INSIDER

A bértámogatásokról közölt álhírt a baloldali propagandasajtó

A baloldali propagandasajtó egy pesti kávézó valótlanságait felhasználva generált álhírt a bértámogatási összegekről. A Fővárosi Kormányhivatal részletes választ küldött az Origónak.
  • Szerző: Ripost

Egy budapesti kávézó a kapott bértámogatásokkal kapcsolatban valótlanságokat közölt több baloldali lappal. Az utóbbiak – többek között az Index – természetesen mindenféle kritika nélkül vették át az álhírt, és terjesztették is azt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az imént említett cég a sajtóban megjelent értesülésekkel szemben nem novemberben, hanem 2021. február 5-én adta be ágazati bértámogatás iránti kérelmét Budapest Főváros Kormányhivatalához 12 főre – mondta az Origo kérdésére a kormányhivatal. A kérelem és a csatolt mellékletek megfeleltek a jogszabályi és a támogatásról szóló hirdetményben foglalt előírásoknak, tehát az állításokkal szemben hiánypótlásra vonatkozó végzést sem küldtek ki nekik. Kiderült az is, hogy a támogató döntés egy héten belül, 2021. február 12-én megszületett, azt 2021. február 15-én küldték meg a cégnek.

A bértámogatások kapcsán közölt álhírekre reagált a Fővárosi Kormányhivatal is

A bértámogatások kapcsán közölt álhírekre reagált a Fővárosi Kormányhivatal is

A 12 munkavállaló után járó 2.118.000 forint támogatást 2021. február 23-án számfejtették, azt a munkáltató számláján 2021. február 24-én jóváírták.

„A kávézó dolgozói havonta mindössze 44 ezer forintot kaptak, ami azt jelenti, hogy átlagosan havi bruttó 88 ezer forintra voltak bejelentve. Tehát naponta átlagosan kevesebb mint 4 órában, többségük esetében minimálbéren foglalkoztatták őket.”

Volt olyan, a kérdéses céggel azonos munkavállalói létszámmal támogatást igénylő munkáltató, akinek 11,5 millió forintot fizettek ki.

Meghaladja az egymilliót azoknak a száma, akiknek a munkahelyét megvédte a kormány – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Bodó Sándor elmondta, más volt a helyzet a járvány első időszakában, amikor összágazati munkahelyvédelmi támogatásra volt szükség. A második hullám idején pedig már néhány ágazatra (vendéglátás, turizmus, szolgáltatás) fordítottak kiemelt figyelmet. „De tartósan gondolnunk kell a kutatás-fejlesztés-innováció területén dolgozó munkatársakra, akik magasan képzett munkaerő, és olyan tudás birtokában vannak, amit most is meg kell őriznünk, és mindenképpen használnunk kell majd a gazdaság újraindításakor” – fogalmazott.
Hozzátette: Európában ilyen jellegű támogatás nemigen van, nincs rá gyakorlat.
Elmondta azt is, hogy eddig 11-12 ezer, a kutatás-fejlesztés területén dolgozó ember számára igényeltek támogatást, és a kétharmaduk már meg is kapta a forrást.
A kérelmek beadásának határidejét május 23-ig meghosszabbították – fűzte hozzá.
Jelezte azt is, a mostani helyzetben gondolni kell a 25 éven aluliakra és az alacsony iskolai végzettségűekre is, hiszen szükségük van segítségre a munkaerőpiacon.
A kormány szerteágazó támogatási rendszert vezetett be, de emellett segítséget jelent a hitelmoratórium, az adókedvezmények és a beruházások is – mondta Bodó Sándor.

Az iparűzési adó felezése automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv); a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető, ehhez csak egy nyilatkozat benyújtására van szükség – hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) szerdai közleményében.

A tárca tájékoztatása szerint szerda reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).
Az adóelőleg felezéséhez szükséges nyilatkozatot február 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz. Az a vállalkozó sem veszíti el jogát a kisebb összegű adóelőleg fizetésére, aki nyilatkozatát nem tudja határidőben elküldeni. Ez igazolási kérelemmel később is pótolható, de érdemes legkésőbb az adóelőleg megfizetésének időpontjáig kimenteni a késedelmet és pótolni a mulasztást – hangsúlyozta a PM.
A közlemény szerint a csaknem 400 ezer katásnak nem is kell nyilatkoznia, ahogy a tevékenységüket az idén kezdő vállalkozásoknak vagy az előtársaságoknak sem. Az elektronikus nyilatkozattételi kötelezettség ugyanis nem terheli azokat a kkv-kat, amelyeknek a törvény alapján nem kell adóelőleget fizetni.
A tárca kiemelte azt is, hogy az elektronikus nyilatkozattétel csak az adóelőleg kedvezményes fizetéséhez szükséges, az egyszázalékos iparűzési adómérték alkalmazásához nem. Erre az évre minden érintett automatikusan, az adóelőleg-nyilatkozat megtételétől függetlenül a felére csökkentett, legfeljebb egyszázalékos mértékű adót fogja megfizetni 2022. május 31-én.
Az adókönnyítés 150 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál. A fizetendő adóelőleg csökkentését ezért tette lehetővé a kormány, hogy ez a könnyítés már idén tavasszal is segítse a kkv-kat – közölte a PM.
„Az adóelőleg felezéséhez szükséges az elektronikus nyilatkozat, mert ezáltal nem kell külön bürokratikus eljárásban az adóelőleg csökkentését kérni, és így kizárható az is, hogy Brüsszel utólag, az uniós állami támogatásra vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva eljárást indítson Magyarországgal szemben” – fogalmaztak a közleményben.
Egy vállalkozás akkor jogosult a kedvező iparűzési adómérték alkalmazására, ha mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül, de nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a négymilliárd forintot. A vállalkozó és a kapcsolódó, illetve partnervállalkozások adatait össze kell számítani, vagyis a négymilliárd forintos értékhatár, valamint a foglalkoztatotti létszámra vonatkozó határ nem az egyedi vállalkozás szintjén, hanem „csoportszinten” értelmezendő – jelezte a minisztérium.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?