INSIDER

Egyre dühösebbek a lakók: ennyi elhagyott autó okoz fennakadást

Vajon rekord büntetést szeretnének elérni azok a gépjármű tulajdonosok, akiknek az elhagyott autója büntetőcédulákkal teletűzdelve parkol Budapest utcáin?
  • Szerző: Indie

Sorra érkeznek a bejelentések és egyre dühösebbek a lakók a közterületeken illegálisan parkoló autók miatt. Az elhagyott járművek egyes esetekben forgalomból kivont autók. Ráadásul a közterület-felügyeletnek is meg van kötve a keze: ha nincs rendszám, akkor nem szállíthatják el a sokszor koszos, defektes autókat. Szakértők szerint brutális számok vannak, több mint 700 autó áll gazdátlanul Budapest utcáin. A rendszámmal ellátott autók szélvédőjén virító büntető cédulák alapján, úgy látszik rekord büntetés várható.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ezeket a járműveket előbb-utóbb elszállítják. Az a szokásos menet, hogy a hivatal kiértesíti a tulajdonost, aki köteles a gépjárművét a közterületről elszállítani. Ha ez nem történik meg, a közterület-felügyelet a járművet a saját fenntartású telephelyére szállítja. A telephelyről a gépkocsit a felügyelet által meghatározott összegért lehet kiváltani.

Rekord büntetés

Rekord büntetést gyűjtenek (Forrás: Facebook)

„Már egy jó ideje itt árválkodik a Róna utca 172. előtt ez az autó. Nem hiányzik valakinek, vagy csomagrekordra hajt?” - írja Csaba egy általa észlelt elhagyott járműről egy 14. kerületi Facebook csoportban.

Az elhagyott gépkocsik tulajdonosai ugyanúgy várakozási díjat, illetve egyes esetekben pótdíjat kötelesek fizetni.

A Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft. honlapjáról megtudtuk, hogy „a pótdíj összege akár elérheti az adott várakozási övezetre érvényes 1 órányi parkolási díj tizenháromszorosát. 15 napon túli befizetés esetén az adott várakozási övezetre érvényes 1 órányi parkolási díj negyvenegy szeresét kell megfizetni.”

Vajon milyen összegű tartozások szerepelnek a parkolási cégek nyilvántartásaiban? Ez sajnos továbbra is rejtély marad, ugyanis megkeresésünkre egyik parkolótársaságtól sem érkezett válasz erre a kérdésre.

Rekord büntetés

Fotó: Metropol

Egy lakossági bejelentésekkel foglalkozó civil szervezet, a Járókelő Közhasznú Egyesület 2012 óta segít a városlakóknak abban, hogy jelezhessék a kátyúkat, letört szemeteseket, lekopott zebrákat és egyéb közterületi problémákat a lakóhelyükön. Az egyesület munkatársától, Molnár Zsuzskától megtudtuk hogy „a Járókelő.hu oldalra 2012 októbere óta 4881 lakossági észrevétel érkezett elhagyott járművekkel kapcsolatban, amelyek közül 3822 bejelentés megoldódott, 150 megoldásra vár és 718 megoldatlan, 191 ügyben jelenleg az illetékesek visszajelzésére várnak.”

A képen látható autót 2013. májusában jelentették be az egyesület honlapján. Ez a legrégibb megoldatlan bejelentésük. Az autó a Fehérvári út 195. szám alatt árválkodott éveken keresztül.

Rekord büntetés

A legkorábbi megoldatlan bejelentés (Forrás: Járókelő Közhasznú Egyesület)

Az Egyesület azt nem tudta megmondani, hogy a bejelentésben szereplő Wartburg még mindig ott áll-e vagy sem, de annyi bizonyos, hogy a „legutóbbi állampolgári visszajelzés 2015. augusztusában volt”. Mint egy ott élő lakótól megtudtuk, a kocsi már nem csúfítja a környéket és foglalja a parkolót más autóktól.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?