Létrehozva: 2024.07.09.

Folytatódik a magyar békemisszió!

Peking után Washington.

Kínában folytatta a békéről szóló tárgyalásait Orbán Viktor, a miniszterelnök Hszi Csin-ping elnökkel találkozott. Azt mondta: a magyarok két és fél éve egy háború árnyékában élnek, ezért nekünk fontos, hogy Kína békét szorgalmaz a világban. Orbán Viktor múlt heti, kijevi és moszkvai tárgyalásai után utazott Kínába, ahonnan most az Egyesült Államokba repül. Ott részt vesz a holnap kezdődő, háromnapos NATO-csúcstalálkozón, ahol szintén a háború a fő téma - írja a hirado.hu.

Orbán Viktor Kínába utazott, hogy békemissziójának újabb állomásán, Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyaljon.

„A magyarok egy békeszerető nép” – hangsúlyozta Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videó szerint. A miniszterelnök azt mondta: a magyarok békére, egyensúlyra és harmóniára törekvő nép, ezért mindig a béke odalán állnak, és sohasem a háború oldalán.

„Számunkra nagy jelentősége van annak, hogy Kína szorgalmazza, hogy a világban ne háborúk, hanem béke legyen. A Magyarország szomszédságában zajló konfliktus esetében is nagyra értékeljük az ön békekezdeményezését”

– jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor sikeresnek értékelte a találkozót.

Összekötni a Kijev–Moszkva-tengelyt

Orbán Viktor békemissziójának első állomása Kijev volt, ahol Volodimir Zelenszkijjel arról tárgyalt miként lehet előre mozdítani a fegyverszünet és a béketárgyalások ügyét. Az ukrán elnök a találkozót követő sajtótájékoztatón kiemelte: megvitatták, hogy Magyarország, hogyan tud részt venni a második béke-csúcstalálkozó megszervezésében, egyúttal megköszönte a Magyarország által nyújtott humanitárius segítséget, de beszélt a két ország közötti vitás ügyek rendezési lehetőségéről is.

„A béke nem magától lesz, meg kell teremteni, azért dolgozni kell (…) Ennek a módozatait tárgyaltam meg az elnök úrral” – nyilatkozta a magyar kormányfő.

Kijevi látogatása után három nappal Orbán Viktort már Moszkvában fogadta az orosz elnök.

A miniszterelnök Vlagyimir Putyinnal is az ukrajnai háború lezárásáról, a békekötés lehetőségeiről tárgyalt.

„Alapos és őszinte megbeszélést folytattunk az aktuális nemzetközi kérdésekről, többek között az ukrajnai konfliktusról, valamint a rendezésének a lehetőségeiről” – jelentette ki Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök hangsúlyozta: Oroszország mindig nyitott a politikai, diplomáciai tárgyalásokra, ugyanakkor azt hallják, hogy a másik fél részéről nincs akarat a konfliktus megoldására.

„Lehetőségem volt beszélni az ukrán és az orosz elnökkel is. És higgyék el, a következő két-három hónap sokkal brutálisabb lesz, mint gondolnánk”

– indokolta Orbán Viktor a német Bildnek adott interjúban, miért vágott bele a békemisszióba.

„Éppen ezért most van itt az ideje áttérni a háborús politikáról a békepolitikára” – emelte ki a miniszterelnök a lapnak.

A teljes méretű képért kattintson ide.

„Erkölcs és érdek” – felelte a cikk írójának a kormányfő, amikor arról kérdezte, hogy mi hajtja őt. Orbán Viktor azt mondta: „A fő érv az emberi élet elvesztése. Ez a legfontosabb erkölcsi motiváció. De e mellett ott van Európa önérdeke is, mert ami itt történik, az nagyon rossz nekünk. Hozzátette: semleges közvetítőként mutatja be magát. Nem vitatkozom arról, hogy kinek van igaza és kinek nincs igaza. Mert a célom a béke és a tűzszünet” – nyomatékosította az interjúban.

A kormányfő közölte azt is, hogy öt kulcsszereplővel kíván beszélni: Ukrajnával, Oroszországgal, Kínával, az Európai Unióval és az Amerikai Egyesült Államokkal.

Ezt alátámasztandó a kormányfő a közösségi oldalán egy videót is megosztott arról, hogy Peking után a következő állomás Washington lesz. A miniszterelnök ugyanis részt vesz a kedden kezdődő NATO-csúcstalálkozón az Egyesült Államok fővárosában.

A magyar miniszterelnök Peking után az Egyesült Államokba utazik, ami békemissziójának negyedik állomása lesz.

„A következő állomás: Washington” – írta ki Facebook-történetében Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel.

 

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben, Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott, ahonnan az Egyesült Államokba utazik.

A magyar miniszterelnök békemissziójának harmadik állomásán arról tárgyalt Hszi Csin-pinggel, hogy Kína is szorgalmazza, hogy a világban ne háború, hanem béke legyen.

Orbán Viktor múlt héten Kijevbe utazott, ahol a tűzszünet megfontolását kérte Zelenszkijtől, majd pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott.

A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott.

A kormányfő felidézte, hogy a magyarok két és fél éve egy háború árnyékában élnek.

A magyar békeszerető nép. Békére, egyensúlyra és harmóniára törekszik, ezért „mindig a béke oldalán vagyunk, és sohasem a háború oldalán”

– mondta.

Számunkra nagy jelentősége van annak, hogy Kína szorgalmazza: a világban ne háború, hanem béke legyen

– jelentette ki.

„A Magyarország szomszédságában zajló konfliktus esetében is nagyra értékeljük az Ön békekezdeményezését” – mondta Orbán Viktor, Hszi Csin-pingnek címezve szavait. Felidézte, hogy a kínai elnök két hónapja Magyarországra látogatott. A kormányfő történelmi jelentőségűnek nevezte az akkori találkozót.

Hozzátette: komoly megállapodásokat kötöttek, de ami még fontosabb, több nemzedékre is megalapozták a két nép közötti barátságot, mert Hszi Csin-ping látogatása meggyőző és szívélyes volt, amely bizonyította a magyar embereknek Kína Magyarország iránti jóindulatát és tiszteletét.

Orbán Viktor gratulált Hszi Csin-pingnek Kína szilárdságához és stabilitásához, amelyet „ebben a viharos világpolitikában” az egész világ számára jelent.

Helyesen cselekszik a magyar miniszterelnök – mondta Nicolas Sarkozy a Mandinernek Orbán Viktor moszkvai útjáról. A volt francia elnök kiemelte: a békéhez vezető út első lépése, hogy helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat, az orosz–ukrán háborúnak ugyanis nincs katonai megoldása. Közben Josep Borrell uniós külügyi főképviselő azt közölte, hogy Orbán Viktor nem az EU-t képviseli a tárgyaláson. Megszólalt a NATO-főtitkár is. Jens Stoltenberg azt mondta: a magyar miniszterelnök  tájékoztatta a szövetséget moszkvai látogatásáról.

Az orosz–ukrán háború kitörése előtt, 2022 februárjában járt legutóbb Orbán Viktor Moszkvában. Akkor mintegy öt órán keresztül tárgyalt Vlagyimir Putyinnal. Szóba került a gázszállítás, a paksi bővítés, valamint az orosz–ukrán konfliktus is.

A kormányfő a moszkvai látogatást békemissziónak nevezte, mert mint fogalmazott: az Európai Unió egyetlen vezetője sem akar háborút.

A magyar miniszterelnök azóta nem utazott Oroszországba, az orosz elnökkel azonban találkozott. Tavaly ősszel ugyanis mindketten részt vettek az Egy övezet, egy út fórumon Pekingben, ahol tárgyaltak is egymással – hangzott el az M1 Híradójában.

A mostani találkozó 2009 óta a 14. volt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között. A magyar kormányfő mindössze néhány nappal azután érkezett meg Moszkvába, hogy Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. A mostani, újabb békemisszióra Európa-szerte kiemelten figyeltek. A brüsszeli politikusok láthatóan nem örültek a látogatásnak.

Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Tanácstól arra, hogy Moszkvába látogasson – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell hozzátette, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen pedig közösségi oldalán reagált. Azt írta:

a kiengesztelés nem állítja meg Putyint. Csak az egység és az elszántság fogja kikövezni az utat egy átfogó, igazságos és tartós békéhez Ukrajnában.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár más hangot ütött meg. Azt mondta: Orbán Viktor tájékoztatta a katonai szövetséget moszkvai látogatásáról. A főtitkár ugyanakkor emlékeztetett: Magyarország minden NATO-kötelezettségének eleget tesz és számos olyan nyilatkozat elfogadását támogatta, amely elítéli Oroszország ukrajnai invázióját.

Jens Stoltenberg emlékeztetett, hogy júniusi budapesti látogatásakor a NATO elfogadta Magyarország álláspontját, miszerint nem kíván részt venni az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogatásban, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy nem blokkolja az erre irányuló NATO-erőfeszítéseket.

Közben többen egyértelműen kiálltak a magyar miniszterelnök mellett. Sebastian Kurz volt osztrák kancellár a Mandinernek azt mondta:

Orbán Viktor erőfeszítései lehetőséget kínálnak arra, hogy elindulhassunk a jó irányba. Kiemelte: meg kell állítani a vérontást, és tárgyalóasztalhoz kell ülni.

Helyesen cselekszik a magyar miniszterelnök – ezt pedig Nicolas Sarkozy mondta a Mandinernek. A korábbi francia államfő szerint a békéhez vezető út első lépése, hogy helyre kell állítani a kommunikációs csatornákat. Úgy fogalmazott: az orosz–ukrán háborúnak nincs katonai megoldása. Békét pusztán diplomáciai tárgyalások útján lehet elérni.

Orbán Viktor megteremtette Oroszország és Ukrajna között a béketárgyalás esélyét, miközben Brüsszel csak háborús kommunikációra képes Moszkvával szemben – mondta az M1 vasárnap reggeli műsorában a svájci Weltwoche hetilap főszerkesztője.

Roger Köppel szerint nagyon fontos, hogy a magyar miniszterelnök „nyitva tartja a diplomáciai csatornákat”, hiszen az ukrajnai háború rengeteg életet követel nap mint nap.

„Hősies küldetésének” köszönhetően az ukrán-magyar viszonyban már látszanak pozitív jelek, hiszen

egy lapinterjúban Volodimir Zelenszkij elnök is a megbeszélések folytatása mellett érvelt, miután a magyar kormányfő elhagyta Kijevet.

Az ukrán fővárosban azelőtt „fagyos volt a hangulat”, de a visszajelzések szerint a tárgyalás nyitott és konstruktív volt – fogalmazott.

A Weltwoche főszerkesztője előrelépésként értékeli, hogy a háborúban álló felek most legalább már hajlandók beszélni a békéről. Bár mind Moszkvában, mind Kijevben azt gondolják, hogy a tűzszünet a másik oldalt segítené, legalább megnyílt az esély a tárgyalásokra, mert Orbán Viktor elérte, hogy „nyíljanak a pozíciók”.

Teljesen abszurd, hogy Brüsszelben felháborodnak ezen, és elmondják mindennek a magyar kormányfőt, miközben persze nyilván irigységgel tekintenek rá

– tette hozzá Roger Köppel, aki azt is a magyar miniszterelnök érdemének tekinti, hogy az ukrán államfő immáron hajlandó lenne tárgyalóasztalhoz ülni az orosz féllel.

A főszerkesztő az M1 műsorában elismerően szólt a Patrióták Európáért frakció létrehozásáról is, mondván, ez az EP-képviselőcsoport lehet a fősodorral szembeni ellensúly, az új konzervatív erő Brüsszelben.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek