INSIDER

A balástyai férfit elbűvölte, amit a nádasban látott

Az okozott neki élvezetet, ha az égő tüzet nézhette, ezért az egyik helybéli asszonyra gyújtotta a házát álmában.
  • Szerző: G. J.

10 év börtönre ítélte pénteken a Szegedi Ítélőtábla a balástyai gyújtogatót, aki először a környékbeli nádasokat gyújtotta fel, majd lakóházak tetőszerkezetét is. 

A férfi korábban több alkalommal gyújtogatott ok nélkül, mert a tűz látványa teljesen elbűvölte. 

2014. március 5-én 10 óra előtt Balástya külterületén meggyújtotta a környékbeli nádast, ami mintegy 200 négyzetméteres területen kapott lángra, elégett 20 mázsa nyárfa és 60 mázsa akácfa.

Ezután többször is gyújtogatott a környékbeli területeken, amerre csak járt, ezzel összesen 131 ezer forintnyi kárt okozott. Ennek ellenére másutt folytatta tovább a gyújtogatást. A tűz eloltásához minden alkalommal a tűzoltóságot kellett riasztani.

Nem volt elég, áttért a lakóházakra

Először a saját házától 300 méterre lévő balástyai ház udvarán lévő melléképület nádtetejét gyújtotta meg. A rongálási kár meghaladta a másfél millió forintot. Az épületben felrobbant a gázpalack. 

Mivel akkor valamiért nem nézte végig, hogyan ég le az épület, elhatározta: felgyújtja a főépületet is.

Bár tudta, hogy az ott lakó 84 éves asszony ilyenkor már alszik, és a főépületben egy gázpalackot is tárol, ennek ellenére meggyújtotta az épület nádtetejét. A gyújtogató hazabiciklizett, és a teraszról csodálta, hogy az egész tetőszerkezet lángokban áll. 

Az idős asszonynak végül sikerült kimenekülnie a házból és a tüzet eloltották, de az épület teljesen használhatatlanná vált, 8,7 millió fontos kárt okozott a tulajdonosnak. 

Saját szülei házában is gyújtogatott

A férfi, hogy elterelje magáról a gyanút, a szülei házának a melléképületében meggyújtott 4 köbméter tűzifát. 

Az elsőfokú ítélethez képest annyi enyhítést kapott, hogy nem fegyházban, hanem börtönben kell letöltenie a büntetést. 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?