Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.06.

70 éves nőt késeltek halálra Izraelben

A támadót lelőtték.

Halálra késelt Izraelben vasárnap reggel egy hetvenéves nőt egy palesztin merénylő, három másik járókelőt pedig súlyosan megsebesített, egyikük nem sokkal később a kórházban életét vesztette. A támadót agyonlőtték.

A mentőszolgálat jelentése szerint a meggyilkolt idős nő mellett kórházba szállítása után életét vesztette egy nyolcvanéves férfi is.
Két további sebesültet ápolnak még kórházban. A megölt nő férjének sérülése súlyos volt, de a kórházban stabilizálták.

Szintén közepesen súlyos egy kutyasétáltatás közben megtámadott, 26 éves férfi állapota is.

A merénylet Izrael középső, Földközi-tengerhez közeli részén, Holonban történt.

A 34 éves késelő Ciszjordániából hatolt be engedély nélkül Izraelbe. A biztonságiak jelentése szerint miután három helyszínen megkéselt négy járókelőt, tőlük ötszáz méterre egy rendőr lelőtte. A sebesülteket a holoni Wolfson- kórházba vitték.

A merénylő korábban többször börtönbe került kábítószer fogyasztása miatt.

Háborúnk nemcsak Irán ellen, hanem itt is folyik. Pontosan ezért fegyvereztük fel Izrael népét; nyolc hónap alatt több mint százötvenezer fegyvertartási engedélyt osztottunk ki” – mondta Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter.

A lehető legnagyobb önmérsékletre szólított fel a francia és az amerikai külügyminiszter minden felet a Közel-Keleten a térség lángba borulásának elkerülése érdekében – közölte a francia külügyminisztérium szombaton.

Stéphane Séjourné francia tárcavezető telefonon beszélt amerikai kollégájával, Antony Blinkennel, és osztoztak az aggodalomban a térségben növekvő feszültségek láttán – emelte ki Christophe Lemoine, a francia minisztérium szóvivője.

„Megállapodtak, hogy a jövőben is a lehető legnagyobb önmérsékletre szólítanak fel valamennyi felet, hogy elkerüljék a térség lángba borulását, amelynek pusztító hatása lenne minden ottani országra” – tette hozzá a szóvivő.

A két miniszter folytatja a közös erőfeszítéseket a gázai tartós tűzszünet érdekében.

A telefonbeszélgetésre akkor került sor, amikor megnőttek a Közel-Keleten az esetleges katonai eszkaláció veszélyei, miután Irán és szövetségesei egyre több fenyegetést intéznek Izrael ellen.

Irán, a Hamász palesztin iszlamista szervezet és szövetségese, a libanoni Hezbollah Izraelt vádolja Iszmail Haníje Hamász-vezető szerdai teheráni megölésével, amely néhány órával azt követően történt, hogy Izrael magára vállalta a libanoni fegyveres mozgalom katonai vezetőjének, Fuad Sukrnak a kedd esti bejrúti likvidálását.

Franciaország pénteken felszólította a még Iránban tartózkodó átutazó állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el az országot.

Libanon kapcsán Washingtontól és Londontól eltérően Párizs nem szólított fel kifejezetten azonnali távozásra, de felhívta állampolgárai figyelmét, hogy rendelkezésükre állnak a Franciaországba tartó kereskedelmi járatok. A gázai háború óta Franciaország hivatalosan azt ajánlja állampolgárainak, hogy a halaszthatatlan okoktól eltekintve ne utazzanak Libanonba sem turisztikai, sem családlátogatási céllal.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap óva intette „Irán gonosz tengelyét” attól, hogy megtámadja Izraelt.

„Izrael Állam többfrontos háborút vív Irán gonosz tengelyével” – hangsúlyozta Netanjahu az izraeli kabinet heti ülésének kezdetén hozzátéve, hogy a hadsereg „készen áll minden forgatókönyvre”.

„Ismételten azt mondom ellenségeinknek, hogy válaszolni fogunk és nagy árat fizettetünk bármiféle ellenünk irányuló agresszióért, bármely zugból is érkezzék”

– emelte ki.

A térségben tovább fokozódott a feszültség, miután célzott műveletben megölték a libanoni Hezbollah fegyveres mozgalom egyik parancsnokát, Fuad Sukrt Bejrútban, illetve Iszmail Haníje Hamász-vezetőt Teheránban. Irán, a Hamász palesztin iszlamista szervezet és szövetségese, a libanoni Hezbollah Izraelt vádolja a Haníje elleni merénylettel. Sukr megölését Izrael elismerte.

Az iráni Forradalmi Gárda szombaton figyelmeztetett, hogy a teheráni vezetéssel szövetséges közel-keleti milíciák is részt fognak venni az Izrael elleni megtorlásban.

