INSIDER

A leghíresebb magyar szellemkastélyban jártunk

A Vas megyei Ó-Ebergényi kastély „paranormális” történelme nem nyúlik túl régre vissza: 2009-ben egy kiállításon az egyik résztvevő olyan fotókat készített, melyeken egy furcsa arcot lehetett látni az ablakban. Azóta teli az internet a helyi szellemsztorikkal. A Ripost most elment megnézni a kastély szellemeit…
  • Szerző: Ripost

Ha átsétál az ember a jellegzetes kőhídon, máris az impozáns kastély magasodik előtte.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

Baljós árny az ablakban és a nyakunkba hulló olló

A túrája baljósan indult: a kamera már forgott, mikor az emeleti ablakban meglibbent a függöny és megjelent egy alak – megörültünk, hogy a vendéglátónk már biztosan megérkezett. A bejáratnál vártuk, hogy lejöjjön, mikor a semmiből a nyakunkba hullott egy olló.

Fotó: Ripost

Gyorsan megvitattuk, hogy akár egy ablakpárkányról is leeshetett, esetleg dekoreszköz lehet, de hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem jött ránk a frász... Ekkor megérkezett a gondnok is, csak éppen a hátunk mögött, autóval. Kérdésünkre, hogy ki van az épületben, furán nézett és közölte, hogy a kastély üres.

A függöny félrehúzódott, és egy pillanatra egy sötét árnyék jelent meg az ablakban, majd el is tűnt... (Fotó: Ripost)

„Azt az ajtót inkább nem nyitom ki...”

A pletykák szerint a kastély alatt titkos folyosók, katakombák húzódnak – szerettük volna látni ezeket. A lejáratot meg is találtuk, egy régi, rozsdás lakattal lezárt ajtó mögött. Kértük a gondnokot, nyissa ki, ám nagyon furcsán nézett: kurtán rávágta, hogy felesleges, mert az „már be van falazva”. Arra, hogy miért, nem válaszolt. Gyorsan továbbterelt bennünket...

A furcsán mozgó lakat: jobbra-balra, jobbra-balra... (Fotó: Ripost)

A lakat lebegett, az ajtók maguktól nyíltak ...

A díszterem felé vettük az irányt egy ódon folyosón keresztül, ahol szobák sorakoztak. Ahogy a végéhez értünk, vettük észre, hogy az előttünk lévő lengőajtó magától kinyílt. Majd becsukódott. Majd megint kinyílt. Összenéztünk: csak a huzat. A vendéglátónk is bőszen bólogatott. De miért himbálózott folyamatosan a lakat? Az egyik ajtó előtt a lakat szinte táncol...

A lengőajtó, ami magától nyílt ki, és csukódott be... (Fotó: Ripost)

Most esküvőknek és rendezvényeknek ad otthont

A -nak a kastély mai üzemeltetője, Desits-Horváth Nikolett elmondta: tavaly szeptemberben újranyitották, azóta több rendezvénynek és esküvőnek is otthont adott. A szellemjárásról nevetve annyit mondott: nagyon sok turista érkezik emiatt az épülethez, de mióta újranyitották, ők maguk még semmilyen paranormális tevékenységet nem tapasztaltak itt, és szerinte a vendégeik sem.

Fotó: Ripost

„Mindig sajnálom, mikor el kell őket keserítenem, de tényleg nem tapasztaltunk még itt semmi különöset. Az épület régi és huzatos: a fa recsegése vagy a szél okozhat néha para dolgokat, de szellemjárás nincs” – emelte ki az üzemeltető.

600 éve egy erőd romjaira épült

Az Ó-Ebergényi kastély az 1400-as években épült egy középkori erőd alapjain a mostani Vasszécseny mellett. Mária Terézia korában, az 1700-as években Batthyányi Alajos gróf átépíttette. 1983-ban rendbe hozták, és néhány éve ismét felújították. A magyar barokk egyik legszebb épületeként tartják számon, mintegy 3 hektáros őspark veszi körül.

Tragédiák a falak között

A kastély Ebergényi László báró tulajdona volt, aki feleségével élt benne. Az asszony 1716-ban öngyilkosságot követett el a kastély épületében, mert nem sikerült az urának fiú örököst szülni. Sokak szerint az asszony háborgó szelleme rendszeresen kísért a falak között. A századfordulón kigyulladt az épület, a nyugati szárnya teljesen leégett. A falubeliek szerint az akkor odaveszettek sikolyait a mai napig hallani néha éjjelente.

 

És ezeket olvastad már?