INSIDER

17 évesen Magyarország legsúlyosabb embere Géza

12 XL – ez az a pólóméret, amelyet Rácz Géza visel. A ruha alatt pedig az egész életét megnyomorító súlyfelesleget cipeli, és közben akármennyit eszik, sosem érzi úgy, hogy jóllakott volna.
  • Szerző: Ripost

17 évesen 294 kilogrammot nyom Rácz Géza, mert az utóbbi három hónapban sikerült 20 kilogrammtól megszabadulnia. A pándi fiatalember álma, hogy miután elérte a 130 kilogrammos álomtömeget, egy speciális műtéttel végleg megszabadítsák az életét megnyomorító problémájától.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Bors

„A műtét során az orvosok elmondása szerint a gyomrom 80 százalékát kell eltávolítani. A társadalombiztosítás a be­avatkozást nem fedezi, ezért arra két és fél millió forintot kell összegyűjtenem„ – magyarázta a Borsnak a fiatalember.

Többször is véget akart vetni az életének

A kamasz az úgynevezett Prader Willi-szindrómában szenved, aminek következtében az agya nem képes jelezni a jóllakottság érzését. Ezáltal bármennyit eszik, folyamatosan késztetést érez az étkezésre.

„Rájöttem, hogy ebből a testből csak Isten gyógyíthat ki. Néhány hónappal ezelőtt megtértem és megkeresztelkedtem. Előtte teljesen kilátástalannak éreztem az életemet, többször is megpróbáltam felvágni az ereimet, hogy megszabaduljak az állandó fájdalmaimtól. Egyelőre képes vagyok járni, és ha kedvem tartja, akár bokszolni is, de néhány percnyi mozgástól kifáradok” – mondta Géza.

„Napi 24 órában figyelnem kell a fiamra, ezért csak az ápolása után van némi állami apanázsom. Az egész család 74 ezer forintból él, miközben a fiamnak előírt diétás étrend már önmagában 150 ezer forintba kerülne. Sajnos ezt egyelőre nem vagyok képes biztosítani„ – nyilatkozta elcsukló hangon Mártika, a fiú édesanyja.

Egy női hang azt suttogja: egyél még

Az első problémák ötéves korában jelentkeztek. Már akkor kiderült, a szervezete nem képes megfelelően feldolgozni a bevitt tápanyagot. Négy évvel később már meghaladta a 140 kilo­grammot.

„Folyamatosan hallok a fejemben egy női hangot, mely azt mondogatja: egyél még, egyél még. Ennek ellenére tulajdonképpen nem is eszem lényegesen többet, mint egy átlagember. Reggelire elfogyasztok három- négy zsemlét, van, hogy kora dél­utánig elég. Ha azonban lá­tom, hogy a társaságomban levők előtt egy sültestál hever, képtelen vagyok az önmegtartóztatásra. A szinte állandó éh­ségérzet miatt gyengének, levertnek ér­zem magam, és a gondolkodás is nehézkes, miközben enyhén a gyomrom is fáj” – me­sélte Géza.

Fotó: Bors

Háromhavonta új cipő kell

A fiú a betegsége miatt az iskolát sem tudta rendesen elvégezni. Egyelőre hét osztályt sikerült teljesítenie, ám álma, hogy egy nap szakmát szerezzen.

„Ha majd lesz két gyermekem, szeretném, ha tudnák, hogy abban a házban nevelkednek, amelyet az édesapjuk a két tulajdon kezével épített fel. Ehhez azonban komoly segítségre van szükségem. Szeretnék mielőbb meggyógyulni. A diétás étrend azonban nehézkesen áll össze. Reggelire, ha van itthon, diétás kenyeret eszem zöldséggel, ebédre párolt csirkemellet.„

Gézának a táplálkozás mellett az öltözködés is gondot jelent. Két-három havonta elhasználódik a cipője, miközben a 12 XL-es pólói biztosítása is komoly anyagi megterhelést jelent a családnak.

És ezeket olvastad már?