Létrehozva: 2023.10.08.
Módosítva: 2023.10.08.

Újabb rakétazápor zúdult Izraelre

Harcok dúlnak több mint húsz helyszínen.

Az izraeli mentők közlése szerint a halálos áldozatok száma már legkevesebb kétszáz, a sebesülteké pedig 1100.

A számok várhatóan tovább nőnek, minthogy még 22 helyen folyik harc a Hamász fegyveresei és izraeli katonák között, a kórházakban lévő sebesültek egy jó része pedig súlyos vagy életveszélyes állapotú.

Izraeli médiumok becslése szerint ezer hamászos terrorista hatolt be izraeli területre a Gázai övezetből, de sokat közülük megöltek az izraeli biztonsági erők.

Az övezetből továbbra is folyamatosan rakétákkal lövik Izraelt, helyi idő szerint este nyolc órakor különösen erős rakétazápor zúdult az ország középső részére, Tel-Avivra és környékére is.

Ideiglenesen felfüggesztették a vasúti személyszállítást az egész országban, mert a vonatok a több tízezer mozgósított tartalékost és a szükséges katonai felszerelést szállítják az ország déli részébe, illetve a Hezbollah libanoni síita szervezet támadásától tartva az északi határhoz.

Izrael Kac izraeli energiaügyi miniszter bejelentette, hogy rendeletet adott ki a Gázai övezet áramellátásának lekapcsolásáról a Hamász támadásának megtorlásaként.

A Hamász bejelentette, hogy az övezet alatt kiépített alagútrendszerébe vitte az elhurcolt izraeli katonákat és civil túszokat, akik között nők és gyermekek is vannak. Az izraeli tévék szakértői szerint valószínűleg kórházakban és iskolák alatti betonbunkerekben rejtik el őket, hogy az izraeli katonáknak nehezebb dolguk legyen a kiszabadításukkal.

Este beszédet mondott az izraeli televíziókban Joáv Galant védelmi miniszter, aki különösen erős, a gázai szituációt alapvetően módosító ellentámadást ígért.

„Ötven évre előre megváltoztatjuk a gázai helyzetet”

– jelentette ki.

Jaír Lapid, az izraeli parlamenti ellenzék vezetője felajánlotta Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy alakítsanak egy olyan „vészhelyzeti szakértői” kormányt a harcok végéig, amelyben nem vesznek részt az izraeli társadalmat megosztó szélsőséges pártok.

Szombatra és vasárnapra több tucat nemzetközi járatot töröltek a tel-avivi repülőtéren a létesítmény közlése szerint.

Legkevesebb hetven izraelit gyilkoltak meg az iszlamista Hamász Izraelbe behatoló egységei az izraeli mentőszolgálat közlése szerint. A Kan izraeli közszolgálati tévécsatorna már száz halálos áldozatról tud, és arról számolt még be szombat délután, hogy a fegyveresek több tucat izraelit túszul ejtettek, egy részüket a Gázai övezetbe vitték, köztük nőket is.

Mintegy kilencszáz sebesült van kórházakban, közülük mintegy hatvanan súlyos vagy életveszélyes állapotban az egészségügyi intézmények beszámolói szerint.

Az övezet menti izraeli településekre behatoló fegyveres iszlamisták vérengzést hajtottak végre a civil lakosság körében, és – a helyi média szavaival – „mészárlást” a sivatagi techno zenei esten részt vevő fiatalok körében.

A Hamász fegyveresei az övezettel szomszédos Beeri kibuc ebédlőjében ötven túszt tartottak fogva még a késő délutáni órákban is, Ofakimban pedig két terrorista egy családot annak lakásában. Az izraeli hadsereg egységei jelen vannak az övezettel szomszédos huszonkét településen, fokozatosan átfésülik őket, és állításuk szerint felül tudnak kerekedni a Hamász fegyveresein.

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet bejelentette, hogy ötvenkét izraelit ejtett foglyul, közöttük katonák és civilek – nők is – vannak.

Az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet arról számolt be, hogy izraeli katonákat tart fogva.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy

a támadásra válaszul harci repülőgépek tucatjai támadják a Hamász hadállásait a Gázai övezetben,

és lezárták az övezet melletti utakat a forgalom elől. A haditengerészet pedig videófelvételeket tett közzé arról, hogy megsemmisítette a hamászos fegyveresek több olyan motorcsónakját, amelyen be akartak hatolni Izrael vizeire. Becslésük szerint így többtucatnyi fegyverest öltek meg.

Az izraeli oktatási minisztérium közölte, hogy vasárnap – amely Izraelben a hét első munkanapja – nem lesz tanítás az ország oktatási intézményeiben.

Palesztin hírforrások alapján az izraeli közszolgálati tévé arról számolt be, hogy izraeli katonákat ejtettek foglyul és hurcoltak a Gázai övezetbe a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet Izraelbe behatolt egységei.

Ablakokból készített, s az izraeli tévékben is bemutatott videofelvételek szerint nem csak gyalogos fegyveresek hatoltak izraeli területre, hanem járműveken közlekedő állig felfegyverzett Hamász-csoportok is, melyek az övezettől távolabbi területekre is eljutottak.

A helyi tévé négy halottról számolt be egy direkt becsapódás nyomán a Negev-sivatag Kuszeife nevű, beduinok lakta településén. Ezzel legkevesebb ötre nőtt az izraeli halálos áldozatok száma a korábban bejelentett, szintén egy rakétatámadásban megölt 75 éves nővel. Az X-en (korábbi nevén Twitter) közzétett felvételek szerint az Izraelbe bejutott terroristák már több civilt lemészároltak, de ezt még hivatalosan nem erősítették meg.

A Raim erdőnél az ország déli részén egy a fiatalok által kedvelt rendezvényt tartottak, amelyet fegyveres hamászosok leptek meg. A fiatalok menekülni próbáltak, segítséget hívtak az izraeli biztonságiaktól, a tévé szerint sokan megsebesültek.

Mintegy húsz helyen folynak harcok a Hamász behatolt fegyvereseivel,

akik megtámadtak többek közt egy izraeli rendőrörsöt is. A szderoti polgármester felszólította városa és környékének lakosait a televízióban, hogy tartózkodjanak bezárt ajtók mögött óvóhelyeiken, semmiképpen ne menjenek az utcákra.

Joáv Galant védelmi miniszter széleskörű azonnali mozgósítást rendelt el a tartalékos erőknél. A jogrendszer átalakítása ellen a tartalékos szolgálat megtagadásával tiltakozó Áhim Benesek, vagyis fegyvertestvérek nevű szervezet felszólította tagjait, hogy vonuljanak be behívásuk esetén. A szervezők bejelentették, hogy elmarad a szokásos százezres tömegtüntetés, melyet negyvenedik hete tartanak a jogrend átalakítása ellen.

Kibi Sabtáj rendőrfőkapitány az állami és biztonsági vezetők közül elsőként megszólalt az izraeli közszolgálati televízióban, s bejelentette, hogy gyakorlatilag háborús helyzet van Izraelben,

s hogy  egyelőre nem sikerült úrrá lenni a behatolt Hamász-egységeken.

A miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy kora délután összeül a rendkívüli biztonságpolitikai kabinet a tel-avivi főhadiszálláson,

Nagy győzelem küszöbén állunk – jelentette ki szombat este Iszmáil Haníje, a Hamász palesztin radikális mozgalom vezetője, miután fegyveresei meglepetésszerű, összehangolt támadást hajtottak végre Izrael ellen, eddig mintegy 150 ember halálát és 1100 sebesülését okozva, valamint elraboltak több tucatnyi izraelit.

 

„Elég volt, el kell vágnunk a felkelések és forradalmak végtelen ciklusát, amelyben a célunk, hogy harc árán felszabadítsuk a földünket, és kiszabadítsuk minden emberünket az (izraeli) börtönökből”

 

– jelentette ki a rendszerint Dohában tartózkodó Hamász-vezető a mozgalom televíziójában, az al-Aksza TV-ben elmondott beszédében.

Haníje azokhoz az arab országokhoz szólva, amelyek korábban vagy éppen ezekben a hónapokban rendezik kapcsolataikat Izraellel, kijelentette: Izrael diplomáciai közeledése ellenére nem képes védelmet nyújtani nekik.

Minden országnak, köztük arab testvéreinknek is azt mondjuk: ez az entitás, amely magát sem képes megvédeni az ellenállókkal szemben, nem tud nektek semmilyen védelmet nyújtani” – hangsúlyozta.

Egyik aláírt rendezési megállapodás sem képes megoldani az (izraeli–palesztin) konfliktust” – tette hozzá.

Izrael 2020-ban rendezte kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel, valamint magasabb szintre emelte a kapcsolatait Marokkóval és Szudánnal annak ellenére, hogy a palesztinokkal folytatott tárgyalások évek óta be vannak fagyasztva.

Izrael amerikai közvetítéssel Szaúd-Arábiával is tárgyalásokba kezdett a kapcsolatok rendezéséről, ami kiváltotta számos palesztin szervezet bírálatát.

Haníje közölte: a fegyveres palesztin szervezetek a gázai övezeti harcokat Ciszjordániára és Jeruzsálemre is ki akarják terjeszteni. „A harc behatolt a cionista entitás szívébe” – jelentette ki.

Az Irán támogatását élvező, a Gázai övezetet irányító Hamász mintegy háromezer rakétát lőtt ki izraeli területre, valamint mintegy ezer fegyverese behatolt oda, és az izraeli N12 News televízió jelentése szerint már legkevesebb 150 izraeli halálát, 1100-nak pedig a sebesülését okozta, valamint több tucatnyi izraelit elrabolt, és túszként fogva tartja.


 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek