Létrehozva: 2024.09.22. 18:45

A vadászat nem csak férfiaknak való! Ezek a nők bizonyítják

A klub tagjai hétköznapi nők: vannak köztük közgazdászok, családanyák. Sőt, a vadászat és az állatorvoslás is megfér egymással. A Diana Vadászhölgy Klub tagok elnökével beszélgettünk, különleges szenvedélyének gyökeréről.

A természet szeretete nem csak a nagy túrákban ölthet testet! Van egy csapat hölgy Magyarországon, akik igen különleges hobbit választottak maguknak, ez pedig: a vadászat

VKF Diana Vadászhölgy Klub vadászat nők vadászhölgy
A vadászat a hobbijuk: a VKE Diana Vadászhölgy Klub tagjai – Fotó: Polster Gabriella / hot! magazin

A legtöbb ember azt hiszi, hogy a vadászat férfias elfoglaltság, hiszen már az őskorban is… Itt meg is állhatunk a gondolatmenetben.

Abszolút tévedés. 21 éve, amikor alakultunk, még kuriózumnak számított, de azóta a vadászhölgyek száma megháromszorozódott, amíg a vadásztársadalom összességében ennél lassabban gyarapszik

 – mondta a hot! magazinnak Bán Beatrix, a VKE Diana Vadászhölgy Klub elnöke. 

A nőkkel általában inkább olyan szerepeket azonosítunk, mint az utódok óvása, a féltés, a nevelés, nem pedig a hajsza izgalma.

"Ez így is van, de ugyanúgy bennünk is meg lehet az a fajta ősi ösztön, mint a férfiakban, ha fizikailag némileg gyengébbek is vagyunk. Hiszen elég, hogy lélekben ugyanolyan szenvedéllyel vágyunk az erdőre, a vad iránt, mint a férfiak. Nőként viszont kicsit máshogy is vadászunk: minket talán nem hoznak annyira lázba a technikai újdonságok."

A Diana Vadászhölgy Klub női vadászai nagyon tudatosak

A klub a Vadászati Kulturális Egyesület tagszervezeteként működik, és egyik fontos tevékenységük az ifjúságnevelés. Rengeteg oktatóprogramot szerveznek, ám sokan azzal támadják őket, hogy „elrontják” a gyerekeket, „gyilkosokat” nevelnek. Pedig a felelős vadászat inkább a természet tiszteletére tanít.

"Nekem kutyáim, lovaim vannak, imádom az állatokat, ezért sokan rá is csodálkoznak, hogy vadászom. De nálam ez családi örökség, hiszen édesapám révén ismerkedtem meg a vadászattal. Ebbe nőttem bele, nálunk ez volt a természetes" – mesélte Beatrix.

Valóságban Diana Vadászhölgy Klub, így vadásznak a nők RIPOST
Bán Beatrix, a VKE Diana Vadászhölgy Klub elnöke – Fotó: archív / hot! magazin

Ő maga egyébként okleveles közgazdász, egy nagy útépítő cég gazdasági igazgatója. De van a vadászhölgyek között például állatorvos is.

Először én is megmosolyogtam: vajon miután meglövi a vadat, odafut segíteni? 

De a viccet félretéve, az állatok szeretete nem zárja ki azt, hogy szigorúan szabályozott keretek között, terv szerint kordában tartsuk a vadállományt. Mi ugyanis soha nem „vaktában” lövöldözünk. Egyébként a vadászok közössége nagyon jó leképezése a társadalomnak: vannak közöttünk iskolázottabbak és kevésbé iskolázottak, jobb és szerényebb anyagi helyzetűek is."

"Számtalan élményt gyűjtöttünk itthon és külföldön egyaránt"

Beatrix azt is elmesélte, hogy a vadászat családi elfoglaltság is lehet. A közös érdeklődés pedig közös emlékeket is hoz.

Édesapám halála nagyon nagy törés volt az életemben, hiszen együtt dolgoztunk a mindennapokban, és rengeteg közös vadászaton vettünk részt, számtalan élményt gyűjtöttünk itthon és külföldön egyaránt. Szerencsésnek érzem magam, hiszen a férjem is vadászik, sőt neki valahol ez a szakmája is, így nem szakadt meg a közös, családi élménygyűjtés.

Rengetegen vannak

Hazánkban körülbelül 3000 nő rendelkezik vadászengedéllyel, közülük nagyjából 200-an a VKE Diana Vadászhölgy Klub tagjai.

Isteni támogatás

Diana a római mitológiában egyszerre az anyák és a szülés védőszentje, valamint az állatok és a vadászat istennője.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek