KÜLFÖLD

Újabb halálos vírus került a denevérekről az emberre, a tudósok katasztrófától tartanak

Nem a koronavírus az egyetlen, amit denevérek közvetíthetnek az emberekre; egy újabb halálos vírus bukkant fel, és a szakértők szerint félő, hogy egy sokkal durvább járvány söpörhet végig a világon...
  • Szerző:

Újabb halálos vírus bukkant fel Ázsiában, ami sokkal több áldozatot szedhet, mint a koronavírus, ha világszerte elterjed. Az Egészségügyi Világszervezet összesen 16 kórokozó esetében állapította meg, hogy képesek lennének világszinten elterjedni; és ezek közül a leghalálosabb a Nipah vírus.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Egyre jobban terjed a koronavírus dél- afrikai mutációja

Fotó: pixabay

Az agyvelőgyulladással járó betegségért felelős Nipah vírus halálozási rátája igen magas, így komoly katasztrófát okozna, ha világszerte elterjedne; pedig tudósok szerint félő, hogy ez lesz a következő, nagy járványt okozó, halálos vírus. A kórokozót gyümölcsevő denevérekben találták meg, és volt már rá példa, hogy egy kisebb közösséget megfertőzött: 1999-ben Malajziában disznókról terjedt át emberekre, és olyan tüneteket okozott, mint az agyszövet megdagadása, rohamok, hányás. A vírus halálozási aránya 40-75 százalék között van; ami nagyságrendekkel magasabb, mint a koronavírus 1 százalékos aránya.

Képünk illusztráció
Fotó: 123rf

Bár az Egészségügyi Világszervezet összesen 260 olyan vírust tart nyilván, melyek világjárványt okozhatnak, a Nipah nem véletlen van a 16 legveszélyesebb között: gyorsan mutálódik, és 45 napig fertőzőképes anélkül, hogy tüneteket okozna a hordozónak, írja a The Sun magazin. Dr Melanie Saville vakcinakutató úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a világnak készen kell állnia a következő nagy járványra. Annak ellenére, hogy a Nipah vírus még nem okozott nagyobb méretű járványt, rengeteg aggasztó dolog van vele kapcsolatban: például az, hogy 1999-ben gyorsan terjedt át a sertésekről a gondozóikra; méghozzá azután, hogy a disznók a vírussal fertőzött mangót ettek. A szakértő szerint azonban nem ez az egyetlen vírus, ami miatt a kutatók aggódnak: tudományos körökben tényként kezelik, hogy a koronavírus járvány csak a kezdet, bármikor számítani lehet újabb világjárványokra – akár egyelőre ismeretlen vírusokkal is.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?