Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2020.07.08.

Egy köhögő tanár terjesztette el a koronavírust Mezőkövesden, 21-en fertőződtek meg – videó

A helyiek csak 4-es iskolának hívják a Szent Imre Tagiskolát, ahol 21 ember megfertőződött koronavírussal Mezőkövesden. A helyiek most félnek, mint mondják, „pont ez hiányzott, hogy itt is kitörjön a vírus”… A városban most több tucat ember karanténban van, 3 ember pedig kórházban, viszonylag enyhe tünetekkel.

A helyi szóbeszéd szerint az iskola tantestületéből többen Ausztriában voltak, onnan hozhatták haza és adták át egymásnak a koronavírust.

Fotó: Ripost

Egy másik helybéli viszont úgy tudja, egy közeli gyerektáborban voltak tanárok és diákok, és az ott lévők közül betegedtek meg többen.

Az iskola vezetése és a polgármester nem akart nyilatkozni, ám az igazgató kiposztolta, hogy az intézmény zárva tart koronavírus-gyanú miatt.

Fotó: Ripost

3 ember került kórházba

Mezőkövesden 21 ember fertőződött meg koronavírussal – tudta meg elsőként a Ripost. Közülük 20 borsodi, 1 hevesi.

„3 ember került kórházba a 21 fertőzött közül, a többiek otthon vannak karanténban” – mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos a Ripost-nak. „Akik kórházba kerültek, jelenlegi információim szerint nem súlyos az állapotuk, mert az infektológiai osztályon vannak. A többiek tünetei enyhék, vagy teljesen tünetmentesek, ők saját otthonukban vannak házi karanténban, a legközelebbi hozzátartozóikkal együtt” – tette hozzá kedden kora délután a tiszti főorvos. A kontaktkutatások továbbra is zajlanak, így akár újabb esetekre is fény derülhet.

Köhögött valaki egy zárt értekezleten

„A fertőzés egy oktatási intézményben történt, egy értekezleten” – mondta el lapunknak Müller Cecília. Hozzátette: a megyei kormányhivatal és a Nemzeti Népegészségügyi Központ „halmozódást” észlelt, ezért elkezdték a kontaktkutatásokat és a teszteléseket. Kiderült: eddig 21 igazolt fertőzöttet találtak. Azon a bizonyos értekezleten volt valaki, aki köhögött – ő fertőzhetett meg mindenkit, így azt a személyt, a „második beteget” is, aki először az egészségügyi hatóságok látókörébe került. Most mindenki kapcsolatait felderítik, így előfordulhat, hogy találnak még fertőzöttet.

Fotó: Ripost

Tünetmentes fertőzöttek is továbbadhatják a vírust

Müller Cecília hozzátette: a vírus csak 48 óra múlva mutat tüneteket, így egy tünetmentes ember gyanútlanul megfertőzhet másokat is.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: ez az eset is mutatja, hogy nagyon fontosak a megelőző intézkedések, hiszen továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon.

Nagyon fontos a megelőzés

„Nagyon fontos, hogy aki tüneteket észlel magán, semmiképp ne menjen közösségbe, hanem hívja a háziorvosát!” – tette hozzá Müller Cecília. „Továbbra sem győzöm hangsúlyozni, milyen fontos a távolságtartás, a rendszeres és alapos kézmosás és a maszkviselés a zárt közösségi terekben” – mondta. „Ne feledjük, hogy a koronavírussal megfertőződöttek 80 százaléka tünetmentesen átvészeli a bajt, de akinek tünetei vannak, semmiképp ne menjen közösségbe, maradjon otthon!” – mondta.

Itthon nyaralni biztonságosabb

A kormány nemrég újra visszaállította „a biztonsági folyosót” az unión kívülről beutazók számára. A nemzeti konzultációt is azért indították el, hogy megtudják a magyarok véleményét a szükséges óvintézkedésekről. A konzultációs kérdőíveket augusztus 15-ig kell visszaküldeni, de online is ki lehet tölteni.

Továbbra is az a legfontosabb tanács: ne utazzunk külföldre, hiszen onnan a legkönnyebb behozni a vírust: a legbiztonságosabb továbbra is itthon nyaralni!

Fotó: Ripost

Somogyiné Csörgő Szilvia

Fotó: Ripost

„Igen, hallottam, hogy jó néhány ember megfertőződött itt Mezőkövesden. Takarító vagyok, tartok a vírustól, ha hazaérek, az első dolgom mindig, hogy kézfertőtlenítővel megmossam a kezem. Korábban is azt gondoltam, hogy még nincs vége a járványnak, most már duplán így érzem...”

Lovász Ferencné Marika

Fotó: Ripost

„Én is félek a járványtól, hallottam, hogy itt valamelyik iskolában több beteg is van. Sajnos az idősek sokan nem használnak maszkot, pedig az ő érdekük lenne, őket fenyegeti a legjobban a vírus. Szerintem korai volt a határokat megnyitni. Akinek van esze, az most Magyarországon nyaral, mert még tart a járvány”

Kántor Attila

Fotó: Ripost

„Félek a fertőzéstől, az egyik ismerősöm is gyanús volt, tesztelte is magát. Maszkot használok, kezet mosok, fertőtlenítek hazaéréskor. Még nem múlt el a veszély.”

A koronavírus nem fog eltűnni

„Még Magyarországon sem ért véget a koronavírus-járvány első hulláma, hiszen mindennap érkeznek hírek újabb megbetegedésekről” – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1-en. A főorvos szerint bár a vírushoz köthető halálesetek egyre ritkábbak, az továbbra sem zárható ki, hogy újabb gócok alakulnak ki az ország bármely pontján. „A leglogikusabb feltételezés, hogy a koronavírus nem fog eltűnni, hiszen úgy tűnik, a terjedése nem függ a hőmérsékleti viszonyoktól” – mondta. Ezért a legjobb megoldás a védőoltás kifejlesztése lehet.

Berobbant a járvány a szomszédos országokban

Sorozatban jönnek a környező országokból a koronavírusos hírek. Horvátországban például úgy berobbant a járvány, mint az áprilisi csúcsponton: megint napi 100-hoz közelít az új fertőzöttek száma. Nem véletlen, hogy Szlovénia levette a horvátokat a biztonságos országok listájáról, és friss, negatív koronavírus-tesztet kér a határon minden belépő horváttól. Ausztriában is megint több a beteg, hétfőn 85 új esetet diagnosztizáltak, így megint átlépte az ezret az aktív betegek száma. Így keddtől a hivatalokban szájmaszkot kell viselni, a településeken pedig kerülni kell a nagyobb csoportosulásokat, és be kell tartani a legalább egyméteres távolságot. Pénteken egy hétre bezárták az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket öt járásban: Linzben, a Linz vidéki járásban, Welsben, a Wels vidéki járásban, valamint az Urfahr környéki járásban. Bulgáriában is megint durvák az adatok, hétfőn 182 új beteget jelentettek egy nap alatt. Ukrajnában még rosszabb a helyzet, ott 900 beteget találtak egyetlen napon, és a kárpátaljai magyarlakta régióban is újra szigorításokat rendeltek el. Görögországban hetek óta először találtak újabb, bizonyítottan koronavírussal fertőzött személyeket, miután 43 emberről is bebizonyosodott, hogy szervezetében hordozza a kórokozót.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb hír érkezett az éjjel kórházba szállított magyar színésznőről

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

mindmegette.hu

Így ismerheted fel a hamis parfümöt és ruhát – mutatjuk, mire figyelj!

magyarnemzet.hu

Megtiltották a német gyerekeknek, hogy vizet igyanak az osztályban a ramadán idején

ripost.hu

Több milliót nyert a lottón egy férfi: ki nem találnád, mit kezdett vele

magyarnemzet.hu

Újabb hatalmas nemzetközi siker a magyar világzene világában

origo.hu

Újabb hatalmas botrány Harry herceg körül, milliókat követelhet a pornós domina

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. március 18-24.: Kezdődik az asztrológiai újév

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Rúzsa Magdi és hármasikrei így ünnepeltek Március 15-én - Fotó

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

„A házimunkáért kapott zsebpénzemet spóroltam össze” – Még csak 8 éves, de már megvette élete első házát

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

INSIDER

7 érdekes tény Szentkirályi Alexandráról, a Fidesz budapesti főpolgármester-jelöltjéről

INSIDER

"Mi lesz így a kislányával?" - 4 éves gyermeket hagyott maga után Szabina

INSIDER

"Gyomoridegem van, amikor arra kell mennünk" – Rettegnek a helyiek a 41-es főúttól

INSIDER

„Békéscsaba mentőállomás. Kórház?!” - 20 év telt el az ikonikus telefonbeszélgetés óta, így van most a néni

INSIDER

Brutális: 11 éves lányt erőszakolt meg egy 14 éves fiú