INSIDER

„Két éven belül kétszer lettek teljesen árvák” – Áder János felesége ott segít, ahol csak tud

Mintegy 1000 gyermek érintett. A Covid-árvákon próbál segíteni a Regőczi Alapítvány, amit Áder János alapított.

Interjút adott a Metropolnak az államfő felesége, Herczegh Anita, a Regőczi alapítvány kuratóriumának elnöke, aki azt is elárulta, hogy férjével együtt már megkapták a harmadik oltást is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Áder János felesége, Herczegh Anita

Áder János felesége, Herczegh Anita
Fotó: Metropol

Hány családot és gyermeket támogat a Regőczi Alapítvány?

„Közel ezer gyermek van Magyarországon, aki a covid következtében lett árva vagy félárva. Amikor elhatároztuk, hogy létrehozzuk az alapítványt, négy-ötszáz gyermekről tudtunk, és már ez is aggasztó volt. Mostanra az alapítvány nagyjából az érintett gyermekek felét elérte, vagyis már utaltunk nekik egy első, nagyobb összegű gyorssegélyt. Mi vállaltan nem egyforma összeget adunk mindenkinek, hanem a szociális helyzettől függően nyújtjuk a támogatást.”

Hogyan szereznek tudomást arról, ki szorul segítségre?

„Előfordul, hogy a család közvetlenül keres meg minket, de sok esetben a szomszédok, ismerősök ajánlanak a figyelmünkbe érintett családokat. Volt olyan, hogy véletlenszerűen szereztünk tudomást ilyen családról, és mi kerestük meg őket.”

Milyen korú gyermekekről van szó?

„Újszülöttől az egyetemista korúig, mert a18 éven felüli árva is szorulhat segítségre . Most is van egy egyetemista fiú, aki segítséget kap: márciusban lett árva és úgy érettségizett le, hogy szinte elgyászolni sem tudta az édesanyját. Az édesapja már 2-3 éve elhunyt, nagyszülők nincsenek, testvére sincs. Egy nagyon szorgalmas, intelligens fiatalemberről van szó, aki felvételt nyert az orvosi egyetemre. Tudjuk jól, hogy ez milyen költségekkel jár: fönn kell tartania saját magát, finanszírozni az egyetemi tanulmányokat és rezsit fizetni, mindezt az árvaellátásból.”

Különösen nehéz helyzetben vannak azok a gyerekek, akik mindkét szülőjüket elvesztették a járványban. Sokan vannak?

„Sajnos több ilyen gyermek van. Kiemelt figyelmet kap például 4 testvér, akik két éve elvesztették a szüleiket, utána a nagyszülők nevelték őket, majd idén tavasszal mindkét nagyszülő meghalt a járványban. Két éven belül kétszer lettek teljesen árvák. Olyan esetről is tudunk, hogy egy testvérpár teljesen árva lett, és a 18. életévét alig betöltött báty lett a 15 éves öccsének a gyámja.”

Kinek a sorsát látta a legnehezebbnek?

„Segítettünk egy olyan édesapának, aki a feleségét a hetedik gyermek születésekor vesztette el a járvány miatt, és mindegyik gyermek még kiskorú. Említhetném a 6 testvért, ahol az édesapa már rég nem vesz részt az életükben, az édesanya pedig idén meghalt covidban. Négyen közülük gyakorlatilag már felnőttek, és a legidősebb lett a gyám: a gyermekből hirtelen ötgyermekes szülő lett. Rengeteg adósság halmozódott fel, és most a lakhatásukról is gondoskodni kell. Miközben a kortársai a „hova menjek bulizni?” típusú problémákkal vannak elfoglalva, ő a testvéreit iskoláztatja, az öccsének munkát keres, és közben három műszakban dolgozik. A példákból is látszik, hogy a tragédiák között nem lehet rangsort állítani.”

Négy saját gyermeket is felnevelt. Milyen érzés látni felnőni őket?

„Már mind a négy felnőtt. A legkisebb még középiskolás, de már betöltötte a 18-at. A nagyobbak dolgoznak, a saját útjukat járják, és az idén megszületett az első unokánk is. Emiatt is érzékenyebben érint minket a covid által veszélyeztetett kismamák sorsa és a covid árvává lett csecsemőké, akik a szülőszobán veszítették el az édesanyjukat. Mi is aggódtunk a menyünkért és az unokánkért. Négygyerekes szülőként pontosan átérezzük a huszonéves fiatalok sorsát.”

A férjével milyen oltást vettek fel?

„Az orvosra hallgatott a család: volt, akinek kínai, volt, akinek AstraZeneca és volt, akinek Pfizert jutott. Nemrég megkaptuk a 3. oltást is a férjemmel. Vár ránk az ősz folyamán néhány külföldi út, és mivel a férjem már betöltötte a hatvanat, javasolták, hogy a kockázat elkerülése végett vegyük fel a harmadikat is.”

Hogyan lehet segíteni az alapítványt?

Az anyagi támogatók felölelik a magyar társadalom minden szegletét: magánszemélyek, karitatív szervezetek, egyházi közösségek, kisvállalkozások, nagyvállalkozások, külföldön élő magyarok, egyesületek. Ezúttal is szeretném megköszönni minden kedves adakozónak a nagylelkű támogatást – mondta el Herczegh Anita. Vannak, akik nagyobb, egyösszegű felajánlást tesznek és van olyan magánszemély, aki havonta fix összeggel segít. Tárgyakat és önkéntes munkát is ajánlanak fel, részben ezért kötöttek megállapodást a Karitatív Tanács tagjaival.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?