POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.23.
Módosítva: 2024.08.23.

Vészharangot kongatnak az orvosok, duplájára nőtt a késelések száma Berlinben

A Berlin Charité orvosai megkongatják a vészharangot: duplájára nőtt a szúrt sebesültek száma.

Az elmúlt hat hónapban már annyi szúrt sebet kezeltek a berlini Charitéban - Németország elsőszámú kórházában -, mint tavaly egész évben. Ráadásul a sérülések jellege arra utal, hogy nő a támadások brutalitása – írja a Berliner Zeitung.

Németországban 2023-ban 8951 késes támadás történt. Vészharangot kongatnak az orvosok - Fotó: SpeedKingz /  Shutterstock

Ulrich Stöckle, a Mozgásszervi Sebészeti Központ ügyvezető igazgatója szerint „hagyományosan” Berlinben a legmagasabb az ilyen jellegű sérülések száma. A kórházi személyzet átlagosan heti két-négy sérülést kezel. Ez fenyegető fejlemény a társadalom, de Berlin városa számára is – mondta Stöckle.
A késelések növekedése pszichológiai tehertételként a kórházi dolgozókat is érinti. Senki sem térhet vissza a napi rutin feladatainak ellátásához egy halálos sérülés kezelése után – mondja Stöckle. "Ha egy korábbi esethez hasonlóan reggel fél kilenckor elvágják egy taxis torkát, akkor egészen más hozzáállásra és teljesen más munkahelyi légkörre van szükség." Az alkalmazottak egy ilyen esetet követően tanácsadásban és pszichológiai támogatásban részesülnek.
A lőtt vagy késes seb kezelése nem válhat megszokottá, nem válhat a napi rutin részéve, hanem arra kellene törekedni, hogy legyen ez a kivétel – mondja a klinika orvosa. " De jelenleg ez egyre inkább bevett szokássá válik.”
A Charité orvosa elmondta, az a benyomása, hogy nő a konfliktusok brutalitása. Gyakoribbak a többszörös és mélyebb szúrások, esetenként pedig hosszú késeket használnak a támadás során.
További probléma, hogy egy-egy súlyosabb összetűzés után a rendőröknek kell biztosítani a kórház védelmét. Vagyis a klinika biztonsági helyzetének is javulnia kell – magyarázta Stöckle.

Németországban 2023-ban 8951 késes támadás történt, 791-gyel több, mint 2022-ben. Ugyanebben az időszakban 698 esettel 4893-ra nőtt a késes rablások száma is. Ráadásul a rendőrségi statisztika nem teljes, független kutatások szerint ennek akár a duplája is lehet a késelések száma.

Törvényi szigorítással kell gátat vetni a késsel elkövetett bűncselekményeknek – jelentette ki a Bild című lap vasárnapi kiadásának adott interjújában a német belügyminiszter. Nancy Faeser arra reagált, hogy a német szövetségi rendőrség adatai szerint a vasútállomásokon az első félévben regisztrált 380 késes támadás emelkedést mutat ahhoz képest, hogy tavaly 650 ilyen támadást jegyeztek fel az egész év alatt. A mozgó vonatokon késsel elkövetett erőszakos cselekmények száma 2023-ban 196 volt, az idei első félévben 84.

A belügyminiszter elmondta, hogy a kidolgozandó új törvény 12-ről 6 centiméterre csökkentené a közterületen legálisan tartható kések pengeméretét, a rugós- és behúzható pengéjű kések viselését és használatát pedig teljesen betiltaná.

Noha Németországban már a jelenleg hatályos közlekedési törvény is tiltja az utasokra veszélyes tárgyaknak és anyagoknak a tömegközlekedési eszközökön való szállítását, a 16 német tartomány belügyminisztere a közelmúltban arra kérte a belügyminisztert, hogy egy új törvénnyel országos szinten is tegye egységessé a szabályozást.

A hét elején újabb késes támadás történt Németországban. Az incidens során egy ember meghalt. A német rendőrség hajtóvadászatot indított.

A német rendőrségre hétfőn hajnali 4 óra 40 perc körül több segélyhívás is érkezett, miután Schwabach városának egyik utcáján hangos veszekedést lehetett hallani. A kiérkező rendőrök egy 42 éves román férfi holttestét találták meg a helyszínen -  mondta el a Bild-nek a rendőrség szóvivője.

A férfi felsőtestén szúrt sebeket találtak.

Az elkövető szökésben van. A rendőrség a keresésbe helikoptert is bevet.

Az áldozat feleségét súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A nyomozók szerint a feleség megpróbálhatta elhárítani a férje elleni támadást. Jelenleg a nő a legfontosabb szemtanú, így a rendőrség amint lehet kihallgatja, de még nem tudni, mikor lesz erre lehetőség.

A gyilkos fegyvert még nem találták meg, de az áldozaton lévő szúrt sebek és vágások alapján a nyomozók késre gyanakodnak.

 Az elkövető és az áldozat közötti kapcsolat még tisztázatlan, de a rendőrség az időpont és a helyszín alapján kizárja a véletlen egybeesést. A Bild szerint az áldozat munkába tartott, amikor a támadás történt.

A gyilkossági nyomozók most az áldozat családját és munkatársait akarják kihallgatni, hogy nyomokat szerezzenek a lehetséges elkövetővel kapcsolatban.
Az elkövetőről csak homályos személyleírás készült. A rendőrség véleménye szerint az elkövető nem jelent veszélyt másokra, de további szemtanúkat keresnek.

Egyre több hír szól arról, hogy valakit késsel megtámadtak Németországban. A német belügyminiszter legutóbb azt nyilatkozta, hogy törvényi szigorítással fognak gátat vetni a késes támadásoknak, ugyanis Németországban csaknem fél év leforgása alatt történt több száz támadás. És ez csak a vasúton regisztráltak száma.  A legtöbb esetben a támadók többnyire migránsok, de nem csak a vonattal utazók vannak veszélyben.

Törvényi szigorítással kell gátat vetni a késsel elkövetett bűncselekményeknek. Ezt jelentette ki a Bild című lap vasárnapi kiadásának adott interjújában a német belügyminiszter.

Nancy Faeser arra reagált, hogy a német szövetségi rendőrség adatai szerint a vasútállomásokon az első félévben regisztrált 380 késes támadás emelkedést mutat ahhoz képest, hogy tavaly 650 ilyen támadást jegyeztek fel az egész év alatt. A mozgó vonatokon késsel elkövetett erőszakos cselekmények száma 2023-ban 196 volt, az idei első félévben 84.

A belügyminiszter elmondta, hogy a kidolgozandó új törvény 12-ről 6 centiméterre csökkentené a közterületen legálisan tartható kések pengeméretét, a rugós- és behúzható pengéjű kések viselését és használatát pedig teljesen betiltaná.

Bár Németországban már a jelenleg hatályos közlekedési törvény is tiltja az utasokra veszélyes tárgyaknak és anyagoknak a tömegközlekedési eszközökön való szállítását, a 16 német tartomány belügyminisztere a közelmúltban arra kérte a belügyminisztert, hogy egy új törvénnyel országos szinten is tegye egységessé a szabályozást.

Egyre több a késes támadás Nyugat-Európában

Ugyanakkor nem csak a vonattal utazó németek vannak veszélyben. Egyre több hír szól arról, hogy valakit késsel megtámadtak Németországban és a támadók többnyire migránsok. Észak-Rajna–Vesztfália régióban tavaly 45 százalékkal (4292-ről 6221-re) több késelés volt; az áldozatok száma is emelkedett 5541-ről 8036-ra. 

A gyanúsítottak mintegy 34 százaléka nem német állampolgár, annak ellenére, hogy az ilyen személyek a lakosság mindössze 15 százalékát teszik ki.

Pár nappal ezelőtt hét embert sebesített meg egy késes támadó egy berlini menekültközpontban. Hamar kiderült róla, hogy migráns. A sérültek között volt egy 15 éves gyerek, egy biztonsági őr és a központ egyik látogatója is. A mentősök és sürgősségi orvosok vágás és szúrás okozta sérülések miatt látták el az áldozatokat a helyszínen, ahonnan kórházba kerültek. A gyanúsított 21 éves algériai férfi is megsérült. 

Más Nyugat-Európai országban is gondot okoznak a késelő migránsok. 

Áprilisban egy fiatal nő lett egy migráns késelő áldozata Angliában, július végén pedig az angliai Southportban tartott rendezvényen egy őrjöngő férfi késsel támadt gyerekekre. A Merseyside Police tájékoztatása szerint két gyerek azonnal meghalt, kilenc megsebesült, köztük hat súlyosan és két felnőtt is súlyosan. Mint kiderült, ez a támadás is egy migráns, egy ruandai férfi kontójára írható. 2023-ban egy bölcsődést késelt meg egy szír bevándorló egy francia játszótéren, egy évvel később egy szenegáli migráns szúrt agyon egy fiatal fiút Párizsban.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek