Létrehozva: 2023.10.12.

Folyamatosan mentik a magyarokat Izraelből

Folyamatos a külügyi mentőexpedíció.

Újabb 65 magyart mentett ki a külügy Izraelből – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter.  Ez már harmadik mentőexpedíció. Először a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciója keretében a Magyar Légierő két repülőgépe 215 emberrel a fedélzetén hagyta el az izraeli légteret  október 9-én.

További gépeket is beleértve, összesen 325 embert, köztük 46 gyereket menekítettek ki Izraelből – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy továbbra is rendkívül aggasztó a helyzet a közel-keleti országban, ahol egyes területeken gyakorlatilag háborús állapotok uralkodnak.

Leszögezte, hogy a kormány számára ilyenkor természetesen a legfontosabb feladat a magyar emberek biztonságba helyezése.

Tájékoztatása szerint ezért több száz emberrel vették fel a kapcsolatot, akik közül  először 215-öt már az első éjszaka folyamán kimenekítettek a magyar légierő két repülőgépével, azonban volt még több mint száz magyar állampolgár, akik szerettek volna hazajutni, ezért az egyik gép tett még egy kört Tel-Avivba, s újabb 110 főt vett a fedélzetére.

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciójában tehát a magyar légierő három repülőgéppel összesen 325 embert menekített ki Izraelből”

– húzta alá, még hétfőn.

Néhány órával ezelőtt újabb 65 magyart mentett ki a külügy Izraelből – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter nem sokkal ezelőtt a közösségi oldalán azt mondta: a magyarok biztonsága érdekében nem repülővel, hanem hajóval hozták ki őket a zsidó államból. Ciprusra vitték őket, ahonnan különgéppel térnek haza pénteken.

Netanjahu  izraeli miniszterelnök a Hamászt a civilizáció ellenségének nevezte, és megismételte, hogy a terrorista csoportot az Iszlám Államhoz (ISIS) hasonlóan szét kell zúzni.

A Hamász bebizonyította, hogy a civilizáció ellensége. Fiatalok lemészárlása egy szabadtéri zenei fesztiválon, egész családok lemészárlása, szülők meggyilkolása a gyermekeik szeme láttára, és gyermekek meggyilkolása a szüleik szeme láttára (…), emberek élve elégetése, lefejezések, egy fiatal fiú elrablása, akit nem csak elraboltak, bántottak, megtámadtak, és az e borzalmak ünneplése és dicsőítése undorító megnyilvánulás. Biden elnöknek teljesen igaza volt, amikor ezt a gonosz megnyilvánulásának nevezte” – mondta Netanjahu.

"A  Hamász az ISIS. És ahogyan az ISIS-t szétverték, úgy a Hamászt is szét fogják verni”

– tette hozzá a miniszterelnök.

„Ki kell őket zárni a nemzetek közösségéből. Egyetlen vezető sem találkozhat velük. Egyetlen ország sem adhat nekik menedéket. És azokat, akik mégis megteszik, szankciókkal kellene sújtani” – fogalmazott Benjámin Netanjahu.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter izraeli látogatása egyértelmű támogatást mutat a zsidó nemzetnek a Hamász elleni háborúban.

Blinken megerősítette: Washington Izrael mellett áll

A közös sajtótájékoztatón Blinken megismételte a Biden-kormány azon intelmét, hogy az Egyesült Államok a zsidó állam mellett áll.

„Az üzenet, amelyet Izraelnek viszek, a következő: lehet, hogy egyedül elég erősek vagytok ahhoz, hogy megvédjétek magatokat, de amíg Amerika létezik, addig soha, de soha nem lesz rá szükségetek. Mi mindig ott leszünk mellettetek” – mondta Blinken.

Blinken elmondta azt is, hogy nemcsak amerikai külügyminiszterként érkezett Izraelbe, hanem zsidóként is.

Netanjahu úgy jellemezte Blinken látogatását, mint egy újabb kézzelfogható példáját annak, hogy Amerika egyértelműen támogatja Izraelt.

Minden készen áll, hogy Izrael megkezdje a szárazföldi hadműveletet Gázában. A határ közelében 300 ezer tartalékos van, és hatalmas mennyiségű hadi felszerelés. Az izraeli védelmi miniszter azt mondta: hamarosan megindulnak a csapatok. Kedden éjjel és szerdán napközben a Hamasz újabb rakétákat lőtt ki a dél-izraeli Askelón városára. Izraelben a szombati terrortámadás óta ezerkétszázan haltak meg. Az izraeli légierő folytatta Gáza bombázását, a támadásokban kilencszázötvenen vesztették életüket. Libanon és Szíria területéről is támadás érte Izraelt.

Egyre több páncélozott személyszállító járművet, tankot, buldózert és számtalan más hadi felszerelést vonultat fel Izrael közvetlenül a Gázai övezet határán, és 360 ezer tartalékost mozgósított, nagy részük a határnál van, minden készen áll a szárazföldi hadműveletek megkezdésére.

„A légitámadások folyamatban vannak, hamarosan a szárazföldön is elindulunk. Kontroll alatt tartjuk a helyzetet,

támadunk, és ez egyre intenzívebb lesz” – mondta Joav Gallant izraeli védelmi miniszter.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-en azt mondta,

rendkívül kockázatos lesz a gázai bevonulás, a háztól házig, ajtótól ajtóig folyó harcok, ez jelentős izraeli emberáldozattal járhat.

„A Hamász, amely évtizedek óta uralja a Gázai övezetet gyakorlatilag alagútrendszereket épített ki a városban, lakásokban épített ki erődszerű megerősített részeket, tehát a gyalogsággal és az elitalakulatokkal bemenni azt hiszem, nagyon kockázatos” – magyarázta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

Készültségben van egész Izrael,

mert bármelyik pillanatban rakéták csapódhatnak be a Gázai övezet irányából.

Tel-Avivban egy sajtótájékoztatót szakítottak meg, mert megszólaltak a légvédelmi szirénák, mindenki gyorsan az óvóhely felé ment, a város más részein, így a tengerparton biztonságos hely felé siettek.
A gázai határ közelében fekvő Askelónt is rakétatámadás érte.

Előzőleg a Hamász arra figyelmeztetett, nagyszabású támadást indít, ezért vonuljon mindenki az óvóhelyekre. A Vaskupola légelhárító rendszer a rakéták nagy részét még a becsapódás előtt hatástalanította. Éjszaka is megszólaltak a szirénák a városban, miután újabb rakétákat lőttek ki Askelónra.

Izrael az elmúlt éjjel és hajnalban is támadta a Gázai övezetet.

Több száz célpontra mértek csapást Gáza város al-Furkán nevű negyedében, amely izraeli sajtóhírek szerint a Hamász fegyvereseinek egyik központja. Találat ért több Hamász által irányított minisztériumot és kormányzati épületet is.

Az egyik légicsapás a kikötőt érte, ahol sok halászhajó lángra kapott.

Gázában több száz áldozata van a támadásoknak, az ENSZ szerint 260 ezer ember otthon nélkül maradt.

Az Egyesült Államok, Izrael és Egyiptom tárgyalásokat kezdett egy humanitárius folyosó létrehozásáról, ezen keresztül tudnák a civilek elhagyni a térséget.

Az izraeli hadsereg 18 olyan terroristát ölt meg Izraelben szombat óta, akik a támadás után nem mentek vissza Gázába. Több mint háromezer be nem vetett fegyvert is találtak, páncéltörő rakétákat, aknákat, robbanó drónokat, lőszeres dobozokat. A hadsereg szakértői úgy vélik, hogy a megtörténtnél is sokkal jelentősebb terrortámadásra készültek a gázai terroristák, de nem volt idejük bevetni a legtöbb fegyverüket.

Az izraeli hadsereg szerda reggel azt közölte, hogy

már több mint ezerkétszáz izraeli halálos áldozata van a Hamász Izrael ellen indított támadásának.

Több mint 3000 izraeli sebesült meg és hivatalosan 50 eltűntről tudnak, köztük külföldiekről is.

Közben Khaled Mesala Hamász vezetője péntekre

Izrael elleni tiltakozó megmozdulásokra szólította fel a muszlim világot.

„Tudjon mindenki, minden téren, utcában a haragunkról és arról, hogy kiállunk a palesztinok és Gáza mellett Gázának segítségre, pénzügyi támogatásra van szüksége, ezért segítsen mindenki, ahogy csak tud” – fogalmazott Khaled Mesala, a Hamász vezetője.

Khaled Mesala felszólította Izrael szomszédait arra, hogy álljanak ki a palesztinok mellett és harcoljanak a zsidó állam ellen.

origo.hu

Ádám Martin magyar válogatott csatár legjobb mémek

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

metropol.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: újabb színészlegenda távozott

vg.hu

Bejött a kínai válaszcsapás: a spanyolok már inkább kimaradnának a kereskedelmi háborúból

ripost.hu

Kétperces helyesírási teszt: mennyit találsz el?

magyarnemzet.hu

Csavar Diósdon, újraszámlálással fordított a polgármesterjelölt

ripost.hu

Óriási fordulat az eltűnt maláj gép ügyében: furcsa hangjelek oldhatják meg a rejtélyt

mindmegette.hu

Ez történik a testeddel, ha kukacos cseresznyét eszel

ripost.hu

3 csillagjegynek különös üzenetet küld idén nyáron az őrangyala

ripost.hu

Megbízhatsz bennük: ennek a négy csillagjegynek a legtisztábbak a szándékai

ripost.hu

Katalin lett a célpontja? Sunyi tervet eszelt ki Meghan Markle

ripost.hu

Most jött a szörnyű hír: kisiklott egy vonat Magyarországon, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

Havi 6-7 millió megváltoztatta Magyar Péter véleményét

POLITIK

A világ kilenc nagy atomhatalma ismét versenybe kezdett

POLITIK

A magyar EU- elnökség sikere egész Európa sikere lesz

POLITIK

Zelenszkij aláírta a középiskolai és egyetemi hallgatók katonai alapképzéséről szóló törvényt