POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.11.

Rakétazápor zúdult Kijevre

Drónokkal is támadtak az oroszok.

Az orosz erők 31 Sahid típusú csapásmérő drónnal és több különböző típusú rakétával mértek csapást szombatra virradó éjjel Ukrajna területére, a légvédelem 19 drónt semmisített meg – közölte az ukrán légierő szombaton a Telegramon.

A kijevi katonai adminisztráció a Telegramon arról számolt be, hogy az ukrán fővárosra irányított valamennyi drónt a levegőben megsemmisítette az ukrán hadsereg. Az előzetes információk alapján nem keletkeztek károk és senki sem sérült meg.

Később a főváros katonai adminisztrációja közölte, hogy az éjszakai dróntámadás után Oroszország ballisztikus rakétákat lőtt ki Kijevre. A hatóságok szerint infrastrukturális létesítményt nem ért találat. Kijev környékén azonban két rakéta két település között egy mezőn csapódott be.

A robbanáshullám öt lakóépületet rongált meg és kisebb károk keletkeztek egy magánvállalat épületében is.

Oleh Szkiper, a déli Odessza megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a régióban két becsapódás történt, aminek következtében három helyi lakos sebesült meg.

Az ukrán vezérkar szombat reggeli harctéri helyzetjelentésében kiemelte:

az elmúlt 24 órában 87 katonai összecsapás volt az orosz és az ukrán csapatok között. Az orosz erők öt rakéta- és 83 légicsapást hajtottak végre,

és 102 alkalommal nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira és lakott területekre.

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az elmúlt napon mintegy 1130 orosz katona halt meg, velük együtt az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 310 ezret. Az ukrán erők pénteken megsemmisítettek egyebek mellett két orosz hajót, 25 harckocsit, 38 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 25 drónt.

Az orosz légvédelem lelőtt két ukrán drónt a Krím félsziget felett – közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki friss háborús beszámolójában.

Az ukrán hadsereg előzőleg azt közölte, hogy tengeri drónokkal megrongáltak két orosz deszanthajót a Krímben.

Az orosz védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint – amelyet a RIA orosz hírügynökség idézett – lelőttek egy ukrán drónt a Moszkvától délre fekvő Tulai terület légterében, egyet pedig a Brjanszki terület felett is.

Pénteki közleményében a tárca arról is írt, hogy az orosz légierő egy hét alatt 32 HIMARS-rakétát, 12 Storm Shadow és SCALP típusú robotrepülőgépet, két Neptun hajóelhárító rakétát és két JDAM típusú irányított légibombát lőtt le. A tájékoztatás szerint az elmúlt hét napban a levegőben semmisítettek meg 205 ukrán drónt.

A közlemény szerint az ukrajnai „különleges hadművelet” kezdete óta összesen 533 repülőgépet, 254 helikoptert, 8791 harci drónt, 441 légvédelmi rakétaegységet, 13 335 harckocsit és más páncélozott járművet, 1183 rakétavetőt, 7040 tüzérségi eszközt és aknavetőt, valamint 15 175 különleges katonai járművet semmisítettek meg.

Az orosz védelmi tárca közleménye szerint az ukrán hadsereg Herszon térségében egy hét alatt 505 katonát veszített. A Dnyepr orosz hadseregcsoport a Dnyeper bal partján „megsemmisítette” az ukrán haditengerészeti gyalogság 36. dandárjához tartozó egyik alegység katonáit – olvasható a közleményben.

Ukrán rakétacsapásban öten meghaltak csütörtökön Ukrajna déli részén, az orosz ellenőrzés alatt álló Herszon megyei Szkadovszkban – közölte a terület rendkívüli helyzetekkel foglalkozó főosztályának sajtószolgálata.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye kormányzója arról számolt be, hogy 11 sebesültet szállítottak egészségügyi intézményekbe a szkadovszki polgári infrastruktúrát ért támadás után.

A főosztály közlése szerint a csapás moszkvai idő szerint délelőtt 10 órakor érte a várost, egy kétszintes épület összeomlott.

Az orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított a rakétatámadás ügyében.

Az ukrán katonai hírszerzés politikai megfontolásból végzett Mihajlo Filipenkóval, a „Luhanszki Népköztársaság” fegyveres erőinek volt parancsnokával, az orosz ellenőrzésű terület parlamentjének képviselőjével – közölte szerdán Rogyion Mirosnyik, az orosz külügyminisztériumnak a „kijevi rezsim bűncselekményeivel” foglalkozó nagykövete a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel.

Filipenkót autóba rejtett pokolgéppel ölték meg. Az ukrán védelmi minisztériumhoz tartozó katonai hírszerzés a Facebookon közzétett közleményében felelősséget vállalt a merényletért, és azt írta, hogy Filipenko „hóhér” volt „szerepet vállalt ukrán hadifoglyok és polgári személyek kínzását célzó létesítmények létrehozásában”, és személyesen részt vett a kínzásokban is.

A merénylet „színtiszta terrorizmus, civil állampolgár meggyilkolása, aki politikai szempontokból nem felelt meg a kijevi rezsimnek. Ilyen módszerrel szabadulnak meg a nekik nem kívánatos emberektől. Ez a félelem és a természetes gyávaság kifejezése. Polgári személy meggyilkolásában nincsen sem katonai dicsőség, sem tiszti becsület” – mondta Rogyion Mirosnyikov, aki szerint a bűncselekmény elkövetőit felelősségre vonják.

Az ukrán katonai hírszerzés közölte, hogy a helyi ellenállási mozgalommal közösen hajtották végre azt a különleges műveletet, amelynek következtében meghalt Mihajlo Filiponenko, az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság (LNR) fegyveres erői, a „népi milícia” volt parancsnoka.

A szakadár Donyec-medencei terület „parlamentjének” képviselőjeként tevékenykedő férfi szerda reggel vesztette életét autórobbanás következtében. „A háborús bűnös Filiponenko, aki korábban az LNR terrorszervezet úgynevezett belügyminiszteri posztját is betöltötte, Luhanszkban lakott. A hóhér Filiponenko likvidálását a helyi ellenállási mozgalom képviselővel közösen hajtottuk végre” – írta a hírszerzés közleményében.

Hozzátették, hogy Filiponenko kínzótáborok szervezésében vett részt a luhanszki régió orosz megszállás alá került területein, ahol hadifoglyokat és civil túszokat egyaránt embertelen gyötrelmeknek vetettek alá, és a férfi személyesen is kínzott meg embereket. Az ukrán parlament közben újabb 90 nappal, 2024. február 14-ig meghosszabbította a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában – közölte Jaroszlav Zseleznyak képviselő a Telegramon. Tájékoztatása szerint a két előterjesztést 329 és 322 képviselő támogatta, elfogadásukhoz legalább 226 szavazat volt szükséges. A képviselő arra emlékeztetett, hogy az orosz invázió kezdete óta a kijevi törvényhozás kilencedik alkalommal szavazta meg a hadiállapot meghosszabbítását.

Az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy az orosz erők az elmúlt hetekben hatvan alkalommal hajtottak végre támadásokat ukrajnai energetikai infrastrukturális létesítmények ellen különféle fegyverekkel. „Minden újabb támadás után megnő az igény új energetikai berendezések iránt, ezért fontos a partnerek segítsége az ukrán energiaszektornak” – hangsúlyozta a tárca. Herman Haluscsenko energetikai miniszter kiemelte, hogy a 2024-2025-ös fűtési szezon előtt végre kell hajtani a termelés nagyarányú decentralizálását. „A következő, 2024-2025-ös fűtési szezont több mint 300 megawatt összteljesítményű gázturbinákkal és generátorokkal szeretnék elkezdeni” – idézte a minisztert az UNIAN ukrán hírügynökség.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzók közléseiből készült  összeállításában kiemelte, hogy az elmúlt 24 órában lezajlott orosz tüzérségi támadások következtében Donyeck megyében három helyi lakos, a déli herszoni régióban pedig egy civil vesztette életét.

Az ukrán vezérkar helyzetjelentésében kiemelte, hogy előző nap 45 összecsapás volt az ukrán és az orosz erők között. A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 780-nal 307 640-re nőtt, az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek között nyolc orosz harckocsit, 29 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint tíz drónt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívinfarktust kapott a Veszprém legendás kézilabdázója

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

magyarnemzet.hu

Putyin már a győzelem ünneplésére készül, miközben óriási tömeg gyűlt össze Moszkvában + képgaléria + videó

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

magyarnemzet.hu

Gulácsi előtt most ezért fejet hajthat a Bundesliga összes kapusa + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság