Létrehozva: 2023.09.12.

Milliókat költ utcai zongorákra(!) a főváros

A csődbe jutott főváros...

smét egymilliárd forintot oszt szét a fővárosi önkormányzat a közösségi költségvetés ötleteinek megvalósítására. Az ötletbörzén rendkívül szokatlan és költséges javaslatok is feltűntek, miközben Karácsonyék folyton a főváros csődjét vizionálják az állítólagos forráshiány miatt. Ilyen hiánypótló javaslat például az Utcazenepontok a városban címmel megnevezett ötlet. Ez arról szól, hogy a fővárosi tereken, közterületeken, parkokban jelölnének ki olyan helyeket, amelyeket zenészek, zenekarok foglalhatnak le idősávokra, hogy ott koncerteket adjanak. 

Ehhez kapcsolódik a Piackoncertek szervezése címen beküldött javaslat, amely élőzenei eseményekkel a kultúra és a kereskedelem összekapcsolását jelentené a budapesti vásárcsarnokokban, piacokon. Az utóbbira ötven millió forintot költene a Karácsony-kabinet. Egy másik ötlet pedig bolhapiaci funkciót is adna a vásárcsarnokoknak, továbbá bárki által használható, úgynevezett közhasznú zongorákat is felállítanának Budapest-szerte a közterületeken, utcákon, tíz millió forintból.

Százhúszmillió forint menne el a Gellérthegy élettel való megtöltésére. Az ötlet beadója konkrétumokat nem említett, így kérdés, hogy a megvalósításra szánt tetemes összeg milyen elemekből tevődik össze. 

Az élőzene mellett a köztereken utat törne a vélemény- és szólásszabadság is, az egyik ötletelő közösségi szónoklati helyet hozna létre. Az ötletgazda javaslata szerint valamelyik budapesti parkban egy olyan területet kellene kijelölni egy kisebb pó­dium megépítésével, ahol meghatározott időben megengedett a nyilvános szónoklatok tartása. Az indoklás úgy fogalmazott: ez a szabad véleménynyilvánítás szimbóluma lehet, ahol a törvényes kereteken belül bármilyen témáról szabadon beszédet tarthat valaki. Emellett egy másik javaslattévő szerint örömüzenetekre van szükség a város különböző pontjain, ezek lehetnek pozitív tartalmú versek, idézetek, erre hatmillió forintot költenének el. A zenével ellentétben más a csendet részesíti előnyben a fővárosi parkokban, ahová okos-tanulóasztalokat helyeztetne ki. Véleménye szerint tanulásra vagy munkára alkalmas okos­asztalok elhelyezésére lenne szükség a parkokban, amelyeknél van wifi, telefontöltő, akasztó, például az iskolatáskának. 

Az ötlettulajdonos szerint a fővárosi lakások szűkek, ezért a családi és baráti életet egy közeli parkba is ki lehetne vinni. Erre a projektre 25 millió forintot irányzott elő a főváros. Egy másik ötletelő szerint az otthoni barkácsolásból is lehet közösségi élményt létrehozni. Javaslata szerint szükség lenne egy olyan műhely létrehozására, ami alapvető szerszámok és gépek biztosításával segítené egy-egy apró munka vagy javítás elvégzését szakemberek támogatásával. Minderre ötvenmillió forintot szánna a főváros.

A fővárosi közösségi költségvetés javaslatai természetesen nem lehetnek teljesen függetlenek Karácsony Gergely főpolgármester és a baloldali vezetés céljaitól sem, ezért lakossági szavazás útján kívánnak felhatalmazást szerezni a megvalósítandó terveikhez, például a kerékpársávot elválasztó pollerek nagy vihart kavart ötletéhez is. Ez természetesen idén ismét szerepel az ötletbörze menüjén. Az újabb „gerikarós” kerékpársávokra 120 millió forintot szánna a főváros.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

travelo.hu

Kiskacsákat mentettek meg a tűzoltók

ripost.hu

Dallos Bogi megmutatta kisfia cuki arcát: „Gyönyörű szeme van a kishercegnek” - Fotó

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság