INSIDER

Szívszorító a covid-árvák története – Nagykorúságukig segíti őket a Regőczi István Alapítvány

Családi tragédiák sora rázta meg az országot a koronavírus-járvány harmadik hullámában. Édesanyák, édesapák haltak meg rövid idő leforgása alatt, gyerekek százai maradtak árván vagy félárván.
  • Szerző: Ripost

Covid-árvák azok a gyerekek, akik a koronavírus-járvány miatt veszítették el az egyik vagy mindkét szülőjüket. Az ő megsegítésükre hoz létre alapítványt a köztársasági elnök saját megtakarításából.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az elmúlt nehéz időszakban csecsemők maradtak ölelő anyai karok nélkül. Nagytestvérek igyekeznek pótolni az apa hiányát. Ötgyerekes anyuka küzd egyedül a mindennapokért. Nagyszülők veszik át a szülők szerepét. Barátok kapnak óriási feladatokat, akik nem gondolták volna, hogy egyszer ezt jelenti majd a keresztszülői fogadalom. Több mint 600 gyermek van most ilyen vagy hasonló helyzetben Magyarországon a koronavírus miatt. Ők a covid-árvák.

covid-árvák

A kép illusztráció

Pótolni nem lehet a pótolhatatlant, a szülők hiányát, de segíteni lehet a továbblépést. A koronavírus miatt árván maradt gyermekek megsegítésére alapítványt hoz létre Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita.

– Ez az alapítvány próbál olyan helyzetet teremteni, legalábbis anyagi értelemben, a gyerekek fejlődése, továbbtanulása, továbbmenetele, képzése, nyelvtanulása tekintetében, mintha az édesapjuk vagy az édesanyjuk életben maradt volna és tudna róluk gondoskodni – mondta Áder János. Hangsúlyozta: nem csak a tragédia után, hanem a nagykorúságukig akarnak segíteni a covid-árváknak. Az anyagiak mellett jogi és pszichológiai segítséget fognak nyújtani személyre szabottan.a rászoruló gyermekeknek.

Az árvák segítőjéről nevezték el az alapítványt

Sokat gondolkodtak az alapítvány nevén, végül Regőczi István neve mellett döntöttek, mert a katolikus pap egész életében árva gyerekekről gondoskodott. Az alapítványt még nem jegyezték be, de a jogi előkészítő munkálatok már befejeződtek és kész az alapító okirat is.

 

Az alapító Áder János lesz, felesége a kuratórium tagja, de felkérték dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológust és Ürge-Vorsatz Diána klímakutatót is egy-egy posztra, akik igent mondtak a feladatra. Bagdy Emőke elismert szakember, jelentős tapasztalata van pszichoterápiás módszerek, stresszkezelés és relaxációs módszrek területén, a gyászfeldolgozás területén tud segíteni az árván maradt gyermekeknek. Ürge-Vorsatz Diána fizikus, Nobel-díjas klímakutató és gyakorló, 7 gyermekes édesanyaként is nagy tapasztalatokkal rendelkezik.

Mellé álltak az önkormányzatok

A köztársasági elnök 5 millió forintot áldozott a civil szervezet elindítására. Már több önkormányzat melléjük állt. A dél-dunántúli régió három megyéje támogatásáról biztosította az induló alapítványt. A Baranya Megyei Önkormányzat elnöke egymillió forintot ajánlott fel és adakozásra biztat mindenkit. “Ezeket az árván maradt gyermekeket nem hagyhatjuk egyedül, így most van itt az idő az összefogásra. Ezért is döntöttem úgy, hogy felhívással élek a megyei önkormányzatok vezetőihez, hogy együtt segítsünk az árván maradt gyermekeken” – mondta Őri László.

A Tolna Megyei Önkormányzat elnöke, Fehérvári Tamás szintén egymillió forintot ajánlott fel a nehéz sorsú gyermekek megsegítésére.

“Horváth Tamás polgármester úrral és a Fidesz-KDNP rákosmenti önkormányzati képviselőcsoportja tagjaival több mint félmillió forint összegű magánadománnyal támogatjuk a Regőczi István Alapítványt – jelentette be Rákosmente központjában Dunai Mónika, Fideszes képviselő.

Dunavarsány város önkormányzata is vállalta, hogy gyűjti már az adományokat és amint bejegyzik az alapítványt, továbbítják azokat. Amint hivatalos lesz az okirat, lehet támogatni, bárki utalhat majd, de amíg le nem zajlik az adminisztráció, addig nem fogadhatnak el adományokat. Segíteni azonban már most is tudunk, például jegyvásárlással. Jótékonysági koncertet rendeznek ugyanis az István, a király rockoperából a Regőczi István Alapítvány javára. A rockopera koncertváltozata szeptember 28-án a Papp László Budapest Sportarénában kerül színpadra. Az István, a király szerzői, Szörényi Levente és Bródy János, valamint a Feke Pál által létrehozott társulat tagjai a koncertből befolyó összeget a Regőczi István Alapítványnak adományozzák.

A covid-árvák történetei könnyfakasztóak. Borzalmas tragédiát éltek át ezek a gyerekek.

3 pici gyerek maradt árván

A nagytarcsai Erika harmadik gyerekével volt várandós. Elkapta a koronavírust és annyira rosszul érezte magát, hogy hívta a 112-t. A mentők az édesanyát bevitték a kórházba, ahonnan már soha többé nem tért haza. A 31. héten megcsászározták, majd lélegeztetőgépre került. Közben a férje is kórházi ápolásra szorult, ő szerencsére meggyógyult. A koraszülött kislány melett egy 3 éves kislány és egy 5 éves kisfiú maradt anya nélkül. Az édesapa pszichológus segítségét kérte, hogy a piciknek segítsen feldogozni a történteket.

Tinik maradtak szülők nélkül Szolnokon

Egy 14 és egy 15 éves szolnoki kislány a szüleit veszítette el a koronavírus miatt. Két hét leforgása alatt az édesanyjuk és az édesapjuk is belehalt a fertőzésbe. A 40-es éveik elején járó szülők halála nagyon megrázta a tinilányokat. Most a nagyszülők gyámsága alá kerültek, akik igyekeznek mindent megtenni értük. Az iskola és a lányok tanárai is segítik őket, gyűjtést szerveztek a javukra és iskolapszichológus támogatja őket.

Ha szeretnél többet tudni az alapítványról, érdekel a covid-árvák története és sorsa, akkor keresd a 7 hetilapot kedden az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?