POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.07.
Módosítva: 2023.10.07.

Legalább hetven izraeli halt meg, a válaszcsapásban kétszázan

Kirobbant a háború Izraelben.

Legkevesebb hetven izraelit gyilkoltak meg az iszlamista Hamász Izraelbe behatoló egységei az izraeli mentőszolgálat közlése szerint. A Kan izraeli közszolgálati tévécsatorna már száz halálos áldozatról tud, és arról számolt még be szombat délután, hogy a fegyveresek több tucat izraelit túszul ejtettek, egy részüket a Gázai övezetbe vitték, köztük nőket is.

Mintegy kilencszáz sebesült van kórházakban, közülük mintegy hatvanan súlyos vagy életveszélyes állapotban az egészségügyi intézmények beszámolói szerint.

Az övezet menti izraeli településekre behatoló fegyveres iszlamisták vérengzést hajtottak végre a civil lakosság körében, és – a helyi média szavaival – „mészárlást” a sivatagi techno zenei esten részt vevő fiatalok körében.

A Hamász fegyveresei az övezettel szomszédos Beeri kibuc ebédlőjében ötven túszt tartottak fogva még a késő délutáni órákban is, Ofakimban pedig két terrorista egy családot annak lakásában. Az izraeli hadsereg egységei jelen vannak az övezettel szomszédos huszonkét településen, fokozatosan átfésülik őket, és állításuk szerint felül tudnak kerekedni a Hamász fegyveresein.

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet bejelentette, hogy ötvenkét izraelit ejtett foglyul, közöttük katonák és civilek – nők is – vannak.

Az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet arról számolt be, hogy izraeli katonákat tart fogva.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy

a támadásra válaszul harci repülőgépek tucatjai támadják a Hamász hadállásait a Gázai övezetben,

és lezárták az övezet melletti utakat a forgalom elől. A haditengerészet pedig videófelvételeket tett közzé arról, hogy megsemmisítette a hamászos fegyveresek több olyan motorcsónakját, amelyen be akartak hatolni Izrael vizeire. Becslésük szerint így többtucatnyi fegyverest öltek meg.

Az izraeli oktatási minisztérium közölte, hogy vasárnap – amely Izraelben a hét első munkanapja – nem lesz tanítás az ország oktatási intézményeiben.

Miközben folyamatosan rakétákat lőnek a Gázai övezetből Izraelre, izraeli katonákat ejtettek túszul, s utcai harcok folynak Izraelben a behatolt Hamász egységekkel – jelentette a helyi média Izraelben szombaton. Kibi Sabtáj rendőrfőkapitány bejelentette, hogy gyakorlatilag háborús helyzet van Izraelben. Az X-en közzétett felvételek szerint az Izraelbe bejutott terrosisták már több civilt lemészároltak, de ezt még hivatalosan nem erősítették meg.

Palesztin hírforrások alapján az izraeli közszolgálati tévé arról számolt be, hogy izraeli katonákat ejtettek foglyul és hurcoltak a Gázai övezetbe a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet Izraelbe behatolt egységei.

Ablakokból készített, s az izraeli tévékben is bemutatott videofelvételek szerint nem csak gyalogos fegyveresek hatoltak izraeli területre, hanem járműveken közlekedő állig felfegyverzett Hamász-csoportok is, melyek az övezettől távolabbi területekre is eljutottak.

A helyi tévé négy halottról számolt be egy direkt becsapódás nyomán a Negev-sivatag Kuszeife nevű, beduinok lakta településén. Ezzel legkevesebb ötre nőtt az izraeli halálos áldozatok száma a korábban bejelentett, szintén egy rakétatámadásban megölt 75 éves nővel. Az X-en (korábbi nevén Twitter) közzétett felvételek szerint az Izraelbe bejutott terrosisták már több civilt lemészároltak, de ezt még hivatalosan nem erősítették meg.

A Raim erdőnél az ország déli részén egy a fiatalok által kedvelt rendezvényt tartottak, amelyet fegyveres hamászosok leptek meg. A fiatalok menekülni próbáltak, segítséget hívtak az izraeli biztonságiaktól, a tévé szerint sokan megsebesültek.

Mintegy húsz helyen folynak harcok a Hamász behatolt fegyvereseivel,

akik megtámadtak többek közt egy izraeli rendőrörsöt is. A szderoti polgármester felszólította városa és környékének lakosait a televízióban, hogy tartózkodjanak bezárt ajtók mögött óvóhelyeiken, semmiképpen ne menjenek az utcákra.

Joáv Galant védelmi miniszter széleskörű azonnali mozgósítást rendelt el a tartalékos erőknél. A jogrendszer átalakítása ellen a tartalékos szolgálat megtagadásával tiltakozó Áhim Benesek, vagyis fegyvertestvérek nevű szervezet felszólította tagjait, hogy vonuljanak be behívásuk esetén. A szervezők bejelentették, hogy elmarad a szokásos százezres szombat esti tömegtüntetés, melyet negyvenedik hete tartanak a jogrend átalakítása ellen.

A szombati munkaszüneti nap, és sátoros ünnep ellenére a hadsereg szóvivője felszólította a vallásosokat, hogy kapcsolják be rádiójukat, tévéjüket, hogy értesüljenek a biztonságiak esetleges felhívásairól. Ugyanakkor a vezetékek megsérülése miatt számos helyen megszűnt az áramszolgáltatás, és a folyamatos rakétatámadás miatt jelenleg nem tudják helyreállítani a szolgáltatást.

Kibi Sabtáj rendőrfőkapitány az állami és biztonsági vezetők közül elsőként megszólalt az izraeli közszolgálati televízióban, s bejelentette, hogy gyakorlatilag háborús helyzet van Izraelben,

s egyelőre nem sikerült úrrá lenni a behatolt Hamász-egységeken.

A miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy kora délután összeül a rendkívüli biztonságpolitikai kabinet a tel-avivi főhadiszálláson, majd délután ötkor kormányülést tartanak.

Rakéták tucatjait lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, s fegyveres csoportok hatoltak be izraeli településekre.

Az izraeli védelmi erők hadiállapot-riasztást adtak ki: behívták a tartalékosokat és megkezdték a hadsereg mobilizálását. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, az ország háborúban van és Izrael meg fogja nyerni ezt a háborút.

Óriási lángokkal égtek az autók Askelón utcáin, robbanások után rázták meg a dél-izraeli várost. Húszperc alatt ötezer rakétát lőtt ki a Hamász a zsidó államra.

Ennyi rakétát még a híres Vaskupola légvédelmi rakétarendszer sem tudott semlegesíteni. Több robbanótöltet célbatalált: a támadásoknak halálos áldozatai is vannak, több mint százan megsebesültek. A határmenti települések lakosságát arra kérték: maradjanak otthonaikban, a távolabbi területeken pedig mindenkit arra kértek, maradjanak az óvóhelyek közelében.

Még a Gázától több mint ötven kilométerre fekvő Rehovotban is rakéták csapódtak be: gigantikus füstoszlop tornyosult a város fölé. Sajtóértesülések szerint egy társasházat is talál ért.

Hamarosan pedig olyasmi történt, amire évtizedek óta nem volt példa. Palesztin fegyveresek lépték át az izraeli határt. Hamarosan egy sor olyan felvétel látott napvilágot, amin állítólag az látszik, ahogy izraeli katonai járműveket, köztük egy harckocsit, palesztin harcosok vesznek birtokba. A Gázai-övezetet uraló iszlamista szervezet, a Hamász katonai vezetője általános felkelést hirdetett. Felszólított minden palesztint, idézem: „akinek van, ragadjon fegyvert! Fogjatok puskát, baltát, szálljatok autóba. Ma kezdődik a dicső történelem!” – fogalmazott.

A palesztin nők és gyermekek ezalatt menekülőre fogták. A határmenti településekről megindultak a Gázai-övezet központi részei felé, hogy biztonságban legyenek a várható izraeli ellencsapásoktól.

Az izraeli hadsereg kiadta a hadiállapot-riasztást: behívta összes tartalékosát és megkezdte a haderő mobilizálását. A kormány válságtanácskozásra hívta össze a védelmi erők parancsnokait Jeruzsálembe. Hamarosan közölték: megkezdték az ellentámadást, rakétazáport zúdítottak a Gázai-övezetre. A zsidó állam minisztere kijelentette: meg kell nyerni ezt a háborút.

Óriási hibát követett el a Hamász, amikor háborút indított ellenünk. Katonáink minden fronton felvették a harcot az ellenséggel. Izrael meg fogja nyerni ezt a háborút” – fogalmazott Joáv Gálant védelmi miniszter.

A rég nem látott hevületű erőszakhullám azután szabadult el Izraelben, hogy pénteken összecsaptak az izraeli fegyveresek egy gyászmenettel Ciszjordániában. A palesztinok épp egy társukat gyászolták, akit csak néhány órával korábban egy 19 éves zsidó telepes gyilkolt meg egy Nábluszhoz közeli településen.

Gázában is tiltakoztak. A terület második legerősebb fegyveres szervezete, az Iszlám Dzsihád szervezett demonstrációt. A dzsihádisták vezetője azt mondta: nincs értelme tárgyalni az izraeliekkel. „Azt üzenem a cionista megszállóknak: vezetőink kivégzése ellen küzdő fegyveres alakulataink napról-napra erősebbek” – figyelmeztetett az iszlamista vezető.

Az idei a palesztin-izraeli konfliktus egyik legvéresebb éve: a katari Al Jazeera elemzése szerint legkevesebb 247 palesztin, 32 izraeli és két külföldi állampolgár vesztette eddig életét 2023-ban az összecsapásokban és terrortámadásokban, többen, mint a 2021-es válság idején.

Magyarország elítéli az Izraelt ért terrortámadást, elismeri Izrael önvédelemhez fűződő jogát és őszinte együttérzését fejezi ki a veszteségek miatt – írta a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán. Szijjártó Péter kiemelte: a nagykövetség munkatársai épségben vannak. Folyamatosan veszik fel a kapcsolatot azokkal a magyarokkal, akik konzuli védelemre regisztráltak. Szijjártó Péter arra kérte az Izraelben tartózkodó magyarokat, hogy baj esetén azonnal forduljanak a magyar nagykövetséghez. Hozzátette:

eddig segélykérés nem érkezett.

A közmédia jeruzsálemi tudósítója, Shiri Zsuzsann, elmondta: reggel hatalmas robbanásokra ébredt.

Reggel hat óra óta több ezer rakétát lőtt izraeli területre a Hamász. Legkevesebb 22 halottról számolt be az izraeli mentőszolgálat és több, mint ötszáz embert ápolnak kórházakban. Fegyveres katonák hatoltak be izraeli területre és több, mint tíz települést birtokba vettek. Izrael jelenleg harcol, a katonasága megpróbálja felszabadítani az érintett a területeket, de hét település még mindig a kezükön van. A Hamász túszokat is szedett, de azt nem tudni, hogy hányat. A teljes mozgósítás nyomán most újraszervezik az izraeli hadsereget.

A közszolgálati televízió nem zárta ki, annak lehetőségét sem, hogy a Hamász által elfoglalt települések visszafoglalása után, az izraeli hadsereg bevonuljon a gázai övezetbe.

Nem csak a légierő, hanem a szárazföldi csapatok is bevonulhatnak az övezetbe.”

– fogalmazott a tudósító.

 

origo.hu

Rettenetes szörnyeket találtak

ripost.hu

Kullancslégy: Már itt van velünk, de kell-e tőle félni?

borsonline.hu

Négy csillagjegy, amelyik könnyen szerelembe esik

vg.hu

Üzemanyag: döntöttek az új magyarországi árakról – véget ért egy nagy sorozat

ripost.hu

Szakított a Házasság első látásra sztárpárja

hirtv.hu

Horváth József: Nagyon komoly dilemma elé állíthatja Ukrajnát az oroszok harkivi offenzívája + videó

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

travelo.hu

Ősztől közvetlen járat repít a popzene bölcsőjébe

ripost.hu

Hideg zuhany: eltiltották a magyar sportolót, nem indulhat a párizsi olimpián

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Kőkemény IQ-teszt: kiemelkedő az intelligenciád, ha ezt megfejted

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Európa bölcsen tenné, ha átvenné a magyar stratégiát

POLITIK

Orbán Viktor: Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

POLITIK

Egy politikus nevével is visszaélt Magyar Péter munkatársa

POLITIK

Ma a legnagyobb veszélyt a háború jelenti.