POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.09.28. 19:51

Az egész iszlám világ nevében fenyegették meg Izraelt

Megölték a Hezbollah fővezérét.

Megölték Haszan Naszrallahot, a Hezbollah vezetőjét – erősítette meg szombaton az Irán támogatását élvező libanoni síita mozgalom, miután az izraeli hadsereg bejelentette, hogy előző nap egy bejrúti légicsapásban likvidálta Naszrallah sejket és a szervezet több más magas rangú parancsnokát.

 

 

Egy férfi áll az esőben iráni és palesztin zászlóval a teheráni Palesztina téren 2024. szeptember 28-án egy Izrael-ellenes tüntetésen (Fotó: AFP)

Egy férfi áll az esőben iráni és palesztin zászlóval a teheráni Palesztina téren 2024. szeptember 28-án egy Izrael-ellenes tüntetésen (Fotó: AFP)

Közleményében a Hezbollah leszögezte, hogy folytatja Izrael elleni harcát Gáza és Palesztina támogatására, valamint Libanon, illetve annak rendíthetetlen és tiszteletreméltó népe megvédelmezésére. A szervezet nem közölte, hogy Naszrallah milyen körülmények között halt meg. 

 

A pénteki légicsapásban egy libanoni biztonsági vezető szerint legalább 20 mély méter kráter keletkezett a déli Dahíja negyedben. Szombaton újabb légicsapások érték Dahíjét és Libanon más részeit is. A fővárosi kerület lakosai a központba vagy más negyedekbe menekültek. 

A Hamász palesztin iszlamista szervezet elítélte „a barbár cionista agressziót és a lakóépületek elleni célzott támadást”. Leszögezték, hogy a Hezbollah-vezető halála csak tovább szítja az Izrael elleni harcot. 

A megszállók által elkövetett bűnök és a gyilkosság csak tovább növeli a palesztinai és a libanoni ellenállás eltökéltségét, valamint szilárd elhatározását, hogy minden erejükkel, bátorságukkal és büszkeségükkel a mártírok nyomdokaiba lépjenek […], a győzelemig és a megszállás felszámolásáig folytassák az ellenállást

 – olvasható a Hamász közleményében. 
A szintén Irán támogatta Iszlám Dzsihád nevű palesztin szervezet közleményében leszögezte: 

Előbb vagy utóbb a libanoni és palesztinai ellenállási erők és szövetségeseik megfizettetik Izraellel bűnei árát és megkóstoltatják vele a vereség ízét.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke kifejezte részvétét a Hezbollahnak a vezetője, valamint a libanoni kormánynak és a testvéri libanoni népnek a kegyetlen izraeli agresszió hatására mártírhalált halt polgári áldozatok, valamint a palesztin és a libanoni nép elleni „népirtó” háború folytatódása miatt – olvasható a palesztin hatóság elnökségének közleményében. 
Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője bírálta a szűk látókörű izraeli politikát, és legyőzhetetlennek nevezte a libanoni Hezbollahot. 

A cionista bűnözőknek tudniuk kell, hogy képtelenek kárt okozni a Hezbollahnak mint az ellenállási front vezetőjének

 – szögezte le közleményében Hamenei ajatolláh az IRNA állami hírügynökség szerint. 
Hamenei hozzátette: az egész iszlám világ mostantól Libanon és a Hezbollah mellett fog állni, és folytatni fogja a harcát Izrael ellen. 

A térségbeli ellenállás a Hezbollah mellett áll, és támogatja őt

 – mondta. 
Az iráni vezető, aki ötnapos gyászt rendelt el Naszrallah halála miatt, kijelentette, hogy halála nem marad megbosszulatlan. 
Mohammed Reza Aref iráni első alelnök szombaton szintén hangsúlyozta, hogy a Hezbollah vezetőjének meggyilkolása Izrael pusztulását vonja maga után. Őt az ISNA hírügynökség idézte. 

A jemeni húszi lázadók is gyászolják Naszrallahot, és kijelentették: az ellenállás nem törik meg.

 A Hezbollah és a húszik egyaránt az iráni támogatással kiépült, Izrael és az Egyesült Államok közel-keleti befolyása ellen harcoló „ellenállás tengelyének” részei. A húszik számos alkalommal támadták az Izraellel szövetséges államok hajóit a stratégiai fontosságú Bab el-Mandeb-szorosban és az Ádeni-öbölben november óta, a Gázában háborúzó palesztinok támogatása jegyében.

Oroszország élesen elítélte a gyilkosságot. Moszkva szerint az egész régióra nézve súlyos következményei lehetnek az akciónak.

 

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője 2006. szeptember 22-én (Fotó: AFP)

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője 2006. szeptember 22-én (Fotó: AFP)

Az orosz külügyminisztérium kemény hangon ítélte el Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetőjének meggyilkolását. Mint arról a lapunk korábban beszámolt, az akciót Izrael hajtotta végre egy bejrúti légicsapás során. 

Moszkva figyelmeztetett, ez a lépés súlyos következményekkel járhat az egész régióra nézve.

Határozottan elítéljük Izrael újabb politikai gyilkosságát

 – áll az orosz külügyminisztérium közleményében. Hozzáteszik:

Ez az erőszakos akció még súlyosabb, drámai következményekkel fenyeget Libanon és az egész Közel-Kelet számára.

Az orosz diplomácia azonnali tűzszünetre szólította fel Izraelt, hangsúlyozva: 

Izraelnek azonnal be kell szüntetnie a harci cselekményeket, hogy megteremtse a diplomáciai rendezés feltételeit.

A helyzet rendkívül feszült a Közel-Keleten. Oroszország közlése szerint a nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie a régióban kialakuló teljes körű fegyveres konfliktus megelőzése érdekében.

Ezt megelőzően Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője Haszan Naszrallahot, a Hezbollah vezetőjét Izrael egyik legnagyobb ellenségének nevezte. Azt állította, hogy megölése biztonságosabbá tette a világot.

Izrael: A világ biztonságosabb hely lett a Hezbollah-vezér megölése után

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője Haszan Naszrallahot, a Hezbollah vezetőjét Izrael egyik legnagyobb ellenségének nevezte. Azt állította, hogy megölése biztonságosabbá tette a világot.

 

A Hezbollah vezére, Haszan Naszrallah portréja (Fotó: AFP)

A Hezbollah vezére, Haszan Naszrallah portréja (Fotó: AFP)

Egy televíziós tájékoztatón Hagari elmondta, hogy a csoport többi vezető tagját továbbra is célpontnak tekintik. Hozzátette, hogy a Hezbollah főhadiszállása Bejrútban a nemzetközi jog szerint legitim katonai célpont volt. A csoport vezetőjét ott ölték meg.

Izrael pénteken este nagy erejű támadást hajtott végre Bejrút sűrűn lakott déli külvárosaiban, melynek során legalább hat lakóépületet földig rombolt.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, az izraeli hadsereg hivatalosan bejelentette Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér megölését. Naszrallah, aki 32 éve az Irán által támogatott militáns csoport vezetője, a jelentések szerint a pénteki bejrúti csapások célpontja volt. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy „többé nem lesz képes terrorizálni a világot”.

Az izraeli védelmi miniszter szerint a Hezbollah vezetőjének meggyilkolása Izrael történetének egyik legfontosabb „ellenintézkedése”.

Aki háborút indít Izrael ellen, és megpróbál ártani polgárainak, nagyon súlyos árat fog fizetni. Még ma sem állunk meg

 – folytatta Joáv Gallant.

Eközben a Szaúd-Arábiához tartozó Al-Arabiya hírügynökség arról számolt be, hogy a Hamász vezetője, Jahja Szinvár és más vezetők korlátozták mozgásukat, óvintézkedéseket hoztak a Bejrútban történt izraeli támadás után, amelyben megölték Haszan Naszrallahot, a Hezbollah vezetőjét.

A hírügynökség névtelen forrásokra hivatkozva közölte, hogy Szinvár biztonságát megerősítették.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint már csaknem hétszáz halálos áldozata van Libanonban az Izrael által a héten indított légicsapásoknak.

 

 

A 2024. szeptember 26-án közzétett műholdképen egy libanoni terület látható egy izraeli csapás után (Fotó: AFP)

A 2024. szeptember 26-án közzétett műholdképen egy libanoni terület látható egy izraeli csapás után (Fotó: AFP)

A Libanon keleti részét ért támadás csütörtökön mintegy húsz ember halálát okozta, akiknek többsége szíriai menekült volt. A Bejrút külvárosát ért légicsapásnak pedig két halálos áldozata és 15 sebesültje volt – írták a közleményben.

Az izraeli védelmi erők jelentése szerint a bejrúti légicsapásban Mohammed Husszein Szurúr, a Hezbollah egyik drónparancsnoka is életét vesztette. 

A libanoni katasztrófavédelmi hatóság adatai alapján hétfő óta a támadások halálos áldozatainak száma 696-ra emelkedett. A jelentés szerint a Hezbollah és Izrael között tavaly október óta tartó konfliktusban több mint 1540 ember vesztette életét Libanonban. 
Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) csütörtöki becslése több mint kétszázezerre tette azok számát, akik lakóhelyük elhagyására kényszerültek Libanonban, amióta a Hezbollah megkezdte az észak-izraeli területek elleni rakétatámadásait, hogy támogatást nyújtson a Hamásznak a gázai háború kirobbanása óta. 

A szíriai hatóságok közlése szerint az izraeli légicsapások miatt a Damaszkusztól 45 kilométerre fekvő Jdeidat Yabous határátkelőhelyen át mintegy 42 ezer menekült, 31 ezer szíriai és 11 ezer libanoni érkezett Libanon felől Szíriába kedd és csütörtök között. 

Abdallah Bouhabib libanoni külügyminiszter csütörtökön azonnali tűzszünetet követelt, és az ENSZ Közgyűlésén felszólalva elítélte, hogy Izrael „szisztematikusan pusztítja a libanoni határ menti falvakat”. 

A libanoni válság az egész Közel-Keletet fenyegeti

 – hangsúlyozta Bouhabib, aki üdvözölte az Egyesült Államok és Franciaország tűzszünet létrehozására irányuló erőfeszítéseit.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek