Létrehozva: 2021.01.07.

A gazdaságvédelmi akcióterv eddig 720 ezer vállalkozásnak segített

A gazdaságvédelmi akcióterv a magyar gazdaságtörténelem valaha volt legnagyobb intézkedéscsomagja.

Az adócsökkentéseket és a hitelmoratóriumot is számolva, a kormány intézkedései az elmúlt közel egy évben 720 ezer vállalkozást értek el, illetve 1,4 millió munkahely megőrzéséhez járultak hozzá – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a minisztérium Youtube-csatornáján csütörtökön.

Az államtitkár kifejtette: a kormány lépéseinek köszönhető, hogy míg az uniós tagállamokban a munkanélküliség átlagosan 8 százalékra emelkedett, a legsúlyosabb helyzetben lévő déli államokban pedig a munkanélküliség a 16 százalékot is meghaladta, Magyarországon mindössze 4 százalékig növekedett a járvány hatására a ráta.

A részleteket ismertetve György László elmondta, hogy a bértámogatásokon keresztül a kormány csaknem 67 ezer vállalkozást ért el, és 360 ezer munkahely megvédését és létrehozását támogatta. Ezen belül a munkahelyvédelmi bértámogatás például 14,6 ezer vállalkozás több mint 207 ezer munkavállalójának segített, miközben a szálláshely-szolgáltatók és vendéglátók támogatását megcélzó ágazati bérprogramban csaknem 11 ezer vállalkozás vett részt, közel 80 ezer dolgozója révén.

A beruházásösztönző támogatásokon keresztül a kormány csaknem 20 ezer vállalkozásnak nyújtott segítséget – mutatott rá az államtitkár, példaként felhozva a Kisfaludy programot, amelynek köszönhetően 14 ezer szálláshely újulhatott meg. A versenyképességet növelő programokkal a kormány ezer vállalkozáson keresztül több mint 200 ezer munkahely megtartásához járult hozzá – emelte ki György László.

Fotó: Kormány.hu

Az állam és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által támogatott hitelprogramokon keresztül mintegy 52 ezer ügylet jött létre – hangsúlyozta az államtitkár, és jelezte, hogy a nagy érdeklődés miatt június végéig meghosszabbították a Széchényi Kártya Program kedvezményes hiteleinek igénylési idejét.

A gazdaságvédelmi lépéseket ismertetve az államtitkár arra is kitért, hogy az idén életbe lépő adócsökkentésnek köszönhetően 720 ezer egyéni vállalkozás, illetve kis és közepes cég iparűzési adója megfeleződik.

György László úgy fogalmazott: a gazdaságvédelmi intézkedések első fázisában, március és május között a kormány a védekezésre helyezte a hangsúlyt, míg májustól az év végéig a stratégia alapját a védekezés és a támadás egyszerre képezte. A harmadik fázisban idén januártól a kormány „támadva védekezik”, futballhasonlattal élve azon van, hogy minél hamarabb mehessenek át a magyar vállalkozások a védekezésből támadásba, azaz új piacokat hódítsanak meg – jegyezte meg az államtitkár. Ez a modern futballnak és a XXI. századi gazdaságfejlesztésnek, illetve a mostanra sokak által követett magyar modellnek is az alapfilozófiája – tette hozzá.

A következő időszakban soha nem látott mértékű pénzügyi eszközök, nulla százalékos hitelek és kedvező tőkekonstrukciók, valamint a technológiaváltást elősegítő beruházásösztönző képzési és foglalkoztatási támogatások állnak majd rendelkezésre, amelyek teljes kerete megközelíti az 5000 milliárd forintot – összegezte György László utalva arra, hogy az összegben benne vannak az állami és az MNB által támogatott hitelek és a vállalkozások által igényelhető vissza nem térítendő fejlesztési források is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

mindmegette.hu

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához: így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

„Mi bajotok van?” — MC Hawer kiakadt a Házasság első látásra bombázóira

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár