POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.30.

Ukránok szították a dagesztáni repülőtéri akciót?

Csaknem lincselés lett a vége...

Leállt vasárnap este a légi forgalom a mahacskalai repülőtéren miután palesztinpárti tüntetők hatoltak be a légikikötő egyik fel- és leszálló pályájára.

Az incidens azelőtt történt, hogy az Orosz Föderáció tagállamába, Dagesztán fővárosba megérkezett volna Tel-Avivból egy menetrend szerinti járat.

Muszlim tüntetők behatoltak a nemzetközi terminál területére is, ahol a járattal érkezett izraeli utasokat meg akarták támadni.

Végül a gép egy másik repülőtéren szállt le, de ott is voltak zavargások, rohamrendőrök védték az Izraelből érkező utasokat a felbőszült tömegtől.

A tájékoztatás szerint illetéktelenek hatoltak be a légikikötő egyik fel- és leszálló pályájára, így az érkező járatokat tartalék repülőterekre kellett irányítani. A repülőtér védelmét a demonstrációra tekintettel megerősítették, a tüntetőket időközben sikerült eltávolítani.

Vasárnap néhány százan tüntettek Dagesztán székhelyének légikikötője mellett a Gázai övezetben kibontakozott konfliktus miatt. Mahacskalába vasárnap este érkezett meg Tel-Avivból egy menetrend szerinti járat. A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítása szerint egyes tüntetők behatoltak a nemzetközi terminál területére is, ahol a járattal érkezett utasokat keresték.

Izrael az esti órákban a Dagesztánban történtekre tekintettel sürgette az orosz hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az izraeli állampolgárok és az Oroszországban élő zsidók védelme érdekében.

Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint a zsidó állam moszkvai nagykövete ennek érdekében együttműködik az orosz hatóságokkal. A tárca hozzátette, hogy „Izrael állam nagyon komolyan veszi azt, ha ártani próbálnak izraeli állampolgároknak, illetve a zsidóknak bárhol”.

„Izrael elvárja az orosz biztonsági erőktől, hogy megvédjék az izraeli állampolgárokat és zsidókat, és határozottan lépjenek fel a zavargókkal és a zsidók és izraeliek elleni féktelen uszítással szemben” – húzta alá az izraeli diplomáciai tárca.

Külföldről, egyebek között ukránbarát Telegram-csatornákon történnek kísérletek a helyzet destabilizálására a Dagesztáni Köztársaságban – jelentette ki Szergej Melikov, a régió vezetője hétfőn újságíróknak Mahacskalában az előző nap kirobbant zavargásokkal kapcsolatban.

„A dagesztáni helyzet destabilizálására irányuló kísérletek, amelyeket egyebek mellett az etnikumok és a felekezetek közötti viszály szításával követnek el, hazánk ellenségeinek műve” – tette hozzá Melikov.

A politikus azt állította, hogy a mahacskalai tüntetésre szóló felhívásokat az Utro Dagesztana nevű Telegram-csatornán teszik közzé, amelyet szerinte „abszolúte hiteles források” szerint Ukrajnából működtetnek „árulók” és „banderisták”.

Vasárnap este le kellett állítani a légiforgalmat a mahacskalai repülőtéren, mert palesztinpárti tüntetők, a Rigában szerkesztett Meduza hírportál szerint több százan hatoltak be az egyik leszállópályájára, valamint a nemzetközi terminál területére. A behatolók egy Tel-Avivból menetrend szerint érkező járat utasait keresték, akiket „izraeli menekülteknek” gondoltak. A repülőtérről távozó gépjárműveket átkutatták.

Melikov hétfőn beszámolt arról, hogy a mahacskalai repülőtéren történt zavargásokban két intézkedő rendőr megsebesült. A dagesztáni egészségügyi és a belügyminisztérium összesen 20 sérültről, köztük kilenc rendőrről számolt be. Utóbbiak közül kettőt kórházba kellett szállítani.

A köztársasági vezető szerint az incidens árulással ér fel egy olyan időszakban, amikor Oroszország „különleges hadműveletet” hajt végre Ukrajnában. Leszögezte, hogy senki sem kerülheti el a felelősségre vonást.

Az orosz belügyminisztérium észak-kaukázusi parancsnoksága közölte, hogy a történtekkel kapcsolatban 60 embert állítottak elő rendőrkapitányságra, és a rendbontás további több mint 150 résztvevőjét azonosították. Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke személyes ellenőrzése alá vonta az eljárást, amelyet tömeges zavargás címén indítottak el. Ezen vád alapján 8-tól 15 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Melihov közölte, hogy a repülőtéri berendezésekben nem esett kár, és hogy a repülőtér forgalma 2-3 napon belül teljesen helyreáll. Állítása szerint a zavargások ellenére hétfőn nyugodt volt a helyzet szerte a köztársaságban.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman a Telegramon az írta: a mahacskalai repülőtéren kitört zavargásokkal a felbujtóknak az etnikumok közötti viszály felszítása volt a célja, és felszólította a lakosokat, hogy ne engedjenek a provokációknak. Emlékeztetett: Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta a múlt héten, amikor találkozott az oroszországi vallási felekezetek vezetőivel, hogy az etnikum- és vallásközi összhang az orosz államiság alapja, minden más álláspont oroszellenes.

Az Utro Dagesztana csatorna elindítását a Kijevben élő Ilja Ponomarjov Kreml-ellenes, volt orosz parlamenti képviselővel hozzák összefüggésbe, aki maga is elismerte, hogy az orosz erők ellen harcoló ultranacionalista orosz csoportok tevékenységét koordinálja Ukrajnában. Ponomarjov mindazonáltal vasárnap kijelentette, hogy már több mint egy éve nem ő felügyeli a csatorna működését.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Leszúrtak egy férfit Soroksáron

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Schobert Lara megdöbbentő vallomása: kiskutyája az egyetlen, aki hűséges hozzá

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság

POLITIK

Karácsony Gergely „szürke eminenciása”

POLITIK

A harmadik világháború réme fenyeget