INSIDER

Most fény derül Aba Sámuel király elfeledett titkaira, feltárják a sírokat

A Bolt-tetőn végeznek feltáró kutatásokat a szakemberek, egy méltó és látogatható királyi emlékhely kialakítása a cél.
  • Szerző: Ripost

A Heves megyei Abasáron dolgoznak a Magyarságkutató Intézet régészei. A Bolt-tetőnek nevezett helyen zajló kutatások célja, hogy feltárják a nemzetségfői és vallási központot, a harmadik királyunk, Aba Sámuel királyi központját, a királyi kápolnát és az Aba Sámuel által 1042-ben alapított apátsági szintű bencés kolostor maradványait.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

aba sámuel

A nemzetségfői és vallási központot tárja fel a Magyarságkutató Intézet.

A szakemberek azt feltételezik, hogy ezen a területen található Aba Sámuel sírhelye is, a cél nem kevesebb, mint egykori királyunk maradványainak megtalálása.

Az bizonyos, hogy itt nyugszanak az Aba nemzetség leszármazottjai és krónikáink szerint magát Aba Sámuel királyt is ezen a helyen temették el.

aba sámuel

Egy másfél tonna súlyú kőtömb volt a síron.

A helyszínen a munkatársainak megmutattak egy már feltárt középkori sírt, ahova minden bizonnyal az Aba nemzetség valamelyik tagja van eltemetve.

aba sámuel

„Fakoporsóban fekszik két ember, véleményem szerint így szokták eltemetni a férjet és a feleséget, de az is lehet, hogy apa és fia, esetleg testvérpár. Erre majd az archeogenetikai laborunk fog választ adni. Mindenesetre azt tudjuk, hogy fölöttük két, szépen faragott sírkő volt.„- magyarázta Makoldi Miklós, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója.

aba sámuel

Nagyerővel dolgoznak a régészek a területen

A 13. századi templom 45 m hosszú és 12 m széles lehetett, a fő- és a mellékoltár pilléreinek helye is láthatóvá vált a feltárás nyomán. Az eredeti épület alapjai és padozatai is a felszínre kerültek. A feltárások azt bizonyítják, hogy a templom az 1600-as évekig használatban volt.

aba sámuel

A Bolt-tetőn zajlanak az ásatások.

Megtudtuk: a mellékoltár mellett is találtak egy boltíves, falazott sírhelyet. Abban három csontváz volt. Vajon melyik lesz a királyé?

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?