POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.05.

Egy nap alatt tizenhétezren jöttek Ukrajnából

Románia felől jönnek többen.

Az ukrán-magyar határszakaszon 6424-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 10617-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 118 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Negyvenegy csoportos és egy tömeges csapást hajtott végre nagy hatótávolságú precíziós fegyverrel és drónokkal, továbbá öt frontszakaszon 37 támadást vert vissza az orosz hadsereg múlt péntek óta – közölte az orosz védelmi tárca pénteken kiadott heti hadijelentésében.

A december 30. és január 5. között időszakra vonatkozó hadijelentés szerint a csapások ukrán döntéshozatali központokat, a katonai repülőtér-infrastruktúra létesítményeit, hadiipari üzemeket, fegyver- és lőszerraktárakat, valamint a fegyveres erők, a „nacionalista” alakulatok és idegenlégió egységeit érték.

Az összefoglaló szerint az elmúlt héten a frontvonal mentén csaknem 3900 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A tárca szerint a legtöbb támadást, szám szerint 18-at, Kupjanszk térségében kísérelte meg az ukrán fél, a legnagyobb veszteséget, mintegy 1990 főt pedig a Donyecknél vívott harcokban szenvedte el. A hét folyamán 13 ukrán katona adta meg magát, közülük nyolcan Kupjanszk térségében.

Az összesítésben a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említettek egyebek között egy Sz-300-as légvédelmi rendszerhez tartozó lokátort, egy Sz-200-as indítóállványát, egy Buk-M1-es légvédelmi rendszert, tíz sorozatvetőt, négy lőszer- és üzemanyagraktárt, egy Szu-27-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, 14 harckocsit – közük egy Leopardot -, 69 páncélozott harcjárművet – köztük két Bradley gyalogsági harcjárművet -, 14 rohamcsónakot, nyolc Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, 14 Tocska-U, három Sz-200-as rakétát, HIMARS, Vilha és Vampire sorozatvetők 107 rakétáját, valamint 253 drónt.

Az orosz összesítés szerint a háború eleje óta az ukrán fegyveres erők által elvesztett sorozatvetők száma 1200-ra, a katonai járműveké pedig 17 100-ra emelkedett.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Krím légterében 36 drónt, egyet pedig a Krasznodari terület felett lőttek le vagy kényszerítettek leszállásra. A Krími híd forgalmát átmenetileg felfüggesztették, Szevasztopolban egy civil megsebesült. A Fekete-tenger felett lelőttek egy Neptun típusú ukrán hajóelhárító rakétát is.

Belgorod megye felett péntek délelőttig 10 Vilha sorozatvető-rakétát lőttek le.

Az orosz védelmi tárca pénteki közlése szerint az orosz légvédelem rádiótechnikai csapatai 2023 folyamán több mint 2 millió légi objektumot észleltek és kísértek figyelemmel, köztük mintegy 600 ezer külföldi repülőgépet, több mint 2 ezer felderítő repülőgépet, valamint több mint 20 hadászati bombázót.

A szolgálati erőket több mint négyezer alkalommal hozták 1. számú készültségbe, ami szemléletesen jelzi a rádiótechnikai erők harci szolgálatát jellemző magas feszültséget” – állt a tárca közleményében

Az Egyesült Államok információi szerint Észak-Korea ballisztikus rakétákat és kilövőállásokat szállított Oroszország számára, amelyeket az orosz haderő már bevetett Ukrajna ellen – közölte a washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön.

John Kirby az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok értesülései szerint december 30-án legalább egy észak-koreai rakétát lőttek ki az orosz erők, majd január 2-án többet is használtak az ukrán területek ellen éjszaka végrehajtott légitámadás során.

A nemzetbiztonsági tanács kommunikációs koordinátora azt is elmondta, hogy az orosz támadások hatásait egyelőre értékelik, és hozzátette, hogy az egyik rakéta Zaporizzsja megyében egy nyílt mezőn ért földet.

John Kirby jelezte, hogy az amerikai hírszerzés értesülései szerint Oroszország Irántól próbál rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat beszerezni, ami annak jele, hogy Moszkva számára egyre nagyobb nehézséget jelent az utánpótlás biztosítása ukrajnai háborújához.

Megjegyezte, hogy a fegyverszállítási tárgyalások Oroszország és Irán között még nem zárultak le, de az Egyesült Államok aggodalommal tekint arra, hogy ezek előrehaladottak. Úgy vélte ugyanakkor, hogy miután Oroszország a szankciók miatt egyre inkább elszigetelődik a világszíntéren, ezért a fegyverellátása érdekében vele azonos módon gondolkodó államok felé fordul.

Az Egyesült Államok tavaly októberben hozta nyilvánosságra azon értesüléseit, amelyek szerint Észak-Koreából mintegy 1000 konténerből álló katonai szállítmány jutott Oroszországba.

Irán korábban katonai drónokat bocsátott Oroszország rendelkezésére, amelyeket az orosz erők Ukrajnában is bevetettek.

