INSIDER

Hihetetlen, mikor kezdődhet a kis Zente 700 milliós gyógykezelése

A szakemberek szerint még ebben a hónapban megtörténhet a kis Zente génterápiája, amennyiben a legutóbbi vérvétel megerősíti, hogy a kisfiú alkalmas a kezelésre. A család időközben intézi az engedélyeket, szervezi a gyógyszer nem épp egyszerű szállítását, és persze tűkön ülve várják, hogy megcsörrenjen a telefon az eredménnyel.
  • Szerző: Ripost

Célegyenesben van a gyógyuláshoz a kis Zente, miután a magyarok alig egy hét alatt összegyűjtötték az életmentő génterápiájához szükséges 700 millió forintot. Most a gyógyszer engedélyeztetésén, szállításán, és a beadása összes részletének kidolgozásán kell dolgozniuk, úgy persze, hogy mindez egy hónapon belül megtörténjen, mivel addig lesz érvényes a vérteszt, amit nemrég végeztek el Zentén.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Amszterdamból érkezett a speciális teszt egy különleges dobozkában. Fontos elmondanom, hogy ez a vérteszt már a csomag része, tehát azok eshetnek át rajta, akik már a „célegyenesben” vannak. Ettől függ, hogy működik-e a génterápia vagy sem”

– fejtegette Tóth Krisztina, Zente édesanyja.

„Semmi értelme nem lenne korábban megcsinálni, ugyanis a vizsgálat a szervezet pillanatnyi állapotát mutatja, és mindössze 4 hétig érvényes az eredmény.”

Ez azt jelenti, hogy Zentének 30 napon belül, tehát még októberben meg kell kapnia a Zolgensma kezelést, máskülönben újra szükség lesz az összes vizsgálatra.

Egy órán át tartott a vérvétel

„A kisfiam híresen rossz alanya a vérvételeknek. Kifejezetten problémás nála vénát találni. Most is közel egy órányi küzdelem után sikerült hozzájutni a több kémcsőnyi vérhez. Nagyon sírt, utána is vigasztalhatatlan maradt, addig potyogtak a könnyei, amíg el nem aludt szegénykém. Végül vidáman ébredt és láthatóan mindenkinek megbocsátott, mert boldogan, mosolyogva nyúlt a nővérke felé és kérte, hogy vegye az ölébe” – tette hozzá az édesanya.

A levett vért most kielemzik: megnézik, hogy Zente szervezete képes-e befogadni a vírust, amelyen a génterápia alapul. Az eredményen múlik, hogy folytatódhat-e az eljárás, hatásos lesz-e nála a gyógyszer.

„Most arra várunk, hogy megcsörrenjen a telefon, de egyelőre nincs még eredmény”

– árulta el Krisztina.

-70 fokon szállítják a gyógyszert

Amennyiben Zente alkalmas rá, úgy megkaphatja a génterápiát. Addig is elindították a készítmény OGYÉI-engedélyeztetését, és elkezdték szervezni a Magyarországra szállítását. A gyógyszer igen kényes, kizárólag -70 fokon lehet szállítani, erre a Hungaropharma vállalkozott. A cég egyébként maga is követője Zente Facebook oldalának, és ott is üzent a kisfiúnak.

„A Hungaropharma munkatársai mindent megtesznek azért, hogy a készítmény biztonságban a Zentét kezelő kórházba kerüljön. Nagyon bízunk abban, hogy minden körülmény, beleértve az antitest vizsgálat eredményét, a speciális szállítási feltételek biztosíthatóságát, a vámolás és minőségbiztosítási kérdéseket is, a lehető legjobban alakul, és Zente hamarosan megkaphatja a kezelést”

– fogalmaztak.

Legyengítik Zente immunrendszerét

A család már felkért egy orvoscsoportot, hogy végezzék el a kezelést, ám nevüket csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha minden bizonyossá válik.

S hogy mi történik majd pontosan a génterápián? Miért fontos, hogy legyengítsék Zente immunrendszerét? Kiderül a hétfői napilapból. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?