INSIDER

Sokkoló: ezt állítják a brit mutánsról a magyar szakértők

Fontos dolgokról nyilatkoztak a szakértők, erről jobb, ha mindenki tud!
  • Szerző: Ripost

A KOVIDők Facebook-oldalán fontos dolgot tisztáztak a szakértők: nem igaz, hogy nem halálosabb a vírus eredeti formájánál a brit mutáns! A szakértők arról írnak, hogy félreértésén alapultak azok a hírek, amelyek a napokban keltek szárnyra, s amelyek szerint csupán fertőzőképesebb, de nem halálosabb a koronavírus brit variánsa.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A brit mutáns veszélyesebb

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Precízen áttekintve a Lancet című folyóiratban közzétett adatokat, egyértelmű – és a tudományos konszenzus továbbra is az –, hogy a brit variáns okozta megbetegedés mintegy 60%-kal nagyobb eséllyel végződik halállal, mint a vírus Vuhanban felfedezett vad típusa által okozott megbetegedés„ – állítják a KOVIDők oldalán.

Elmondták, hogy a kutatási eredményeket értették félre többen, ugyanis nem vettek figyelembe elég adatot. A kórházban kezeltek között ugyan valóban hasonló arányú volt a halálozás és a súlyos kimenetel a régi és az új variánssal fertőzötteket összehasonlítva, ám ez önmagában nem mérvadó a halálozási arányt tekintve, mivel ahhoz ismerni kell a kórházba kerülési arányt is. Ez az arány 60 százalékkal nagyobb a brit mutáns esetében, amiből az következik, hogy a fertőződés utáni elhalálozás kockázata is magasabb a régi variánshoz képest.

Az alapul vett tanulmány tehát azt bizonyítja – szemben az álhírekkel-, hogy mintegy 60 százalékkal halálosabb a brit mutáns.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?