A Magyar Péter-lufi elkezdett leereszteni

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.08.

Robbanások rázták meg Kijevet

Orosz rakétatámadás.

Reggel tíz óra körül számos robbanás történt Kijevben. Hosszú idő óta ez volt az első alkalom, hogy napközben ilyen csapásra kerül sor. Kijevben áldozatokról is beszámoltak.

 

Gyermekkórházat ért rakétatámadás Kijevben

Gyermekkórházat ért rakétatámadás Kijevben Forrás: Telegram

Kijev polgármestere szerint egy gyermekorvosi intézményt ért találat. Egyes jelentések szerint az Ohmatdit gyermekkórház épületéről van szó. A gyermekkórház elleni támadást Volodimir Zelenszkij elnök és Andrij Jermak is megerősítette – írta meg a BBC ukrán oldala.

A kijevi városi katonai közigazgatás szerint öt ember vesztette életét. Tizenegy sérültről tudnak, közülük nyolcan kórházban vannak – közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester.

Az orosz rakéták nagyon aktívan manővereztek az Ukrajna feletti légtérben, és megpróbálták kijátszani a légvédelmet – írja a lap.

További épületek is megsérültek a támadásban az ukrán fővárosban.

Több várost is orosz támadás ért hétfőn Ukrajnában, legkevesebb húsz ember meghalt és ötvenen megsebesültek – közölte hétfőn Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

A többi között Kijevet, Krivij Riht (Krivoj Rog) és a Donyeck megyei Pokrovszkot érte rakétatámadás. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy az orosz erők negyven rakétát lőttek ki. A helyi média azt írta, hogy orosz erők Kinzsal hiperszonikus, valamint Kalibr rakétával támadták az ukrán fővárost.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt mondta, találat ért egy gyerekkórházat, ez volt az egyik legsúlyosabb támadás

a két éve tartó háború során az ukrán főváros ellen. Hatósági adatok szerint a városban legalább hét ember meghalt, 11 megsebesült, nyolcan kórházba kerültek.

A kelet-ukrajnai Krivij Rihben az orosz rakétatámadásban tízen haltak meg, 31-en megsebesültek – közölték a helyi hatóságok. Az ország keleti részén, Pokrovszkban hárman meghaltak – tudatta a helyi kormányzó.

Caspar Veldkamp, Hollandia új külügyminisztere F-16-os harci repülők „haladéktalan” szállítását ígérte vasárnap Ruben Brekelmans védelmi miniszter társaságában Ukrajnában tett látogatása során.

„Mivel megkaptuk a jóváhagyást az első F-16-osok szállítására, ezeket haladéktalanul le is szállítjuk” – hangsúlyozta Veldkamp.

Hollandia összesen 24 gépet ígért a kijevi vezetésnek. Veldkamp nem ismertette a szállítások ütemezését.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AFP francia hírügynökségnek adott egyik májusi interjújában arról beszélt, hogy Ukrajnának mintegy 130 darabra lenne szüksége a harci repülőkből, hogy egyensúlyt tudjon teremteni az orosz légierővel. Nyugati országok eddig azonban száznál kevesebb gépet ígértek.

Veldkamp és Brekelmans Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott megbeszélése alkalmával megerősítette, hogy Ukrajna egy további Patriot légvédelmi rendszert kap Hollandiától – közölte az UNIAN ukrán hírügynökség. A felajánlást még az előző holland kormány tette júniusban, de az átadás pontos idejét ezúttal sem említették. A kijevi vezetés jelenleg öt Patriot-rendszerrel rendelkezik.

A holland miniszterek, akiket Zelenszkij is fogadott, hangsúlyozták, hogy hazájuk a kormányváltást követően is folytatni fogja Ukrajna „sziklaszilárd” – politikai, katonai, pénzügyi és erkölcsi – támogatását.

Az ukrán katonai hírszerzés az ukrán fegyveres erők 45. tüzérdandárjával együttműködve csapást mért szombaton két orosz katonai létesítményre a kelet-ukrajnai Donyeck megye orosz megszállás alatti részében – közöte vasárnap a kijevi védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége a Telegramon.

A közlemény szerint Debalceve városában eltaláltak egy logisztikai központot, ahol az orosz erők lőszereket és harckocsikhoz való felszerelést tároltak. Novoluhanszke településen egy orosz automata zavaróállomásra mértek csapást. Később az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportálnak arról, hogy drónokkal megsemmisítettek egy nagyobb oroszországi lőszerraktárt a voronyezsi régióban lévő Szergejevka településnél. A közlés szerint az orosz hadsereg kilencezer négyzetméteren föld-föld és föld-levegő rakétákat, harckocsi- és tüzérségi lövedékeket, valamint egyéb lőszereket tárolt ott.

A Kelet-Ukrajnában harcoló Horticja hadműveleti-stratégiai csoport a Telegramon arról adott hírt, hogy a Donyeck megyében, Pokrovszknál lelőttek egy orosz Szu-25-ös harci repülőgépet. Az ukrán védelmi minisztérium vasárnapi közlése szerint az orosz hadsereg szombaton 130 települést és 83 infrastrukturális létesítményt támadott meg Ukrajna tíz régiójában. A tárca hozzátette, hogy az orosz erők különféle fegyvereket vettek be, a többi között rakéta-sorozatvetőt, aknavetőt, harckocsit, drónokat, légvédelmi rendszereket és taktikai repülőgépeket.

Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy

az éjjel az orosz erők rakétatámadást indítottak Pavlohrad ellen, a légvédelem egy rakétát és egy felderítő drónt megsemmisített a levegőben, de a lehulló roncsok négy családi házban okoztak károkat.

Személyi sérülés nem történt. Az oroszok Nyikopolt és térségét is ágyúzták, ott három nő sérült meg.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy orosz támadások következtében szombaton négy ember vesztette életét a régióban. Az éjjel a déli Herszon városát is ismét támadta az orosz hadsereg – közölte a megye kormányzói hivatala. Hozzátette, hogy több helyütt tűz ütött ki, egy kávéház pedig porig égett. Az ukrán légierő közlése szerint az éjjel Oroszország két Iszkander rakétával és 13 Sahid drónnal támadta Ukrajnát, a légvédelem mindet megsemmisítette.

Az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt napon 123 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között, a leghevesebb harcok a Donyeck megyei Pokrovszk városnál dúltak. A kijevi katonai vezetés legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette az 551 ezret. Saját közlésük szerint az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett két orosz harckocsit, negyven tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 53 drónt.

A nyugat rendületlenül folytatja Kijev támogatását fegyverekkel. Már Ukrajnában van a harmadik német Patriot légvédelmi rendszer, Lettország pedig egy úgynevezett drónkoalíció keretében ebben a hónapban 2500 drónt küld az ukrán hadseregnek. A jövő héten pedig Washingtonban, a NATO csúcstalálkozón lesz napirenden Ukrajna támogatása.

Tovább gyengül az ukrán légvédelem, miután Oroszország a napokban két ukrán SZ–300-as rakétaegységet semmisített meg. A szovjet gyártmányú légvédelmi ütegek komoly károkat szenvedtek, a személyzet sorsáról nincsenek hírek. Az utánpótlást viszont folyamatosan szállítja a Nyugat.

Németországból megérkezett a következő Patriot légvédelmi rendszer Ukrajnába – közölte Németország ukrajnai nagykövete közösségi oldalán. Martin Jäger kiemelte: a légvédelmi fegyver ukrán kezelői sikeresen elvégezték a kiképzést Németországban.

Berlin ezzel együtt már három Patriot rendszert küldött Kijevnek, amelyek darabja egymilliárd dollárba kerül.

Az ukrán elnök Németország mellett az Egyesült Államoknak is megköszönte az új fegyvereket. Volodimir Zelenszkij azt mondta: az újabb Patriot megérkezése új fejezetet nyit az ukrán légvédelemben.

„Azt a feladatot tűztük ki magunk elé, hogy megduplázzuk légvédelmi pajzsunk erejét, és a mai nap ennek a kezdete. Köszönöm Németországnak a Patriotot, amely már Ukrajnában van. Ez egy erős hír”

– fogalmazott az ukrán elnök.

Lettország, a drónkoalíció aktív tagja

Lettország pedig 2500 drónnal támogatja júliusban Kijevet, 4 millió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) értékben – számolt be az Ukrajinszka Pravda. A lap szerint az első szállítmány napokon belül megérkezhet Ukrajnába.

A nyugat egyre inkább sodródik a háború irányába. Az amerikai védelmi miniszter a héten arról beszélt: hamarosan újabb 2,3 milliárd dolláros katonai támogatást jelenthetnek be Ukrajnának.

Ukrajna nincs egyedül, és az Egyesült Államok soha nem fog meginogni a támogatásában. Mintegy 50 szövetségesünkkel és partnerünkkel együtt továbbra is biztosítani fogjuk azokat a fegyvereket, amelyekre Ukrajnának szüksége van” – mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Emmanuel Macron pedig hónapokig beszélt arról, hogy francia katonákat kellene küldeni Ukrajnába, majd Párizs jóváhagyta, hogy az ukrán hadsereg francia fegyverekkel támadja Oroszország területét.

A francia elnök terveire csattanós választ adott Marine Le Pen. A jobboldali politikus azt mondta:

ha pártja nyer a vasárnapi választásokon, akkor megakadályozza, hogy francia katonák menjenek Ukrajnába, sőt visszavonja azt az engedélyt is, hogy Kijev francia rakétákkal támadjon orosz területeket.

A jövő héten Washingtonban rendezik a következő NATO csúcstalálkozót, ahol biankó csekket adnának Ukrajnának. A napokban derült ki, hogy a szövetség jövőre 40 milliárd euróval támogatná Kijevet.

A háborúpárti vezetők a NATO szerepének erősítésével biztosítanák Ukrajna támogatását az amerikai választások után is – erről a XXI. század vezető elemzője beszélt. Kosztur András szerint a támogatásokért cserébe a Nyugat nem támaszt komoly elvárásokat Ukrajnával szemben.

„Ameddig a háború zajlik, addig valószínűleg feltétel nélkül kapná ezeket a támogatásokat Ukrajna. Nyilván a nyugat próbál nyomást gyakorolni, hogy a háború körüli korrupciót legalább próbálja Kijev csökkenteni, erre látszólag tesz is erőfeszítéseket Kijev, hogy ennek a valódi eredménye milyen, azzal kapcsolatban nem tudnánk biztosat állítani” – fogalmazott az elemző.

A kutató hozzátette: a jövő héten nem várható, hogy Ukrajna meghívást kapjon a NATO-ba, viszont valamilyen ígéretre lehet számítani Kijev felé, ugyanis az Egyesült Államok folyamatosan teszteli az orosz reakciókat.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek