Kemény Dénes elárulta, ezért örülne a hideg, fagyos télnek

Pólókapitány, vadász és állatorvos: neki is fontos a környezetvédelem.

Sokan tudják Kemény Dénesről, hogy az uszoda mellett a természet az igazi szenvedélye. A legendás pólóskapitány elmondása szerint, ha nem vadászna, akkor lehet kevésbé sikeres lett volna a medence partján is. Benne van, hogy a három olimpiai bajnoki címhez az is kellett, hogy ő néha puskát ragadjon.

Kemény Dénes
Fotó: Nemzeti Sport

„Ha nem vadászhattam volna végig a szövetségi kapitány időszakomat, biztosan nem tudtam volna úgy teljesíteni, ahogy, mert nekem a vadászat adott mindig lehetőséget arra, hogy feltöltődjek” – nyilatkozta a szakember, aki hivatását tekintve állatorvos, amit igenis komolyan vesz. Mint mondja, óriási örömet jelenthet, ha a segítségével meggyógyul egy állat.

Vadászként és állatorvosként a környezetére is figyel, úgy gondolja, hogy a négylábúak érdekében is tennünk kell a klímavédelemért.

Fontosnak tartom a klímasemlegességet, de a célok elérése érdekében hozott intézkedéseknek arányosnak kell lenniük: nem okozhatnak hirtelen áremelkedést, és nem veszélyeztethetik az energiaellátás biztonságát. És nekem nagyon hiányoznak a hideg, mínuszos telek, ezek jót tennének az élővilágnak is.”

Fotó: Nemzeti Sport

Kemény a Ripost7-nek elárulta, a mindennapokban is odafigyel a környezetére, a vásárláskor például igyekszik fenntarthatósági szempontokat is figyelembe venni. Igaz, a visszaváltható üvegeket a boltok helyett inkább a szelektív gyűjtőbe viszi. Mint mondja, a klímavédelem költségeit arányosan kell elosztani.

„Az emberek a saját lehetőségeiken belül és a nagy ipari szennyezők is egyenlő arányban kell, hogy hozzájáruljanak a költségekhez – véli Kemény, aki a károkozókat szigorúan büntetné. – Az illegálisan lerakott hulladék sajnos folyamatosan újratermelődik, ennek megakadályozása érdekében felmerül a jelenleginél is szigorúbb szankciók bevezetésének szükségessége. Bűncselekményként kell kezelni”véli a legenda, aki hozzátette, az erdők is fontosak, s kell, akkor maga is ültetne fákat a faültetési program keretében.

Kemény a nyáron bekerült a Mol alapítványába is, melyben szintén szerepet vállalhat a környezetvédelemért. Az alapítvány feladata ugyanis a közérdekű célok megvalósítása lesz kiemelten a sport, kultúra, egészségügy és környezetvédelem területén.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!