POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.28.

Hat migránst tartóztattak le a lövöldözés után a déli határon

Négy afgán és két török férfit.

Illegális fegyvertartással és robbanószer-gyártással vádolták meg őket  – közölte az M1 tudósítója. A speciális egységek, a rendőrök és a határrendészek továbbra is ellenőrzik a környéket. A szerb elnök egy tévéinterjúban ismét arról beszélt, hogy ha szükség lesz rá, bevetik a katonaságot is.

Feltorlódtak a migránsok a boszniai Bihácson, miután a környező országok szigorították a határellenőrzést. A helyi rendőrség arra számít, hogy az illegális bevándorlók miatt gyorsan romlik majd a közbiztonság. A helyiek félnek, sokan már nem engedik ki az utcára egyedül a gyermekeiket sem.

Csoportokba verődve uralják a Bihácsi parkot a migránsok. A helyiek ha csak lehet, elkerülik a város ezen részét.

„A 16 éves lányomat taxival kell hazajáratnom az iskolából és mindenhova, mert annyira féltjük. Ez persze pénzbe is kerül, plusz költségekkel jár, amit elkerülhetnénk, ha a migránsok nem lennének itt. Ez a helyzet már nem megoldás. Nem félhetnek az emberek tovább a saját városukban” – mondta egy helybéli anyuka.

A hivatalos szervek szerint is aggasztó a helyzet.

A rendőrség egyre sűrűbben és nagyobb létszámban járőrözik Bihács utcáin.

„Ebben a pillanatban nincsenek jelentős, migránsok által okozott incidensek, de ez bármelyik pillanatban megváltozhat, ezért mindent megteszünk azért, hogy megőrizzük a közbiztonságot. Fokozottan ellenőrizzük a köztereket is” – nyilatkozta a kapitányság szóvivője.

Bihács a horvát határ közelében fekszik, azért jönnek ide olyan sokan, hogy a lehető legrövidebb úton jussanak be az Európai Unióba. Azonban Horvátország is szigorított a határellenőrzésen, ami megnehezíti a továbbjutásukat.

„Horvátországba megyünk. Most nagyon nehéz ott átjutni. Nem tudom miért, de így mondták a többiek. Mi mindenesetre megpróbáljuk. Már holnap indulunk is”– mondta egy afgán migráns.

A boszniai rendőrség is szigorított az ellenőrzéseken. Többször tartanak ellenőrzéseket a táborokban. A szarajevói táborban 21 gyanús személyt azonosítottak. Kettőt közülük őrizetbe vettek, miután fölmerült, hogy terrorszervezetek számára toboroztak, a többieket pedig kiutasították Bosznia-Hercegovina területéről.

Legalább három migráns meghalt, egy pedig megsebesült abban a lövöldözésben, amely péntek hajnalban tört ki migránsbandák között a magyar határ melletti Horgos külterületén – erősítette meg a rendőrség a szerbiai közszolgálati televízió értesülését.

Sors Róbert, a település vezetője a Szabadkai Magyar Rádiónak azt mondta, a rendőrség biztosította a terepet, Horgoson nincs veszély, ám mindenkit arra kért, hogy ne menjen a közeli Szelevényi erdő felé, amelynek közelében a lövöldözés történt.

A várakozások szerint a rendőrség a nap folyamán átvizsgálja és biztosítja a terepet.

Az utóbbi néhány hónapban több leszámolás is történt a szerb-magyar határ közelében migránscsoportok és embercsempészbandák között.

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. Hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sok esetben újra útra kelnek,

és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megkísérelnek bejutni az Európai Unióba.

A határvédelmi rendszernek köszönhető, hogy nem Magyarországon lövöldöztek a migránsbandák tagjai péntek hajnalban Szerbiában, a magyar határhoz közeli Horgoson – jelentette ki az Alapjogokért Központ elemzője az M1 esti híradójában.

Zila János szerint az esetből is jól látszik, hogy ha nem őriznék a határt a rendőrök, akkor ezek az esetek magyar településeken történnének, és a Magyarországon élőknek kellene attól tartaniuk, hogy vajon elengedhetik-e a gyermekeiket óvodába, iskolába.

Úgy fogalmazott: „a kerítés ellen felszólalók elgondolásai lényegében azt eredményeznék, hogy ez a fenyegetés, ez a terrorveszély Magyarországon is megjelenne”.

