POLITIK

240 milliós elismerés – gigantikus gyógyszergyártó díjazta Karikó Katalint és kollégáit

5 millió dán korona jár a 2022-es Novo Nordisk-díj mellé, melyet a négy kutató jövő áprilisban vehet majd át.
  • Szerző: Ripost

„Nagy megtiszteltetés, hogy kollégáimmal, Drew Weissmannal, Özlem Türecivel és Ugur Sahinnal együtt vehetem át a Novo Nordisk-díjat. Számomra még különlegesebbé teszi ezt a díjat, hogy megoszthatom velük a reflektorfényt. Hosszú évek közös tudományos erőfeszítéseinek eredménye a biztonságos és nagyon hatékony COVID-19 mRNS oltóanyag kifejlesztése” – fogalmazott Karikó Katalin.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

S hogy kik azok, akikkel Karikó Katalin osztozik az elismerésben? Dr. Drew Weissman orvos-tudós a magyar biokémikussal közösen jegyzi a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazások szabadalmát, amely lehetővé tette azt, hogy az mRNS terápia alkalmazható legyen túlzott immunreakciók kiváltása nélkül – írja a Wikipédia. Özlem Türeci és Ugur Sahin orvos-házaspár pedig a BioNTech alapítói, előbbi a cég vezérigazgatói, utóbbi a cég marketing igazgatói tisztségét tölti be.

„A díj odaítélésével tisztelgünk azoknak az embereknek, akik korunk egyik legkülönlegesebb vívmánya mögött állnak – amelyben az elmúlt két évtized tudományos felfedezései hihetetlen gyorsasággal oltóanyag kifejlesztéséhez vezettek. Az mRNS-vakcinák már eddig is több ezer COVID-19-es halálesetet akadályoztak meg a világ minden táján élő emberek körében” – mondta Mads Krogsgaard Thomsen, a Novo Nordisk Alapítvány vezérigazgatója.

A Novo Nordisk-díjat olyan aktív tudósoknak ítélik oda, akik kiemelkedően hozzájárultak az orvostudomány emberek életét támogató fejlődéséhez. A díjhoz 5 millió dán korona (mintegy 240 millió forint) jár. A Novo Nordisk Alapítvány a Novo Holdings A/S-hez köthető,mely a dán Novo Nordisk multinacionális gyógyszeripari vállalat stabil alapjaiért is felel.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiramisu-variációk karácsonyra
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?