INSIDER

Ámulatba ejtő: Látványos videón a Liget új büszkesége

Szerkezetkész a Magyar Zene Háza, melyet világhírű japán építész álmodott meg.
  • Szerző: Ripost

Elkészült a Magyar Zene Háza tetőszerkezete, ezzel elsőként ez a ház lett szerkezetkész a Liget Budapest projekt keretében készülő új épületek között.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A különleges, organikus formájú házat a világhírű japán építész, Fudzsimoto Szou tervezte. Összetéveszthetetlen látványa mögött Magyarországon eddig nem látott tervezői és mérnöki megoldások sorozata húzódik meg. A tetőzetében szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, minden egyedi!

A ház földszintjén koncerteket, zenei eseményeket rendeznek majd, a különleges tetőszerkezet rejtette emeleten pedig a zenepedagógiai műhelyeket és a könyvtárat helyezik el.

Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója az épület innovatív megoldásokra hívta fel a figyelmet: a ház „láthatatlan falát” 94 darab, egyes szakaszokon 12 méter magas üvegtábla alkotja, a tetőzetet csaknem száz, egyedi tervezésű lyuk töri át és a Magyar Zene Háza környezeti terhelése is minimális lesz a speciális hűtési és fűtési rendszereknek köszönhetően.

A különleges félgömb alakú kupola térben egyedi hangtechnika hoz majd létre hangtereket, így izgalmas helyszínek zenei és képi világát ismerheti meg majd a látogató.

A Magyar Zene Háza egy világszerte egyedülálló tartalmú, zenei beavató intézményként 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

A Liget Budapest projekt keretében már felépült a Városliget közelében az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, megújult a komáromi Csillagerőd, a Szépművészeti Múzeum és a Millennium Háza (korábban Olof Palme Ház), de a parkrekonstrukció is jól halad, a nemrég átadott Nagyjátszóteret például hetente több mint 10 ezren látogatják.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?