INSIDER

Hatalmas elismerést kapott Karikó Katalin, még Mark Zuckerberg is gratulált neki

A Facebook alapítója külön gratulált Karikó Katalinnak és kutatótársának, Drew Weissmannak.
  • Szerző: Ripost

Karikó Katalin kutató biológust, biokémikust a tudomány Oscar-díjának is nevezett Breakthrough-díjjal tüntették ki az új típusú koronavírus elleni innovatív vakcinák kifejlesztését lehetővé tevő felfedezésért – jelentette be csütörtökön honlapján az elismerést odaítélő szervezet. A Covid-19 betegségre adott tudományos válasz példa nélküli, a 2022-es év díjai közül kettőt olyan felfedezésekért adtak, amelyek jelentős szerepet játszottak ebben a válaszban – írja az MTI.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

Az új típusú koronavírus ellen hatásosnak bizonyuló, a Pfizer/BioNtech és a Moderna által kifejlesztett innovatív vakcinák Karikó Katalin és Drew Weissman több évtizedes munkásságán alapulnak. A széles körű szkepticizmus ellenére a két díjazott tudós bízott az mRNS-terápiák lehetőségében, és olyan technológiát hoztak létre, amely nemcsak a koronavírus ellen jelenleg folyó harcban létfontosságú, hanem számos kór – a HIV-en kívül autoimmun és genetikai betegségek, daganatok – ellen hatékony jövendőbeli vakcinák vagy kezelések ígéretét is hordozza.

Mark Zuckergberg sem hagyhatta szó nélkül

A tudományos élet paradigmaváltó kutatásait támogató Breakthrough Prizes a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerése. A 2012 óta átadott díjat informatikai-internetes óriáscégek alapítói hozták létre: Mark Zuckerberg Facebook-alapító, Sergey Brin Google-társalapító és felesége, Anne Wojcicki, Jack Ma kínai üzletember, valamint Jurij Milner orosz vállalkozó és felesége, Julia.

Mivel a díj létrehozásában nagy szerepe volt Zuckerbergnek, nem csoda, hogy Facebook-oldalán ő is külön gratulált Karikó Katalinnak és kutatótársának, Drew Weissmannak.

Az idén különösen izgatott voltam Karikó Katalin és Drew Weissman miatt, akik munkájukkal segítették a koronavírus elleni vakcina kifejlesztését

- írja Zuckerberg.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?