POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.14.

Irán megtámadta Izraelt

Több száz drónnal és rakétával.

Irán 200 drónnal és rakétákkal támadást indított Izrael ellen szombaton késő éjjel. Izrael-szerte megszólaltak a légvédelmi szirénák, az emberek óvóhelyekre mentek.

A támadásban, amely öt órán keresztül tartott egy gyerek megsérült, Izrael déli részén pedig károk keletkeztek egy katonai bázison. Az iráni drónok, cirkáló- illetve ballisztikus rakéták többségét még a levegőben megsemmisítette a Vaskupola nevű izraeli rakétavédelmi rendszer.

A támadás elhárításába bekapcsolódott az Egyesült Államok légiereje illetve a Brit Királyi Légierő is. Támadás indult Izrael ellen Libanonból és Szíriából is.

Vasárnap hajnalban az izraeli hadsereg bejelentette, hogy a lakosoknak már nem kell tovább az óvóhelyeken tartózkodniuk,

de továbbra is tilos a gyülekezés, vasárnap zárva maradnak az iskolák.

Hajnalban Irán azt közölte nem indít további támadást Izrael ellen. A teheráni vezetés a héten megtorlást helyezett kilátásba, miután Izrael április elsején csapást mért az ország damaszkuszi nagykövetségére. A támadásban életét vesztette az Iráni Forradalmi Gárda magasrangú katonai vezetője.

A légvédelem ellenrakétái elfogták az Izraelre kilőtt több tucat iráni ballisztikus rakétát – jelentette az izraeli 12-es televízió magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva.

Irán több tucat ballisztikus rakétát is indított Izrael ellen, melyek tizenkét perc alatt érnek el célpontjaikhoz, s ezek nyomán légiriadó volt az ország azon településein, melyek felé tartottak, de földet érésük előtt a légvédelem ellenrakétái elfogták a lövedékeket.

Az Umm al Fahem nevű arab faluban sérülést okozott egy lezuhanó rakétatöredék, és a Negev–sivatag egyik beduin falvában is súlyosan megsebesült egy tízéves kisfiú egy ilyen alkatrész miatt, de más kárról vagy sérülésről nem számoltak be.

Az Egyesült Államok hadserege ugyanakkor Izrael határain kívül elfogott több tucat kamikaze drónt és robotrepülőgépet, s Jordánia katonai repülőgépei is részt vettek a drónok elcsípésében.

Egy meg nem nevezett vezető tisztviselő azt nyilatkozta a 12-es televíziónak, hogy Izrael jelentős választ ad majd az iráni támadásra.

Magyarország határozottan elítéli az Izrael ellen indított rakétatámadást – közölte közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az Izrael elleni iráni légitámadás a közel-keleti konfliktus eszkalációjának veszélyét hozza magával, mely súlyos fenyegetést jelent a globális biztonságra” – írta a Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter korábban üzent az esetlegesen bajba kerülő magyar állampolgároknak, hogy a konzuli ügyeletnél jelentkezzenek!

Iránban a +98 912 687 6005 telefonszámot, míg Izraelben a +972 58-6297948 telefonszámot lehet hívni – olvasható a posztban.

Tájékoztatjuk a térségben tartózkodó, oda utazni kívánó, vagy onnan elutazást tervező magyarokat, hogy Jordánia légtere zárva van, s hamarosan lezárják az izraeli légteret is – zárul a bejegyzés.

Mint ismert, Irán szombaton késő éjjel megindította a támadást, kétszáz drónt és rakétákat lőtt ki Izraelre. A rakéták nagy részét a Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rendszer földet érésük előtt megsemmisítette.

Amerikai erők segítettek Izraelnek lelőni az iráni drónok és rakéták csaknem mindegyikét – közölte vasárnapra virradóra Joe Biden amerikai elnök, miután Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel egyeztetett telefonon.

Biden határozottan elítélte az iráni támadást, egyben megerősítette az Egyesült Államok sziklaszilárd elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett.

„Utasításomra, Izrael védelmének támogatására, az amerikai hadsereg harci repülőket és ballisztikus rakéták elhárítására alkalmas rombolókat vezényelt a térségbe a héten”

– mondta.

„Köszönhetően ezen erők bevetésének és katonáink rendkívüli képességeinek, segíteni tudtunk Izraelnek lelőni csaknem minden beérkező drónt és rakétát” – hangsúlyozta az amerikai elnök.

Közölte azt is, hogy vasárnap össze fogja hívni a hét legfejlettebb ipari ország (G7) tanácskozását egy egységes diplomáciai válasz kidolgozására.

Biden elmondta, hogy

Netanjahuval folytatott beszélgetésében kiemelte: Izrael „tanúbizonyságát adta figyelemre méltó képességének, hogy megvédje magát és meg is birkózzon párját ritkító támadásokkal”.

Biden beszélt arról is, hogy az iráni támadás idején nem látták jelét a közel-keleti térségben állomásozó amerikai csapatok, illetve létesítmények elleni támadásoknak.

Elítélte az Izrael elleni iráni támadást a brit miniszterelnök.

A Downing Street által szombat éjjel ismertetett nyilatkozatában Rishi Sunak úgy fogalmazott, hogy „a lehető legerőteljesebb módon” elítéli az iráni rezsim Izrael elleni felelőtlen támadását.

Sunak szerint az ilyen csapásmérések a feszültségek fellángolásának és a térség destabilizálódásának kockázatával járnak.

„Irán újból megmutatta, hogy káoszt akar teremteni saját szomszédságában is” – áll a konzervatív párti brit kormányfő nyilatkozatában.

Rishi Sunak hangsúlyozta:

Nagy-Britannia változatlanul kiáll Izrael és saját regionális partnerei – köztük Jordánia és Irak – biztonsága mellett.

London a szövetségeseivel vállvetve sürgősséggel dolgozik a helyzet stabilizálása és a további eszkaláció megelőzése érdekében, mivel senki nem akar még több vérontást – áll a londoni miniszterelnöki hivatal által ismertetett kormányfői nyilatkozatban.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője vasárnapra virradóra közölte, hogy Irán több mint 200 drónt, illetve rakétát lőtt ki Izrael ellen szombat éjszaka óta. Az akció válaszlépés volt Irán damaszkuszi konzulátusa ellen két hete végrehajtott – Izraelnek tulajdonított – légicsapásra, amelyben 12-en vesztették életüket.

Jordánia és Irak szombat éjszaka bejelentette, hogy az Izrael elleni iráni dróntámadás miatt ideiglenesen lezárta légterét.

A jordániai állami televízióban azt is közölték, hogy

az országban rendkívüli állapotot rendelnek el.

Előzőleg az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari bejelentette, hogy Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába, és ezek várhatóan hajnalban érik el az országot.

A támadásról az iráni Forradalmi Gárda is bejelentést tett a teheráni televízióban, hangoztatva, hogy azt Izrael „legutóbbi bűnei” miatt indították.

Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette szombat éjszaka, hogy „drónok és rakéták tucatjait” indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.

Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadást Izrael „legutóbbi bűnei” miatt indították, válaszként egyebek mellett arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.

Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az X közösségi oldalon közzétett üzenetében – egy néhány nappal ezelőtti beszédét felidézve – azt írta:

„a gonosz rezsim elnyeri büntetését”.

Mohammad Reza Astiani iráni védelmi miniszter szombat éjjel figyelmeztetett, hogy Teherán kemény választ ad minden országnak, amely „megnyitja a légterét vagy a területét Irán elleni izraeli támadásokhoz” – jelentette a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

metropol.hu

A TV2 sztárjai elárulták hogyan alakult az életük

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

mandiner.hu

Ítéletet mondtak az Európai Unióról – ez nem mindenkinek tetszik majd

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott