Kínos videó: Magyar Péter a nemi szervét fogdosva járatta le magát Strasbourgban

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.10. 20:04

Tűzszünetet javasolt a Közel-Keleten a német kancellár

Kérdés, hogy lesz-e szavainak foganatja.

Olaf Scholz német kancellár tűzszünetet és politikai rendezést sürgetett hétfőn a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet tavaly október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadásának az évfordulóján.

„Kedves barátaink Izraelben, együtt érzünk veletek (…), a ti oldalatokon állunk” – jelentette ki a német kancellár egy hamburgi konferencia megnyitóján.

A szociáldemokrata politikus mindemellett szóvá tette a palesztin lakosság szenvedését is a Gázai övezetben egy éve dúló háború kapcsán. „Az erőszak és éhség napi szintű magtapasztalása nem olyan alap, amelyből valami jó fakadhatna” – figyelmeztetett Scholz. Hangsúlyozta: az embereknek reményre, illetve jövőképre van szükségük.

„A német szövetségi kormány ezért szorgalmazza a tűzszünetet, a túszok elengedését valamint a politikai folyamatot, amely ma messzebb került, mint valaha”

– mondta Scholz. Kiemelte, hogy számára e folyamat végén csakis egy kétállami megoldás állhat, aminek keretében „izraeliek és palesztinok tartósan békében élhetnek egymás mellett”. Ez azonban csakis akkor működhet, ha sikerül elejét venni a teljes térség lángba borulásának – tette hozzá Scholz, és követelte, hogy Irán és szövetségesei, köztük a libanoni Hezbollah milícia hagyjanak fel az Izrael elleni támadásokkal.

Ferenc pápa bírálta a nemzetközi közösséget és „szégyenletes tehetetlenségnek” nevezte hétfőn a Gázai övezet katolikusaihoz intézett nyílt levélben, hogy egy évvel a közeli-keleti háború kirobbanása után sem sikerült megoldást találni annak befejezésére.

„Látszólag kevesen törődnek azzal, amire a legnagyobb szükség van, és amire a legjobban vágynak: a párbeszéddel és a békével”– írta. „Bár a történelem bizonyítja, hogy az erőszak soha nem hoz békét, ennek ellenére úgy tűnik, hogy az évek alatt kialakult konfliktusok semmit nem tanítottak nekünk.”

A pápa szerint „egy éve megnyújtották a gyűlölet kanócát, amely ahelyett, hogy kialudt volna, az erőszak spiráljában robbant fel”.

Az október 7-re a béke megvalósulásáért a világ katolikusai számára böjti- és imanapot meghirdető Ferenc pápa, az elmúlt hetekben egyre nyíltabban beszélt a Hamász palesztin terroristaszervezet és az Izrael közötti konfliktusról és egyre élesebben bírálta Izrael katonai kampányát. Szeptember 29-én a 87 éves pára bírálta és „minden erkölcsön túlmenőnek” nevezte az izraeli légicsapásokat Libanonban, melyekben a Hezbollah vezetője, Szajjed Haszan Naszrallah, valamint civilek is életüket vesztették.

Ferenc pára szeptemberben „elfogadhatatlannak” nevezte Izrael tetteit Libanonban és arra sürgette a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek meg mindent a jelenleg is dúló támadások leállítása érdekében. Hétfői levelében a pápa közvetlenül a Gázai övezetben élőkhöz szólt: „Veletek vagyok Gáza régóta szorongatott és szörnyű helyzetben lévő népe, mindennap a gondolataimban és imáimban hordozlak titeket” – írta.

„Veletek vagyok, azokkal, akik a bombázások elől menekülve arra kényszerültetek, hogy elhagyjátok otthonaitokat, felhagyjatok az iskolával és a munkával. ….Veletek vagyok, veletek, akik féltek felnézni, mert féltek az égből lezúduló tűztől”

– írta.

Joe Biden amerikai elnök és alelnöke, Kamala Harris hétfőn felidézte a Hamász palesztin terrorszervezet tavalyi összehangolt támadásának „kimondhatatlan brutalitását” Izrael ellen, annak egyéves évfordulóján, s megemlékeztek a történtek nyomán kirobbant Gázai övezeti háború áldozatairól.

Biden kijelentette, hogy október 7. a Hamász kirobbantotta háború miatt a palesztin nép „fekete napjaként” fog bevonulni a történelembe.

„Túlontúl sok civil túlontúl sok szenvedést élt meg az egy éve tartó konfliktus során”

– hangsúlyozta az amerikai elnök. „Egy évvel később én és Harris alelnök is teljesen elkötelezettek maradtunk a zsidó nép és Izrael biztonsága, valamint a zsidó állam létjogosultsága mellett” – tette hozzá Biden. Harris úgy fogalmazott, hogy az, amit a Hamász október 7-én csinált, „az maga a gonosz, brutális és megvetendő volt”. Egyben arról is szólt, hogy „végtelenül szomorú az utóbbi egy évben a Gázai övezetben történt halálozások és pusztítás miatt”. Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy szankciókkal sújtja a Hamász egyik nemzetközi adománygyűjtő hálózatát, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a szélsőségesek finanszírozásában. A mostani intézkedés keretében szankciós listára került több magánszemély és a gázai al-Intadzs bank.

A pénzügyminisztérium szerint „a Hamász kihasználta a szenvedést a Gázai övezetben, hogy forrásokhoz jusson olyan csalárd, megtévesztő jótékonysági szervezeteken keresztül, amelyek hamisan azt állítják, hogy segítenek a gázai lakosságnak”. A tárca közölte, hogy az idei év elejéig bezárólag a terrorszervezet havonta 10 millió dollár adományhoz jutott ilyen módon. Hozzátette, hogy a Hamász számára Európát tekinti ilyen szempontból bevételei fő forrásának.

Világszerte hétfőn emlékeztek meg a radikális iszlamisták tavaly október 7-i összehangolt támadásáról Izrael déli területei ellen. Izraeli adatok szerint akkor 1205 embert gyilkoltak meg a szélsőségesek és 251 embert hurcoltak el, akik közül még mintegy százat túszul tartanak fogva a Gázai övezetben. A terrortámadás nyomán Izrael háborút indított a Gázai övezetben a Hamász felszámolására, a szélsőségesek irányította egészségügyi hatóságok szerint több mint 41 900 palesztin vesztette életét.

A Hezbollah libanoni síita szervezet ellen indított izraeli háborút bírálta Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter hétfőn a Najib Mikati libanoni miniszterelnökkel Bejrútban tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatóján. A miniszter kijelentette: a háború „teljeskörű regionális háború szakadékába” taszítja a Közel-Keletet.

Katasztrófával és az egész régiót fenyegető eszkalációval állunk szemben – mondta a jordániai diplomácia vezetője. Szafadi hozzátette, hogy „Izrael viseli a felelősséget ezért az agresszióért, a régióban bekövetkező eszkalációért és minden újabb eszkalációért, amely a régiót fenyegeti”. Kijelentette, hogy Jordánia támogatja a libanoni kormány kezdeményezését új elnök választására, valamint azon ENSZ BT-határozat végrehajtását, amely 2006-ban véget vetett Izrael és a Hezbollah közötti legutóbbi háborúnak. A határozat Dél-Libanont kizárólag a libanoni hadsereg és az ENSZ-békefenntartók ellenőrzése alatt tartaná.

A külügyminiszter hozzátette, hogy Jordánia Libanonhoz hasonlóan támogatja az Egyesült Államok és Franciaország kezdeményezését a háromhetes libanoni tűzszünetre. Jordánia nem engedi meg sem Iránnak, sem Izraelnek, hogy használja a légterét az egymás elleni ellenségeskedés során – mondta a külügyminiszter, utalva arra, hogy a térségben az iráni rakétatámadás izraeli megtorlására számítanak.

„Nem leszünk csatatér senki számára. Ezt az üzenetet világossá tettük Irán és Izrael számára is”

– jelentette ki Szafadi.

A Hezbollah libanoni síita szervezet ismét tagadta Izrael létjogosultságát a zsidó állam ellen egy évvel ezelőtt elkövetett iszlamista terrortámadás első évfordulóján közzétett nyilatkozatában

Izraelnek nincs helye „a térségünkben, a társadalmi, kulturális és emberi struktúránkban” – közölte a fegyveres szervezet.

A szintén iráni támogatását élvező Hamász iszlamista terrorszervezet 2023. októberi támadását „hősies hadműveletnek” nevezte, amelynek szerintük történelmi és stratégiai következményei lesznek a Közel-Keleten.

A Hezbollah közölte: az Izrael ellen 2023. október 8-án indított támadásokkal szolidaritásukat fejezik ki a Hamásszal.

A Hezbollah úgy véli, hogy ezáltal „az igazság, az igazságosság és a teljes emberiség” oldalán áll, és Libanont védelmezi.

2023. október 7-én hajnalban a Hamász és más palesztin terrorszervezetek fegyveresei meglepetésszerű támadást indítottak a Gázai övezetből, betörtek Izrael déli részébe, ahol mintegy 1200 embert meggyilkoltak, több ezret megsebesítettek, 264 embert elhurcoltak, akik közül 101 még ma is a fogságban van.

Izrael előbb-utóbb megfizeti majd az árát annak a „népirtásnak”, amelyet a palesztin nép ellen visz véghez egy éve – üzente Recep Tayyip Erdogan török államfő az X-en hétfőn, a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael ellen elkövetett támadásának első évfordulóján.

„Pontosan 365 napja 50 ezer testvérünket mészárolták le, többségében nőket és gyerekeket” – írta Erdogan, hozzátéve, „ahogyan Hitlert megállította az emberiség szövetsége, úgy fogják hasonló módon feltartóztatni Netanjahut és az ő gyilkos hálózatát is”. A terrortámadás első évfordulóján Erdogan azt emelte ki, hogy „egy éve a világ szeme láttára élő, egyenes adásban követnek el merényletet az egész emberiség ellen”. A tavaly október 7-én Izrael déli térségében végrehajtott terrortámadásban 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek. A Hamász fegyveresei Gázába hurcoltak 240 túszt, akik közül sokan még mindig fogságban vannak.

Izrael ezután átfogó hadműveleteket kezdett a Gázai övezetben azzal a meghirdetett céllal, hogy felszámolja a Hamász politikai és katonai gépezetét. A konfliktusnak eddig több mint 41 ezer halálos áldozata van a Gázai övezetben.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek