INSIDER

Dr. Mangó Gabriella: meglepő Covid utáni betegség jelenhet meg a gyerekeknél

Hat Covid-páciensből egynél szorongást diagnosztizáltak a vírus fertőzése után. Egy további hetedik páciens pedig depressziótól szenved – derül ki egy brit tanulmányból. Dr. Mangó Gabriella háziorvos szerint ugyanez a gyerekeknél is megfigyelhető.
  • Szerző: Ripost

Mint valami rossz vicc, úgy hangzik a Covid utáni depresszió gyerekeknél. Márpedig a jelenség, amire a brit kutatók felfigyeltek a felnőtteknél, a magyar szakember szerint sajnos a gyerereknél is előfordul.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Depressziót és szorongást okoz a Covid – derül ki egy friss kutatásból. A kutatók ennek okát abban látják, hogy a vírus bejut az agyba és ott gyulladást okozhat a sejtekben, ami mentális egészségi problémákhoz és úgynevezett agyi ködhöz vezethet – adta hírül a The Sun.

Miden hatodik ex-Covidosnál depressziót diagnosztizáltak az orvosok (Fotó: Shutterstock)

Az agyi köd elnevezés egyébként arra utal, hogy a beteg szinte képtelen gondolkodni és koncentrálni. Dr. Max Taquet, a Pszichiáterek Királyi Kollégiumának munkatársa azt is elmondta, hogy „A Covid betegség nagyon megterhelő lehet, ahogy az azzal járó önkéntes karantén szükségessége, valamint többeknél megjelenő, a munkahelyek és jövedelmek elvesztése miatti aggodalom is”. Mindezek szintén a mentális problámák kialakulásához vezethetnek.

Az említett kutatási eredmények számos pszichológiai és biológiai tényezőt tükröznek. A 236 379 vizsgált beteg nagy része nem szorult kórházi kezelésre a Covid miatt. A betegek egy kisebb része azonban hat hónapon belül súlyos agyi problémákat is elszenvedett, beleértve az agyvérzést (50-ből 1), a pszichózist (71-ből 1) és a vérzéseket (167-ből 1) – derül ki a The Sun összefoglalójából.

Paul Harrison, az Oxfordi Egyetem pszichiátria professzora elmondta: „Nem a hosszútávú covidos betegeket vizsgáltuk, de ezek a megállapítások utalhatnak az agyi ködre amelyről sokan beszámoltak”. A Covidról ismert, hogy befolyásolja a vér alvadási képességét, ami ugyancsak hatással lehet az agy működésére.

Eközben egy másik, 900 brit üzleti vezetőről készített felmérésből az is kiderült, hogy a pandémia kezdete óta több mint egyharmaduk (37 százalék) szakmai segítséget kért a mentális állapotuk miatt.

Dr. Mangó Gabriella: „Gyerekeknél is megjelenik a Covid utáni depresszió”

Az ismert háziorvos, dr. Mangó Gabriella tapasztalatai is alátámasztják a legfrissebb brit kutatási eredményeket, ám a magyar szakember egy további lényeges dolgot is kiemel.

Dr. Mangó Gabriella arra figyelmeztet, hogy a gyerekek is szenvedhetnek a Covid utáni depressziótól (Fotó: Facebook)

„Úgy tapasztalom, hogy a depresszió, a szorongás és az alvászavarok nem az akut Covid szakaszban jelennek meg a betegeknél, hanem amikor elhúzódóvá válik a betegség és főként azoknál, akik nem kerülnek kórházba” – mondja a doktornő. Hozzáteszi: a gyerekeket is érintheti a depresszió.

Fotó: Shutterstock

„Nagyon fontos, hogy figyeljünk a gyerekekre! Ha a szülők észreveszik, hogy a gyerek nem akar találkozni a barátaival, elveszíti az édeklődését az iránt, amit eddig szeretett, visszahúzódóvá válik, akkor mindig gondolni kell rá, hogy nála is jelentkezhet a Covid egyik elhúzódó tünete, a depresszió” – figyelmezet Mangó Gabriella.

„Rengeteg trauma éri most őket is. Mindaz, amiről egy éve hallanak, szorongást okoz náluk. Félelemmel vannak teli, féltik a szüleiket és még a társaiktól is el vannak szakítva. Ezt nehéz feldolgozni” – hangsúlyozza a doktornő és egy elkeserítő adatra is hívja fel a figyelmet. „Egy kutatás szerint a tavalyi évben március és április után a 13-15 éves korú gyermekek körében megnövekedett a sikeres, befejezett öngyilkosságok száma, ami borzasztóan elszomorító és megdöbbentő”.

Fontos az aktív időtöltés a gyerekekkel

A gyerekekkel töltött idő a szülőknek is segít kimászni a depresszióból.

„Amikor másfelé fordulunk, azzal eltereljük a figyelmünket a saját magunk problémájáról. Ha a gyermekeinkre figyelünk, akkor az ösztön sikeresebben gyógyít és hamarabb leszünk jobban, mint azok, akik egyedül élnek és kénytelenek maguk szembenézni a betegség okozta problémákkal” – mondja Mangó Gabriella.

Ha támogatásra van szüksége, vagy egy ismerőse szorul segítségre, hívja az éjjel-nappal elérhető ingyenes segélyvonalat: 116-123.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?