POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.01.24.
Módosítva: 2024.01.24.

Lánchíd-botrány: 1,4 milliárd forintot keres a NAV, de Karácsony szerint nincs itt semmi vizsgálnivaló

Karácsony Gergely szerint nincs semmi vizsgálnivalója a Fővárosi Önkormányzatnak a Lánchíd-botrány néven elhíresült ügyben. Csakhogy 1,4 milliárd forint kerülhetett a Lánchíd-felújítást végző cégtől egy számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez.

A Lánchíd-botrány az eredeti tender drasztikus megkurtításával, és 5 milliárd forintos drágulásával indult - írtuk korábban.  A napokban pedig az Atv.hu értesülése szerint házkutatást tartott a kivitelezést végző A-Híd Zrt-nél a NAV, mert 1,4 milliárd forint mehetett egy számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez. Karácsony Gergely szerint azonban nincs itt semmi vizsgálnivaló.

A korábbi tenderhez képest 5 milliárd forinttal drágábban, és csökkentett tartalommal újították fel a Lánchidat. Fotó: Bánkúti Sándor

2020 decemberben eldőlt, hogy Karácsonyék a korábbi tenderhez képest 5 milliárd forinttal drágábban, és csökkentett tartalommal újíttatják fel a Lánchidat. 2020 novemberétől pedig elindultak az  A-Híd Zrt.-től a kifizetések a számlagyárügyben gyanúsított Vig Mór cégéhez. A két dolognak valóban nincs köze egymáshoz? A Jobbik és a Fidesz szerint vizsgálóbizottságot kellene felállítani a helyzet tisztázása érdekében. A főpolgármester Karácsony Gergely ezt azonban másként látja.
Ráadásul a történetben a sikkasztás gyanúja is felvetődhet. Sajtóhírek szerint ugyanis a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. 900 millió forintja landolt az Amnesty-vezér testvérének magán- és ügyvédi letéti számláján, amit készpénzben fel is vettek. A NAV ráadásul azt is vizsgálhatja, hogy érkeztek-e utalások az ügyvédi számlára azt követően, hogy a jogászt eltiltották a praxisától.

Rendőrségi feljelentés

Ezek után a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést – tudta meg a Magyar Nemzet. Tényi azután fordult a Nemzeti Nyomozó Irodához, hogy a sajtóban megjelent: két év alatt, 2020. novembere és 2022. júliusa között a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott jogász Sunstrike Kft.-jének. Ebből az összegből a médiában megjelent információk szerint továbbutaltak 900 millió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. Az Atv.hu úgy értesült, hogy a gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. 

Felszólították Karácsony Gergelyt 

Brenner Koloman, a Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje az ATV-ben arra szólította fel Karácsony Gergelyt és a Fővárosi Közgyűlést, hogy azonnal állítsanak fel vizsgálóbizottságot az ügyben. A Fidesz támogatja a bizottság felállítását.
Brenner úgy fogalmazott: „Én azt gondolom, hogy amikor már házkutatások vannak (…), sokkal egyszerűbb lenne mind a budapesti polgároknak, mind a magyar polgároknak eldönteni azt, hogy itt ki a politikai felelős, ha erre van egy vizsgálóbizottság.” 
Erre a javaslatra Karácsony Gergely az ATV-ben azt mondta „ez egy marhaság”, és visszautasította a vizsgálóbizottság felállítására tett javaslatot.
 

 

 

origo.hu

Szenzációs Fradi-gólok, elképesztő hangulat a BL-selejtezőn - galéria

ripost.hu

Ezek a jelek mutatják, hogy ázsiai tigrisszúnyog csípett meg

metropol.hu

Most érkezett: kizuhant az erkélyről az ország kedvenc színésze, nem élte túl

hirtv.hu

Az oroszok kijelentették, folytatódik az olajszállítás Magyarországra és Szlovákiába

metropol.hu

Kiderült: 11 éves kislány maradt árván, szülei és testvérei is meghaltak a vasárnapi balesetben

mandiner.hu

Nagylelkű adományt kaptak az ukránok – mégsem örülnek neki

ripost.hu

Madonna fia a kukából eszik, de büszke rá

mindmegette.hu

Megvan a Balaton legjobb strandja, és azt is mutatjuk, hol csobbanhatsz ingyen

ripost.hu

Borzalmas körülmények Párizsban, ebbe a pici szobába dugták Szilágyi Áront az olimpián

ripost.hu

Pánik a bevásárlóközbont parkolójában, csecsemő rekedt a forró autóban

ripost.hu

Akikért hiába teszel meg bármit: ez a 4 csillagjegy a leghálátlanabb mind közül

ripost.hu

Kvíz: ha ebből a 10 régi magyar szóból már 7-et is ismersz, átlagon felüli vagy

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hatalmas biztonsági akció zajlik Párizsban a pénteken kezdődő olimpia előtt

POLITIK

Válságcsoport alakult Németországban Trump várható győzelme miatt

POLITIK

Emésztik Orbán 10 pontos javaslatát Európa vezetői, az emberek jóléte a tét

POLITIK

Friss információk Magyar Péter szexbotrányáról

POLITIK

Trump és az izraeli miniszterelnök Floridában tárgyal

POLITIK

Az amerikai titkosszolgálati főnök beadta lemondását

POLITIK

Debrecenben nyomoznak Magyar Péter szexbotránya ügyében