INSIDER

Feloszthatják a világot a Covid-mutációk? Így látja a jövőt a virológus

Gyorsan terjednek a Covid-mutációk, amelyek több helyen is megjelentek. S hogy mit hoz a jövő? Állítólag ezek egyike válik majd dominánssá a világon.
  • Szerző: Ripost

Ijesztő sebességgel terjednek az új Covid-mutációk, amelyek Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában, Brazíliában és Kaliforniában jelentek meg. Milyen jövő vár így ránk? Szakértők szerint egy hónap múlva hamarosan ezek egyike válik dominánssá az egész világon – olvasható a foter.ro oldalán. Dr. Rusvai Miklós virológust arról kérdeztük, valóban erre kell számítanunk a Covid-mutációk kapcsán, és ha igen, akkor mivel jár ez? Fel vagyunk készülve, hogy az új vírustörzzsel járó megváltozott körülményekhez igazodjunk?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A magyar szaktekintély szerint Európában és nálunk valószínűleg a brit koronavírus törzs fog dominálni. Ám hozzáteszi, az már egyáltalán nem biztos, hogy a világ más részein is így lesz. Hasonlóan gyorsan terjed ugyanis a dél-afrikai vírusmutáció Afrikában, és újabban Kaliforniában is, vagy a brazil változat Dél-Amerikában.

Dr. Rusvai Miklós érdekes dolgokat mondott a Covid-mutációkról (Fotó: TV2)

S hogy mit hoz a jövő? A professzor szerint a Covid-mutációk sok helyen megfigyelhetők majd, ám tisztán sehol sem lesz csak az egyik vagy csak a másik, keveredni fognak.

„Sajnos azt kell, hogy mondjam, hosszútávon nagy valószínűséggel, ha sokáig fennmarad a dél-afrikai vagy brazil változat, akkor előbb utóbb nálunk is megjelenik, de lehet, hogy addigra azok is átalakulnak. Egyre terjedő foltokban megjelennek, és néhol átfednek ezek a változatok. Például Dél-Afrikában ott van már az angol is és ott van a dél-afrikai is. Esetleg egy újabb mutáció jelenhet meg, ami kiszorítja a korábbi változatot.” – fogalmaz dr. Rusvai Miklós.

koronavírus

Folyamatosan mutálódik a vírus
Fotó: Shutterstock / Shutterstock

Az igazi védelmet a vakcinázás jelenti

Felmerül a kérdés, hogy a jelenlegi keretek között képesek vagyunk–e az új vírustörzzsel járó megváltozott körülményekhez igazodni. Mi változhat? Változik-e egyáltalán valami a védekezésben?

A professzor szerint az igazi védekezést a vakcinázás jelenti (Fotó: Shutterstock)

Rusvai Miklós szerint az új Covid-mutaciók megjelenése nem igényel feltétlenül másfajta védekezést, új szabályok előírását ahhoz képest, mint amit eddig is betartottunk. „Az Egyesült Államokban – éppen a dél-afrikai törzs megjelenése miatt – javasolják a dupla maszk viselését, és ezt több más ország is átvette. Ez persze nem árthat, de az igazi védekezést a vakcinázás jelenti. Ennek felgyorsításával és a már engedélyezett oltóanyagok minél szélesebb körű alkalmazásával lehet legjobban segíteni a járvány felszámolását – hangsúlyozza a virológus.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?