POLITIK

Így kamuzzák magukat zöldnek a nemzetközi multik?

Sokkoló adatok láttak napvilágot. Magyarországon évente 1.5 milliárd darab PET-palack kerül forgalomba, amiből szinte sose lesz újra palack. Magyarországon ezzel a PET-palack mennyiséggel évente kétszer be lehetne borítani a Velencei-tavat.
  • Szerző: RIPOST

A legtöbb nemzetközi cégóriás a megoldások helyett a vásárlóira szeretné hárítani a felelősséget. Sőt, létezik olyan amerikai multi is, amelyik nyíltan azt kommunikálja, hogy a vásárlóik igényei miatt gyártanak egyszer használatos PET-palackokat, teszik mindezt ahelyett, hogy valódi alternatívát kínálnának, vagy a jelenleg is elérhető megoldások közül választanának. A zöld címkékkel, illetve 100%-ban újrahasznosítható feliratokkal próbálják megtéveszteni a fogyasztókat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A számok azonban megmutatják a valóságot. A világon évente 78 millió tonna műanyag csomagolás kerül forgalomba, amelynek az Ellen MacArthur Alapítvány kutatásai szerint mindössze 2 százalékából készül egyenértékű csomagolás. A fennmaradó mennyiség az erdőkbe, a természetes vizeinkbe, és a szemétlerakókba kerül.

Foto: Ripost

Az üres ígéretek és a fogyasztókra való mutogatás helyett a valódi cselekvés ideje jött el. Ugyanis, ha a világ legnagyobb műanyagszennyezői így folytatják, akkor 2050-re súlyát tekintve több műanyag hulladék lesz az óceánokban, mint hal. A megoldás pedig kézen fekvő lenne, hiszen jelenleg is van olyan csomagolás, ami 100 százalékban, végtelenszer és minőségromlás nélkül újra hasznosítható: ezek pedig az aludobozok, amelyek minden tekintetben valós alternatívát nyújtanak az italgyártóknak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?