INSIDER

A forró fürdő megvéd a koronavírustól: itt vannak a legnagyobb tévhitek a járványról

Az interneten számos „okosság” kering a koronavírus-járványról. Sok közülük azonban veszélyes tévhit.
 • Szerző: Ripost

Az új koronavírus terjedésével megjelentek a tévhitek is, ezeket cáfolja meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) összeállítása, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadványa alapján készítettek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tévhit, hogy a hideg időjárás és a hó elpusztítja a koronavírust, ahogy az is, hogy a forró fürdő megakadályozza a koronavírus-fertőzést.

Fotó: Shutterstock

Ugyancsak tévhit a WHO összegzése szerint, hogy a koronavírus szúnyogcsípéssel terjed. Erre ugyanis semmilyen bizonyíték nincs.

Az új koronavírus légúti vírus, amelyet a fertőzött emberek elsősorban a köhögéskor vagy tüsszentéskor a levegőbe juttatott cseppekkel, nyálcseppekkel vagy orrváladékkal terjesztenek.

Azt is a hiedelmek közé sorolják, hogy a kézszárítók elpusztítják az új koronavírust. Mint írják, ha valaki meg akarja védeni magát, tisztítsa meg gyakran kezét alkoholos kézfertőtlenítőkkel vagy mossa alaposan meg szappannal és vízzel.

A WHO felhívja arra is a figyelmet, hogy nem szabad UV-lámpát használni a kéz vagy más bőrfelületek fertőtlenítésére, ugyanis az ultraibolya-sugárzás bőrirritációt okozhat.

Emellett az egész test alkohollal és a klórral való permetezése sem jó módszer a koronavírus-fertőzés elkerülésére, ez ugyanis nem öli meg azokat a vírusokat, amelyek már bejutottak a szervezetébe, viszont roncsolja a nyálkahártyát (vagyis a szemet és a szájat) és a ruhát is könnyen tönkreteszi.

Az alkohol és klór is nagyon hasznos lehet ugyanakkor más felületek fertőtlenítésére a megfelelő használati utasítás betartása mellett.

A tévhitek között szerepel az is, hogy a tüdőgyulladás és az influenza elleni védőoltások védelmet nyújtanak az új koronavírus ellen. Mint rámutatnak, ez az új vírus annyira különbözik a korábbiaktól, hogy külön védőoltást kell kifejleszteni ellene.

A WHO ugyancsak a hiedelmek közé sorolja, hogy az orr sóoldatos öblítése megelőzi a koronavírus-fertőzést és a fokhagyma fogyasztása megvéd a fertőzéstől. Az orr öblítése nem akadályozza meg a légúti fertőzések kialakulását és arra sincs bizonyíték, hogy a fokhagyma – bár egészséges élelmiszer, amelynek lehet némi antimikrobiális hatása – megvédené az embereket az új koronavírustól.

Az Egészségügyi Világszervezet kiemeli: az új koronavírus minden korosztályt megfertőzhet, de az idősek és a krónikus betegségben szenvedők esetében általában súlyosabb a betegség lefolyása.

A WHO azt javasolja, hogy mindenki életkortól függetlenül védekezzen a vírus ellen, különösen figyeljen a kezei tisztán tartására, igyekezzen elkerülni mások megfertőzését köhögéssel, tüsszögéssel.

Az MTA összeállításában további két gyakori tévhit cáfolata is szerepel. Mint kiemelik, sem a gyakori vízivás, sem a sós vízzel való gargarizálás nem véd meg a vírustól és téveszme az is, hogy ha valaki legalább 10 másodpercig vissza tudja tartani a lélegzetét köhögés nélkül, akkor nem beteg.

Az összeállításban rámutatnak arra, hogy az új koronavírus-fertőzés nem gyógyítható antibiotikumokkal, előfordulhat azonban, hogy koronavírusos betegek kórházi ápolásuk alatt antibiotikumos kezelésben részesülnek a lehetséges bakteriális szövődmények elhárítása érdekében. Hangsúlyozzák azt is, hogy jelenleg nem létezik kifejezetten az új koronavírus megelőzésére, kezelésére kifejlesztett gyógyszer. Néhány, kifejezetten a koronavírus kezelését célzó módszert azonban már vizsgálnak.

Összefoglalva a tévhitek

 • A hideg és a hó elpusztítja a vírust
 • A forró fürdő megvéd
 • Szúnyogcsípéssel fertőz
 • A kézszárító elpusztítja a vírust
 • Az egész testet alkohollal és klórral kell permetezni
 • A tüdőgyulladás és az influenza elleni védőoltások védelmet nyújtanak
 • Sós oldattal kell kimosni az orrot
 • A fokhagyma elüldözi a vírust
 • Csak az idősek lehetnek betegek
 • A gyakori vízivás és a sós vízzel gargarizálás sem véd meg
 • Ha 10 másodpercig benn tudja tartani a levegőt, nem beteg

 

És ezeket olvastad már?