INSIDER

63 fertőzött közül szökött ki a Pesti Úti Idősek otthonából a trafikba

Ki-be járnak a szkafanderes orvosok, már négyen elhunytak az intézményben, de Pista bácsi simán ki tudott szökni cigiért a fertőzöttek közül.
  • Szerző: Ripost

Szerda délelőtt a Bors tudósítójának szeme láttára tért vissza egy szökevény éppen a Pesti úti Idősek otthonába, aki a tiltás ellenére nemes egyszerűséggel kisétált az intézményből, hogy cigit vegyen magának. „Vannak fekvőbetegek és ilyen kijárkálók is, mint én” – közölte a megdöbbentő tényt a férfi, aki azt mondja, ő nem fél a vírustól, és egyébként is jól elvan benn. Csak a trafikba szökik ki néha. „Cigiért mentem, negyedórát lehettem csak távol. A vírustól nem félek, többszöri für­dés­sel védekezem, a vécéhasználat után pedig fertőtlenítőt is használok” - magyarázott a férfi távollétéről. Bár a kapunál biztonsági őr ül, a lap úgy tudja, a férfi egy másik kapun keresztül ment ki az intézményből.

Fotó: Bors, Vaskó Tamás

Az idős férfi állítja: ő nem találkozott bent koronavírusos lakóval, a fertőzötteket teljesen elszeparálták. Pista bácsit nem engedték rögtön vissza, a bezárt nagykapu előtt kellett bő egy órán át várakoznia. Kicsit később szkafanderes mentősök és a járványügyi hatóságok kocsija hajtott ki szirénázva az udvarról, utána pedig két civil ruhás férfi jelent meg, akik a Bors munkatársának elmondták, hogy édesapjuk elhunyt az otthonban, de azt egyelőre nem tudják, hogy a koronavírus miatt vagy sem.

A Bors megkeresésére a Budapest Főváros Polgármesteri Hivatala közölte: március 8-a óta látogatási és intézmény-elhagyási tilalom, illetve azonnali felvételi zárlat került elrendelésre.„Az idősotthonok teljes területén fokozott fertőtlenítési eljárást folytatnak” – nyilatkozta Kertész Péter sajtóreferens a lapnak. Azt is megkérdezték, hogy a tilalom ellenére hogyan tudott kiszökni egy lakó, milyen vizsgálatokat végeznek el a visszaengedésekor, s lesz-e valamilyen következménye a tettének, de eddig ezekre nem kaptak választ.

A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója felszólítja Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy azonnal intézkedjen a Pesti Úti Idősek Otthona lakóinak védelmében. „Mindez nem történhetett volna meg, ha a Fővárosi Önkormányzat a kezdetektől fogva betartja és végrehajtja azokat az utasításokat és útmutatásokat, amelyeket a hatóságok az önkormányzatok részére kiadtak. Úgy tudni, semmilyen intézkedés nem történt még az utóbbi napokban sem, amikor már értesülni lehetett a fertőzöttekről. Súlyos mulasztások történtek Karácsonyék részéről, ezzel veszélyeztetik az idősek otthona lakóinak életét és az őket ellátó dolgozók egészségét” – jelentette ki az otthon előtt tartott sajtótájékoztatóján Pintér Gábor, a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának tagja.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?