INSIDER

Bombát robbantott a sztárorvos: a beteg gyereket is vigyük közösségbe?

Már javában tombol az influenzaszezon, sokan a koronavírustól is tartanak, és mindenhol a megelőzést és kézmosást sulykolják. Eközben egy ismert orvos arra biztatja a szülőket, hogy vigyék közösségbe az orrfolyós gyerekeket, ha nem lázasak és nem rossz a közérzetük.
  • Szerző: Ripost

A már beszámolt a parázs vitáról, amely arról szólt két ismert hazai gyermekorvos között, hogy mikor kell lázat csillapítani és egyáltalán szükség van-e például hűtőfürdőre. Az akkori történet egyik szereplője, dr. Novák Hunor véleményével ismét sok szülőnél kiverte a biztosítékot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció (Fotó: 123RF)

„A náthás, köhögős gyerekek jó része mehet bölcsibe, óvodába – felesleges elkülöníteni őket” – jelentette ki dr. Novák Hunor. Az interneten fellángolt a vita, a szülők a közösségi oldalakon egymásnak ugrottak. A sztárorvost is támadják az anyukák, akik többsége nem ért egyet vele. Pedig dr. Novák Hunor sokak által vitatott álláspontja egybevág a protokollal: ha a gyerek lázas, rosszul van, akkor nem mehet közösségbe, de ha csak náthás és köhög, az nem akadály. Ezt írja az óvodák rendszabályzata is. Felhívtunk néhány orvost, ám az ő véleményük is eltér egymástól. Van, aki szerint csak abban az esetben indokolt a közösség kerülése, ha valaki rosszul van és lázas, míg mások szerint köhögés esetén sem szabad közösségbe vinni a gyereket. Mivel az orvosok véleménye is eltér a témában, a szülők nem tudják, mitévők legyenek.

Dr. Novák Hunor (Fotó: TV2)

„Kirúgtak, mert kétszer volt beteg a gyerek a próbaidő alatt. Már az első betegségkor közölték, hogy nem tolerálják” – írta egy kétségbeesett egyedülálló anyuka az egyik munkakereső csoportba a Facebookon. Sokan hasonló tapasztalatokról számoltak be a bejegyzése alatt. Az elméletben családbarát munkahelyek minél előbb megszabadulnak az olyan dolgozótól, aki gyakran és kiszámíthatatlanul hiányzik.

„Minden eset más, így nem lehet egyértelműen állást foglalni ebben az ügyben” – mondta a -nak Mariann, egy budapesti óvónő. „Sokszor látom egy-egy gyereken, hogy bágyadt, nincs jól, de ha nincs láza, be kell vennem. Ugyanakkor olyan is előfordult már, hogy az öltözőben adott a gyereknek lázcsillapítót az anya, hogy ne tudjam reggel visszautasítani„ – tette hozzá Mariann.

Ugyanilyen heves vita volt a lázcsillapításról

Egy éve, tavaly februárban a lázcsillapítás szükségességén vitatkozott össze dr. Gyarmati Andrea és dr. Novák Hunor, amiről a is beszámolt. A következő érveket sorakoztatták fel pró és kontra.

Dr. GyarmatI Andrea (Fotó: DFP)

Dr. Gyarmati Andrea:

  1. A lázat mindig csillapítani kell
  2. Legjobb módszer a hűtőfürdő: a gyerek feküdjön legalább tíz, vagy tizenöt percig hideg vízben, akkor is, ha ordít és vacog.

Dr. Novák Hunor:

  1. Nem kell lázat csillapítani, csak ha a beteg nagyon rosszul érzi magát a láztól.
  2. A hűtőfürdő egyenesen gyerekkínzás, különösen a tiltakozni és védekezni képtelen kisgyerekkel szemben.
  3. A láz immunrendszerünk elsődleges védelmi vonala, nehogy már kiüssük.

Akkor megszólalt a -nak dr. Bense Tamás családorvos, aki szerint 38, esetleg 38,5 fokig valóban nem kell lázat csillapítani, ugyanis a láz a szervezet védekezése a fertőzéssel szemben és a hő elpusztítja a kórokozókat. Ám arra felhívta a figyelmet, hogy különösen gyerekek esetén nagyon oda kell figyelni a folyadékpótlásra, hogy elkerüljük a kiszáradást, amely elsősorban a csecsemőket veszélyezteti.

Dr. Bense Tamás (Fotó: TV2)

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?