BOZÓT

Koronavírus: vigyázat, csalók vágják át az embereket!

A kibertér adta lehetőségeket is kihasználják a csalók, akik érzékeny adatokat próbálnak szerezni az információra éhes emberektől.
  • Szerző: Ripost

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a koronavírusra hivatkozó, a kiberbűnözők által küldött adathalász és zsarolóvírust tartalmazó e-mailek – közölte Bor Olivér, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A szakértő figyelmeztetett, hogy a bűnözők az emberek információéhségére alapozva, például az egyes országok egészségügyi minisztériumaira hivatkozva küldenek adathalász e-maileket. Például olyan információt kínálnak, hogy hol lehet szájmaszkot beszerezni, és érzékeny adatokat kérnek az információért cserébe a felhasználóktól – tette hozzá.

A szóvivő arra kért mindenkit, hogy nézze meg a levelek feladóját, illetve ne kattintsanak rá a gyanús, általában szenzációt ígérő csatolmányokra.

Kiemelendő, hogy a nemzetközi és hazai közegészségügyi szervek nem küldenek e-mailen keresztül a fentiekhez hasonló információkat, nem kérnek be ilyen formán szenzitív adatok és nem kérik bejelentkezési adataink megváltoztatását.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet a következőket javasolja:

  • ne kattintsanak az ilyen tárgyú e-mailekben szereplő hivatkozásokra;
  • ne töltsék le a mellékletben szereplő ─ legtöbbször Microsoft Word, PDF, EXE, illetve MP4 kiterjesztésű ─ fájlokat;
  • a közösségi média oldalakon is fokozott óvatossággal kezelendők a témakörben terjedő információk, ne adjunk hitelt a pánikkeltő információknak, információért forduljunk a hivatalos szervekhez;
  • tartsák naprakészen a vírusvédelmi szoftvereket és telepítsék a biztonsági frissítéseket, valamint tiltsák a Microsoft Office makrókat;
  • kövessék a hivatalos tájékoztatási csatornákat, például az NNK weboldalát.

 

És ezeket olvastad már?