Az elemző arról is beszélt, hogy a terrorfenyegetettség egész Európában megnőtt, „mini Gázai övezetek” alakulnak ki szerte a kontinensen, és az itt élő migránsok – akik sok esetben hajlamosak a radikális iszlám nézeteinek átvételére – veszélyt, terrorfenyegetettséget jelentenek. Azt mondta: ezt az emberek is érzékelik, és ennek eredményei lecsapódhatnak akár az európai parlamenti választások eredményeiben is.

A szerb rendőrség közlése szerint legalább három migráns meghalt, egy pedig megsebesült péntek hajnalban Horgos térségében a migránsbandák közti lövöldözésben.

Fegyverropogást hallani – több videó is felkerült hajnalban a közösségi oldalakra. A bejegyzés mellé a helyiek azt írták: félelmetes, ami történik. Olyan, mintha az ablak alatt lőnének. A beszámolók szerint hajnali háromkor kezdődött és órákon át tartott a lövöldözés.

Többen iskolába se merték küldeni a gyerekeiket, annyira megijedtek. Egy nő azt mondta: durranásokat hallottak, de most tudták meg, hogy mi történt.

Horgos polgármestere, Sors Róbert a szabadkai rádióban arra kérte az embereket, hogy bár nincsenek veszélyben, addig ne menjenek a település külterületére, amíg a rendőrök be nem fejezik a terület átvizsgálását.

Loboda Árpád, a közmédia tudósítója elmondta: mindössze 10–20 migránst gyűjtöttek össze a rendőrök. Azonban ennél sokkal több migráns van a környéken, akik könnyen el tudnak menekülni az erdőkben. Több rabszállító és rendőrautó is elhagyta a helyszínt.

Hozzátette, hogy beszélt a falu polgármesterével, aki elmondta: a falu belső része biztonságos, ugyanakkor még reggel arra hívta fel a helyiek figyelmét, hogy a migránsok által megszállt külső részeket, mezőgazdasági birtokokat kerüljék.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója pedig az esettel kapcsolatban azt nyilatkozta:

ahogy haladunk előre az időben, azt kell mondanunk, hogy egyre nagyobb a veszély, hiszen egyre intenzívebbé válik a szervezett bűnözői csoportok között a fegyveres harc.

A migránsok egyre agresszívebben szeretnék elfoglalni a kurrensebb területeket a határ szerb oldalán, ezért kisebb ütközeteket vívnak egymással, amelyeknek most már több halálos áldozata is van – tette hozzá a szakértő.

Csütörtökön Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy elkészült egy titkosszolgálati jelentés a migráció terrorkockázatairól. Ezt még nem ismerjük, de a biztonságpolitikai szakértő szerint

egyértelmű összefüggés van az illegális migráció és a terrorizmus között Európában.

Elég megnéznünk, hogy Nyugat-Európa nagyvárosaiban milyen tüntetések zajlanak, és azok hogy fordulnak brutalitásba a rendvédelemmel szembe, és hogy milyen antiszemita támadások érik a nyugat-európai zsidó lakosságot – mondta Horváth József, aki szerint ha a nyugat-európai politikusok nem változtatnak migrációs politikájukon, akkor vagy a népharag vagy ez a migrációs hullám söpri el őket.

origo.hu

A magyar válogatott cserecsatára lett az internet szupersztárja - fotók, videók!

ripost.hu

3 gyanús jel: akinél ezeket tapasztalod, abban jobb, ha nem bízol meg

borsonline.hu

Édes pillanat: Katalin hercegné így szeretgette meg gyermekét

mandiner.hu

Joe Biden ismét nagyot ment – most éppen Olaszországban

ripost.hu

Tízből kilenc ember rosszul állítja be a klímát

magyarnemzet.hu

Marco Rossi kimondta, ki a felelős a Svájc elleni vereségért az Eb-n

ripost.hu

Nem tudták megmenteni: legyőzte a rák, elhunyt a legendás énekes

ripost.hu

Még a rutinos sofőrők is megbukhatnak ezen a KRESZ-teszten – te vajon átmész?

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Scholz szerint Putyinnal is tárgyalni kéne a békéről

POLITIK

Mi várható az amerikai elnökválasztáson?

POLITIK

Ami sok, az sok! Ezt üzenték az amerikai követnek.

POLITIK

Magyar Péter új pártcsaládja helyesli hazánk megbüntetését