Ukrán rakétatámadást vert vissza az orosz haderő a Krím félszigeti Szevasztopolnál; tíz rakétát lőttek le, a repeszek egy embert megsebesítettek – közölték az orosz hatóságok csütörtökön.

Katonáink visszavertek egy Szevasztopol elleni támadást. Ez volt az utóbbi idők legnagyobb szabású támadása” – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Mihail Razvojajev, a városnak az Oroszország által a 2014. évi bekebelezés után kinevezett kormányzója.

A kormányzó szerint az ukrán rakéták repeszei lakott területre zuhantak, és legalább egy embert megsebesítettek.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a légvédelmi egységek tíz ukrán rakétát semmisítettek meg a Krím félsziget felett.

A Krím kulcsfontosságú logisztikai központ az Ukrajna déli részét ellenőrző orosz haderő számára. A félszigetet gyakran támadja Ukrajna rakétákkal és drónokkal.

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy szárazföldi célpontok támadására átalakított Sz-200 típusú ukrán föld-levegő rakétát lőtt le az ukrán határtól mintegy 350 kilométerre fekvő Lipecki terület felett.

Egy ember életét vesztette és nyolcan megsebesültek, miután az orosz hadsereg egy vélhetően H-59-es rakétával csapást mért az Ukrajna középső részében lévő Kirovohrad megye székhelyére, Kropivnickijre – közölte Andrij Rajkovics, a régió kormányzója csütörtökön a Telegram közösségi oldalon.

A tisztségviselő közlése szerint az orosz erők energetikai létesítményeket támadtak, aminek következtében kimaradások voltak az áram- és a vízellátásban.

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője arról tájékoztatott a Telegramon, hogy újabb két ember holttestét azonosították, így az ukrán fővárost december 29-én ért orosz légitámadás halálos áldozatainak száma 32-re nőtt.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz hadsereg Ukrajnában már több mint 362 ezer katonát vesztett el. Az ukrán erők a háború kezdete óta több mint hatezer orosz harckocsit semmisítettek meg. A beszámoló szerint csak szerdán kilőttek 12 orosz harckocsit, továbbá 28 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert is.

Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter egy tévéműsorban közölte, hogy a rendőrség jelenleg kilencezer mozgósítás-elkerülési ügyben folytat vizsgálatot, ebből 2600 már bíróság előtt van. „Első alkalommal a közigazgatási szabálysértésről jegyzőkönyvet készít a toborzóközpont egyik alkalmazottja. Ha viszont ezután az illető lakhelyet változtatva próbálja meg elkerülni, hogy mozgósíthassák, a toborzóközpont jelenti ezt a rendőrségnek, amely megindítja a büntetőeljárást” – fejtette ki. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy az ukrán büntető törvénykönyv alapján az elkövető háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Ivan Fedorov, a Zaporizzsja megyében orosz ellenőrzés alatt lévő Melitopol város megválasztott polgármestere a Telegramon azt írta, hogy az oroszok nagy erővel változtatják meg a délkelet-ukrajnai régió megszállt településein élő lakosság nemzetiségi összetételét. „Először is mélyszegénységbe juttatták a helyi lakosokat, most a foglalkozási munkaügyi központjukon keresztül ajánlanak a munkanélkülieknek oroszországi munkalehetőséget, a helyükre pedig az Oroszországi Föderációból hoznak új lakókat” – fejtette ki a polgármester. Szavai szerint jelenleg Melitopol lakosságának 50 százaléka nem helybeli. „A teljes körű invázió előtt 150 ezer ember élt a városban. A két év megszállás alatt mintegy 90 ezren távoztak Ukrajna és a világ más városaiba. A városban 60 ezer lakos maradt, de körülbelül ugyanennyien érkeztek az ellenséges országból” – írta Fedorov.

 

origo.hu

Óriási földrengés rázta meg Nápolyt

ripost.hu

Katalin hercegné végre személyesen adott hírt magáról

metropol.hu

Házasság első látásra – Gyöngyi Csabival közös képpel jelentette be: „Megtaláltam a nagy Ő-t!”

mandiner.hu

Közeli felvételen ahogy az orosz Szu–34-es vadászbombázók megsemmisítik az ukránok állásait

metropol.hu

Most kaptuk: újabb baleset történt Verőcénél

magyarnemzet.hu

Óriási razzia volt a belvárosban, megvan kiket kaptak el

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

lakaskultura.hu

Hangulatos pici erkély: ezt a DIY megoldást imádni fogod!

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

ripost.hu

Az UFO-vadász állítja, hogy aggasztóbb dolgot talált, mint az idegenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Orbán Viktor: A baloldali politikusok letagadnák, hogy háborúpártiak

POLITIK

A Soros-hálózatban jól ismerik Magyar Péter jelöltjeit

POLITIK

Zelenszkij újra szidja a Nyugatot

POLITIK

Az iráni elnök halála újabb háborús veszélyt jelent