POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.02.

Zsidók elleni támadásokra készülnek világszerte

Kiadták a riasztást.

Az FBI vezetője szerint közben szélsőséges iszlamista csoportok Amerika és a zsidóság elleni támadásokra készülnek. Világszerte egyre több helyen számolnak be az antiszemitizmus erősödéséről. Jichák Hercog izraeli elnök felszólította a világ vezetőit, hogy mindent tegyenek meg zsidó állampolgáraik biztonságáért.

Megdöbbentő falfirkák jelentek meg kedden több párizsi lakóház falán. Ismeretlen tettesek egyetlen éjszaka alatt mintegy hatvan Dávid csillagot festettek fel az épületekre. A megjelölt házak a zsidók második világháború alatti meghurcoltatására emlékezteti az ott élőket.

A helyi zsidó közösség tagjai szerint hosszú idő után ismét fenyegetve érzik magukat.

Az izraeli háború kirobbanása óta világszerte megszaporodtak az antiszemita incidensek. Miután hétfőn Dagesztán mahacskalai repterén egy feldühödött tömeg támadt egy tel-avivi járat utasaira, a többnyire muszlimok lakta orosz tagköztársaságban szigorított biztonsági intézkedéseket vezettek be. A rendőrök azóta a helyi zsinagóga előtt járőröznek.

A zsidók és a palesztinok egymásnak feszülése az Egyesült Államokban is heves vitákat gerjeszt. Az országban mindennapossá váltak az Izrael melletti és a zsidó állam elleni megmozdulások. Az izraeli elnök kedden a nemzetközi zsidóság védelmére szólított fel.

„Felszólítjuk a világ vezetőit, hogy mindent tegyenek meg a zsidó közösségeik védelméért. Közös kiállásra van szükség az antiszemitizmus elleni küzdelemben, mert ez a háború nemcsak Izrael, hanem a világ zsidósága ellen is folyik”

– mondta Jichák Hercog izraeli államfő.

Az FBI vezetője szerint az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt az amerikaiak elleni terrortámadások veszélye.

„Az izraeli háború kirobbanása óta megállás nélkül az amerikaiak védelmén dolgozunk. Arra számítunk, hogy a Hamász akciója más terrorszervezeteket is támadásokra fog ösztönözni. Az Iszlám Állam megjelenése óta nem volt ilyen magas a terrorcselekmények valószínűsége. Az elmúlt hetekben azt láttuk, hogy a különféle szélsőséges iszlamista csoportok, mint az Al-Káida, a Hezbollah és maga az Iszlám Állam is Amerika és a zsidó közösségek megtámadására szólított fel” – mondta Christopher Wray, az FBI igazgatója.

Wray szerint az Egyesült Államokban mostanra egyre többen azonosulnak a terroristák gyűlöleten alapuló, szélsőséges nézeteivel.

Nem érzik magukat biztonságban a berlini zsidó közösség tagjai – erről beszélt az M1-nek az a rabbi, aki abban a hitközségben szolgál, amelynek zsinagógájára Molotov-koktélt dobtak a múlt héten. A rabbi szerint a Hamász terrortámadása óta sok olyan zsidó család van Berlinben, amely nem engedi meg a gyerekeiknek, hogy egyedül utazzanak a metrón vagy a villamoson.

Folyamatosan égnek a mécsesek Berlin belvárosában, a brunnenstrassei zsinagóga előtt. Az emberek táblákat is elhelyeztek, amelyeken az antiszemitizmus megállítására szólítanak fel.

Múlt szerdán hajnalban ismeretlen elkövetők

Molotov-koktélokat dobáltak a zsinagóga mellett álló zsidó közösségi házra, amiben imaterem és óvoda is működik.

A bejáratot azóta meg sem lehet közelíteni, az épületet a rendőrség körbe zárta, kamerákkal figyelik, és éjjel-nappal járőrőznek.

Bár a támadásban nem sérült meg senki, a zsidó közösségek félnek. Hibába van állandó rendőri jelenlét az épületeik előtt, a Hamasz Izrael ellen elkövetett terrortámadása óta ők is fenyegetettségben élnek.

Az utcákon rendszeressé váltak az antiszemita, palesztinbarát tüntetések.

Főként azokban a városrészekben, ahol nagy létszámban élnek muszlimok, vagy sok olyan üzlet működik, amelyeknek muszlim tulajdonosa van.

A Híradó tudósítója, Noll Katalin kiemelte, hogy az üzletek nemrég egész nap zárva tartottak. Ezzel az akcióval szerették volna felhívni a figyelmet a tulajdonosok az erőszak, a terror iránti rokonszenvükre.

Mélyülnek a társadalmon belüli ellentétek

A tudósító szerint azok a németországi muszlimok is részt vettek az akcióban, akik valójában nem szimpatizálnak a terrorral, ők sokkal inkább társaik haragjától tartanak.

A brunnenstrassei zsidó hitközségbe 400-an tartoznak. Korábban nem érték őket atrocitások, mára azonban ezek rendszeressé váltak.

Egyre több család él félelemben, van olyan is, amelyiknek a házára sárga csillagot festettek.

A helyi zsidó közösség rabbija azt mondta: bár az épületeiket a rendőrség védi, az utcán nem érzik magukat biztonságban.

„Azt hiszem, rajtam jól látszik, hogy zsidó vagyok, de ezen nem szeretnék változtatni. Itt, ebben a kerületben ez lehetséges, de Neukölln-ben már más lenne a helyzet. Sok olyan család van, amelyek nem merik megengedni a gyerekeiknek, hogy a metrón vagy a villamoson egyedül utazzanak. El kell kísérni őket, és ez szomorú” – mondta Dovid Roberts rabbi.

Még a fokozott rendőri jelenlét sem tudta megállítani az erőszakot Berlinben.

A palesztinbarát agresszió már az iskolákban is megjelent.

Egy diák azért támadta meg a tanárát, mert megtiltotta neki a palesztin kendő viselését. Az eset óta valamennyi palesztin jelkép viselését betiltották a berlini iskolákban.

Palesztin zászlót festettek a náci rezsim áldozatainak emlékére állított emlékkőre a délnyugat-németországi Saarbrückenben – tudatta hétfőn a rendőrség.

Közlésük szerint vasárnap este egy környékbeli férfi hasonló esetről tett bejelentést: a Saarbrückentől mintegy húsz kilométerre fekvő Neunkirchen városának egyik buszmegállójába is két palesztin zászlót festettek.

A rendőrség mindkét esetben eljárást indított, a saarbrückeni kastély előtti fennsíkon található emlékkő megrongálása ügyének felderítésében pedig az állambiztonsági szolgálat is részt vesz.

A német hatóságok fokozták az ország zsidó intézményeinek biztonságát azután, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint körülbelül 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma vasárnap estére már meghaladta a 2670-et, a sebesülteké pedig a 9600-at.

A párizsi ügyészség bejelentette, hogy eljárást indít egy, a közösségi oldalakon megjelent felvétel miatt, amelyen csoportba verődött utasok antiszemita rigmusokat skandálnak a francia fővárosban a metróban.

A TikTok közösségi oldalra szerdára virradóra feltöltött felvétel szerint a párizsi metró hármas vonalán előző este utazók közül többen zsidók ellen uszítottak, majd azt kiabálták, hogy „Nácik vagyunk, büszkék vagyunk!”, „Éljen Palesztina!”. Egy szemtanú szerint a csoporthoz mintegy húsz középiskolás korú fiatal tartozott.

A felvételt szerda délutánig mintegy 600 ezren látták. A párizsi prefektúra ezt követően tett feljelentést az ügyészségen gyűlöletkeltő és antiszemita kifejezések nyilvános helyen történt elhangzása miatt.

Laurent Nunez párizsi prefektus a X (korábban Twitter) közösségi oldalon „felháborítónak, elfogadhatatlannak és méltatlannak” nevezte a történteket, és jelezte: „semmit nem hagyunk büntetlenül”.

Az ügyészség közölte, hogy terrorizmus dicsőítése, etnikai csoporthoz, nemzethez, fajhoz vagy valláshoz való – valós vagy vélt – tartozás vagy nem tartozás miatti nyilvános sértés, valamint gyűlöletre, erőszakra vagy faji megkülönböztetésre való nyilvános uszítás vádjával vizsgálódik.

Amennyiben bebizonyosodik a terrorizmus dicsőítésének bűncselekménye, az elkövetők öt év szabadságvesztéssel és 75 000 eurós pénzbírsággal büntethetők. Nyilvános sértésért a bíróságok hat hónap börtönbüntetést és 22 500 eurós pénzbírságot szabhatnak ki, míg a nyilvános gyűlöletkeltés egy év szabadságvesztést és 45 ezer eurós bírságot von maga után.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i Izrael elleni terrortámadása óta ugrásszerűen megnőtt az antiszemita cselekmények száma Franciaországban. Kedden a párizsi 14. kerületben a házak falára mintegy hatvan, kék színű Dávid-csillagot festettek ismeretlenek.

„Ez a megbélyegző cselekmény az 1930-as éveket és a második világháborút idézi, amely a zsidók millióinak megsemmisítéséhez vezetett”

– írta a helyi önkormányzat közleményében, amely elítélte „az antiszemita cselekményeket”.

Dávid-csillagok és náci horogkeresztek jelentek meg a múlt hétvégén a Párizs környéki Vanves, Fontenay-aux-Roses, valamint Aubervilliers és Saint-Ouen elővárosokban is, amit a helyi önkormányzati vezetők határozottan elítéltek.

Élisabeth Borne miniszterelnök kedden a nemzetgyűlésben azt közölte, hogy október 7. óta több mint 850 antiszemita incidens történt az országban, és több mint 430 embert előállítottak azokkal kapcsolatban, 230 eljárás indult.

Tavaly egész évben 436 antiszemita cselekményt regisztráltak a hatóságok.

„A kormány nevében a lehető leghatározottabban elítélem ezeket az aljas tetteket”

– mondta a kormányfő. Úgy fogalmazott, hogy „valakit azért támadni, mert zsidó (…), az a köztársaság lényegének megtámadását jelenti”.

„A köztársaság kötelessége megvédeni minden franciaországi zsidót” – hangsúlyozta a kormányfő, kijelentve, hogy „mindazokat, akik ezeket a tetteket elkövették, felelősségre kell vonni és el kell ítélni, semmit sem lehet eltűrni, igazolni vagy mentegetni”.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek