Létrehozva: 2020.07.07.

A Ripost megtudta: 21 ember kapta el a koronavírust Mezőkövesden

Mezőkövesden 21 ember fertőződött meg egy oktatási intézményben koronavírussal – tudta meg a Ripost, értesülésünket Müller Cecília országos tiszti főorvos is megerősítette. Ez egy önálló, egyedi gócpontnak tűnik, a kontaktkutatások még zajlanak. Az eset mutatja: jobb az óvatosság, továbbra is járványügyi készültség van! A környező országokban mindenhol megnőtt a fertőzöttek száma az elmúlt hetekben, nem véletlen, hogy itthon a kormány továbbra is maszkviselésre és távolságtartásra kér a zárt közösségi terekben.

Mezőkövesden 21 ember fertőződött meg koronavírussal – tudta meg a Ripost. Közülük 20 borsodi, 1 hevesi. Értesülésünket Müller Cecília országos tiszti főorvos is megerősítette.

Müller Cecília országos tisztifőorvos
Fotó: M1

- A fertőzés egy oktatási intézményben történt, egy értekezleten – mondta el lapunknak Müller Cecília. Hozzátette: a megyei kormányhivatal és a Nemzeti Népegészségügyi Központ „halmozódást” észlelt, ezért elkezdték a kontaktkutatásokat és a teszteléseket, és kiderült: eddig 21 igazolt fertőzöttet találtak. A kontaktkutatások továbbra is zajlanak, így akár újabb esetekre is fény derülhet.

  • Az eset is mutatja, milyen fontosak a megelőző intézkedések, a kézmosás, a távolságtartás – hangsúlyozta Müller Cecília a Ripost-nak. – Nagyon fontos, hogy aki tüneteket észlel magán, semmiképp ne menjen közösségbe, hanem hívja a háziorvosát! – tette hozzá.
  • - Még Magyarországon sem ért véget a koronavírus-járvány első hulláma, hiszen mindennap érkeznek hírek újabb megbetegedésekről – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az M1-en. A főorvos szerint bár a vírushoz köthető halálesetek egyre ritkábbak, az továbbra sem zárható ki, hogy újabb gócok alakulnak ki az ország bármely pontján.

  • A leglogikusabb feltételezés, hogy a koronavírus nem fog eltűnni, hiszen úgy tűnik, a terjedése nem függ a hőmérsékleti viszonyoktól – mondta. Ezért a legjobb megoldás a védőoltás kifejlesztése lehet.
  • Sorozatban jönnek a környező országokból a koronavírusos hírek. Horvátországban például úgy berobbant a járvány, mint az áprilisi csúcsponton: megint napi 100-hoz közelít az új fertőzöttek száma. Nem véletlen, hogy Szlovénia levette a horvátokat a biztonságos országok listájáról, és friss, negatív koronavírus-tesztet kér a határon minden belépő horváttól.

    Ausztriában is megint több a beteg, hétfőn 85 új esetet diagnosztizáltak, így megint átlépte az ezret az aktív betegek száma. Így keddtől a hivatalokban szájmaszkot kell viselni, a településeken pedig kerülni kell a nagyobb csoportosulásokat, és be kell tartani a legalább egyméteres távolságot. Pénteken egy hétre bezárták az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket öt járásban: Linzben, a Linz vidéki járásban, Welsben, a Wels vidéki járásban, valamint az Urfahr környéki járásban.

    Bulgáriában is megint durvák az adatok, hétfőn 182 új beteget jelentettek egy nap alatt.

    Ukrajnában még rosszabb a helyzet, ott 900 beteget találtak egyetlen napon, és a kárpátaljai magyarlakta régióban is újra szigorításokat rendeltek el.

    Görögországban hetek óta először találtak újabb, bizonyítottan koronavírussal fertőzött személyeket, miután 43 emberről is bebizonyosodott, hogy szervezetében hordozza a kórokozót

    Magyarországon ezért is indokolt a fokozott óvatosság. A kormány nemrég újra visszaállította „a biztonsági folyosót” az unión kívülről beutazók számára. A nemzeti konzultációt is azért indították el, hogy megtudják a magyarok véleményét a szükséges óvintézkedésekről. A konzultációs kérdőíveket augusztus 15-ig kell visszaküldeni, de itt online is ki lehet tölteni.

    Továbbra is az a legfontosabb tanács: ne utazzunk külföldre, hiszen onnan a legkönnyebb behozni a vírust: a legbiztonságosabb továbbra is itthon nyaralni!

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Sírt és székeket rugdosva tombolt az NBA szupersztárja - videó

    origo.hu

    Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

    borsonline.hu

    Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

    ripost.hu

    Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

    vg.hu

    Ezt a moszkvai terrortámadásért – feliratozott rakétákkal lövik az ukránokat az oroszok

    origo.hu

    Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

    mindmegette.hu

    Elismerésre méltó átalakulás: 33 kiló mínusszal ma már boldogan néz tükörbe Adrienn

    ripost.hu

    Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    „7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

    ripost.hu

    „48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

    INSIDER

    Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

    INSIDER

    "Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

    INSIDER

    Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

    INSIDER

    "El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

    INSIDER

    Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

    INSIDER

    84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

    INSIDER

    "Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin