INSIDER

Dr. Csókay András: egymillió magyar imádkozott a bangladesi ikrekért

Dr. Csókay András, a Honvédkórház Semmelweis-díjas idegsebésze azzal írta be magát a hazai orvostörténelembe, hogy végrehajtott egy orvosi bravúrt: a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatával szétválasztottak egy, a fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt.
  • Szerző: Ripost

Szélesre tárta otthona ajtaját a 7 munkatársai előtt dr. Csókay András, a Honvédkórház Semmelweis díjas idegsebésze, aki azzal írta be magát a hazai orvostörténelembe, hogy végrehajtott egy orvosi bravúrt. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatával szétválasztottak egy, a fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt. Három évig jóformán erről szólt az élete, de most egy korszak lezárult, a műtétsorozat idegsebészeti része remélhetőleg véget ért egy időre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

7: Látom, a hálószobájában a falon kint van az ikrek és szüleik fényképe, a gyerekek koponyájának 3D-s makettje. Ennyire a szívéhez nőtt Rabeya és Rukaya?

Csókay András: „Természetesen! Nagyon intenzív három éven vagyunk túl, az életem szinte csak erről a műtét sorozatról szólt, a hazai betegek ellátásán kívül. Igen megszerettem a családot ez idő alatt. A mai napig kapcsolatban vagyok velük, gyakran váltunk üzenetet a szülőkkel. Utoljára októberben jártunk náluk Pataki doktorral Bangladesben, akkor fedtük be a jó állapotú kislány koponyáját. Legközelebb 4-6 év múlva lehet egy újabb beavatkozás, amikor „kinövik” a koponyájukat.”

Fotó: Ripost

7: Hogy vannak most a gyerekek?

Cs.A.: „Egyre jobban, olyannyira, hogy nemsokára hazaköltöznek a kórházból. Rabeya eleven, cserfes óvodás, épp, mint a műtét előtt volt, Rukaya most még teljes segítségre szorul. Nem csak a szülőkkel, velük is mindig beszélgettünk, megtanultak kicsit magyarul a 6 hónap alatt, amíg Pataki doktor a bravúros plasztikai bőrnyújtást elvégezte a Semmelweis Egyetemen. Ez alapfeltétele volt az összenőtt koponyák és agyak idegsebészeti szétválasztásának.”

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Fuchs Richárd

7: Van esély arra, hogy Rukaya is felépüljön?

Cs.A.: „Sokat imádkozik érte a csapat változatlanul, hogy minél teljesebb életet élhessen. Van esély, hiszen a kisgyermekek agya még nagyon plasztikus, regenerációs képessége jóval nagyobb, mint egy felnőtté. Most még nem tud beszélni sem. Érzelmi reakciói vannak csupán, sírni és nevetni szokott. Isteni csoda, hogy egyáltalán életben maradt!”

Fotó: Ripost

Hogy miért van Rukaya rosszabb állapotban, miért lépett ki Csókay doktor a Cselekvés a kiszolgáltatottakért alapítványból, mi az oka, hogy nem aratta le a babérokat az orvosi bravúrért és hány belső hangra hallgat? Kiderül a március 16-án megjelenő legfrissebb 7 hetilapból. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?