A nap folyamán Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter iráni hivatali partnerével, Ali Bagheri Kánival tárgyalt Teheránban a közel-keleti helyzet lehetséges elmérgesedéséről. Legutóbb több mint húsz éve járt magas rangú jordániai tisztségviselő hivatalos látogatáson Iránban.

Szafadi a találkozón hangsúlyozta:

a térségbéli feszültség feloldása csakis a Gázai övezeti háború lezárásával lehetséges.

A jordániai külügyminiszter újfent elítélte Haníje meggyilkolását, mondván, ez újabb lépés az eszkalációban. Egyben nyugalomra intett, hozzátéve, hogy egy regionális háború „mindenki számára pusztító hatással járna”.

Az ammáni külügyminisztérium tájékoztatása szerint Szafadi azért utazott Teheránba, hogy „megvitassa iráni illetékesekkel a bilaterális, regionális, illetve nemzetközi kérdéseket”, ezen felül, hogy átadja II. Abdalláh jordániai király Maszúd Peszeskján új iráni elnök küldött üzenetét „a regionális helyzetről és a kétoldalú viszonyról”.

Nem sokkal korábban II. Abdalláh Emmanuel Macron fancia elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében felszólított arra, hogy elejét kell venni a „további felfordulásnak” a Közel-Keleten. Az uralkodó hangsúlyozta, hogy „véget kell vetni Izrael egyoldalú akcióinak, amelyek az erőszakot szítják”.

A közel-keleti helyzet elmérgesedésének megakadályozása végett a feszültség enyhítését szorgalmazták és a lehető legnagyobb önmérsékletre intették az érintett feleket a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) külügyminiszterei vasárnap online tartott tanácskozásukon.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben a párbeszéd és az önmérséklet útját kell választani.

A külügyminiszterek videókonferenciájuk alkalmával komoly aggodalmukat fejezték ki „a legutóbbi fejlemények miatt, amelyek a válság regionális kiterjedését okozhatják kezdve a Libanonnal”.

A G7-ek külügyminiszterei nyilatkozatban követelték a Gázai övezetre vonatkozó tűzszüneti egyezmény megkötését és a palesztinok lakta térségben szélsőségesek által fogva tartott izraeli túszok elengedését.

A videokonferenciát a G7-ek soros elnökségét ellátó Olaszország hívta össze.

A közel-keleti térségben tovább fokozódott a feszültség, miután célzott műveletben megölték a libanoni Hezbollah fegyveres mozgalom egyik parancsnokát, Fuad Sukrt Bejrútban, illetve Iszmail Haníje Hamász-vezetőt Teheránban. Irán, a Hamász palesztin iszlamista szervezet és szövetségese, a libanoni Hezbollah Izraelt vádolja a Haníje elleni merénylettel. Sukr megölését Izrael elismerte.

Az iráni Forradalmi Gárda szombaton figyelmeztetett, hogy a teheráni vezetéssel szövetséges közel-keleti milíciák is részt fognak venni az Izrael elleni megtorlásban.

Csak a háború folytatása teszi lehetővé számunkra, hogy közelebb kerüljünk céljainkhoz – közölte tévés beszédében Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Netanjahu kijelentette, hogy Izrael a létéért küzd, és ebben most jelentős csapást mért az iráni tengely három fő pontjára, a Hamászra, a jemeni húszikra és a libanoni síita Hezbollahra.

A kormányfő ismertette, hogy a Bejrútban Izrael által rakétacsapással megölt Fuad Sukr milyen szerepet töltött be a Hezbollahnál, gratulált az izraeli hadseregnek a három fronton elért sikerért, és kijelentette:

„embert próbáló napok előtt állunk, de fel vagyunk készülve minden eshetőségre”.

Emlékeztetett arra, hogy már tavaly októberben, a háború kezdetén megjósolta, hogy sokáig fog tartani, és most bejelentette, hogy továbbra sem adja fel a háború folytatását a rá nehezedő nyomás ellenére, nem hallgat az erre felszólító hangokra mindaddig, amíg Izrael el nem éri háborús céljait.

„Együtt győzni fogunk” – ismételte meg végül az Izraelben hirdetett jelszót. A hadsereg az elmúlt nap két izraeli akciója – Iszmail Haníje Hamász-vezető teheráni, és Fuad Sukr Hezbollah-vezető bejrúti megölése – után teljes készültségben áll a várható válaszlépések előtt.

Joáv Galant védelmi miniszter kijelentette, hogy „nem akarnak semmilyen háborút, de készen állnak minden fejleményre”.

A biztonságpolitikai kabinet ülésén nem tartottak szavazást és nem fogadtak el döntéseket. A megbeszélésen megállapították, hogy jelentős válaszra számítanak az elmúlt nap két művelete után, amelyek a túszalkuról folytatott egyezkedést hetekre, sőt hónapokra is visszavethetik, befagyaszthatják. Izrael megvárja a Hezbollah és Irán válaszát, és a továbbiakban aszerint hoz döntéseket.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek