POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.09.25.
Módosítva: 2023.09.25.

Feljelentették Karácsony pénzemberét

Ő vitte be a bontatlan bankjegykötegeket az OTP-be.

Az ügyben egy magánszemély fordult a hatósághoz azután, hogy kiderült, a párbeszédes politikus több millió forintnyi jövedelmet titkolhatott el. Nyomozás indulhat tehát Karácsony Gergely bizalmi embere ellen, Perjés Gábor valótlan tartalmú vagyonnyilatkozataival kapcsolatban – tudta meg a Magyar Nemzet.

Költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával jelentette fel Perjés Gábort, a Párbeszéd politikusát Tényi István. A közérdekű bejelentéseiről ismertté vált Tényi cikkünk megjelenése után fordult az adóhatósághoz. Ismert, a Magyar Nemzet pénteken írta meg, hogy Karácsony Gergely párttársa önkormányzati képviselő a II. kerületben, ezért évente vallania kell vagyoni helyzetéről.

Elfelejtett milliók

Tényi – idézve cikkünket – feljelentésében azt írta, hogy Perjés 2019 novemberében vagyonnyilatkozatában csak azt tüntette fel, hogy az Országgyűlés Hivatalában a Párbeszéd Párt rendezvényszervezőjeként havi bruttó 235 ezer forintot keresett az önkormányzati képviselői tiszteletdíján felül. 

Csakhogy a politikus 2016 és 2019 között a Trafó Kortárs Művészetek Háza (röviden: Trafó) felügyelőbizottsági tagjaként, afféle politikai delegáltként évente közel egymillió forintot keresett, de ez a tétel mégsem szerepelt első önkormányzati vagyonnyilatkozatában. 

„A dokumentumot 2019. november 11-én adta le, ám a Trafóban még 2019. november 30-ig a felügyelőbizottság tagja maradt, vagyis számot kellett volna adnia jövedelméről ” – áll a feljelentésben, amiben az is szerepel, hogy Perjés 2020 végétől a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagságát kapta meg. Ennek azonban nincs nyoma azóta leadott vagyonnyilatkozataiban (2021, 2022, 2023), ami azért problémás, mert ez szintén fizetett tisztség. Ez éves szinten 780 ezer forintot jelentett 2021-ben és 2022-ben, idén pedig már több mint egymillió forintot.

Tényi az adóhatóságnak írt beadványában azt is megemlítette, hogy Perjés a képviselői bemutatkozásában sem mond igazat, amikor azt írja, hogy gyerekkora óta a II. kerület lakója. 

A legutóbbi két vagyonnyilatkozatát már Törökbálinton keltezte, ahol egy luxusotthonnal rendelkezik, és ide van bejegyezve a Karácsony Gergely vezette 99 Mozgalom Egyesület is.

Több bűncselekmény miatt is nyomoznak

Perjés utóbbi mozgalom kétes ügyletei miatt is foghatja a fejét, ugyanis a 99 Mozgalom több mint ötszázmillió forintnyi, állítólag mikroadományokból származó befizetése kapcsán a hatóságok már nyomozást rendeltek el. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás és pénzmosás elkövetésének gyanújával, valamint az OTP feljelentése nyomán már hamis magánokirat felhasználása miatt is vizsgálódik.

Az már csak hab a tortán, hogy a Nemzeti Információs központ nyáron nyilvánosságra hozott jelentése arra mutatott rá, hogy Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom számlájára. A befizetések nagyobb része, nagyjából négyötöde valutában történt: 917 695 eurót és 3900 angol fontot fizettek be készpénzben. 

Időközben a RIPOST egy videóval bizonyította be, hogy a pénz nem kerülhetett úgy az adománygyűjtő ládába, ahogy azt az OTP-nek előadták.

A múlt héten szertefoszlott Karácsony Gergely főpolgármester 99 Mozgalmának adománygyűjtő-dobozokról szóló legendája is. Az ügyben az OTP Bank feljelentést tett, a NAV pedig költségvetési csalás és pénzmosás gyanúja miatt is nyomoz. A kétes hátterű finanszírozás másik fő haszonélvezője Karácsony Gergely mellett Márki-Zay Péter lett, aki be is lépett a 99 Mozgalomba. Utóbbi azt is elejtette, hogy magával a főpolgármesterrel intézte a 99 Mozgalom számára foglalt plakáthelyek átvételét.

Márki-Zay Péter 2021. október 8-án – amikor Karácsony Gergely visszalépett a javára a baloldali előválasztás második fordulója előtt – kijelentette, hogy tisztelete jeléül belép a főpolgármester által gründolt 99 Mozgalom Egyesületbe. Ezt végül online módon meg is tette Márki-Zay, aki tavaly szeptemberben egy nyilvános beszédében megerősítette a csatlakozását Karácsony mozgalmához: 

Szeretném jelezni, hogy tiszteletem jeléül belépek a 99 Mozgalomba és erre biztatom önöket is.

Azonban a hódmezővásárhelyi polgármesternek más oka is lehetett a belépésre a tiszteleten kívül. A 99 Mozgalom fedezte ugyanis a Karácsony-kampányt, így egyebek mellett balliberális portálokon hirdetési felületeket vásároltak, rendezvényeket szerveztek és óriásplakáthelyeket is foglaltak.

 Utóbbiakon – miután a főpolgármester visszalépett – Márki-Zay Péter és Orosz Anna akkori Momentum-elnök közös plakátjai jelentek meg.

Márki-Zay Péter egyébként már 2021 októberének elején kijelentette, hogy Karácsony Gergely ötszázmillió forintból kampányolt az előválasztáson. A baloldal későbbi miniszterelnök-jelöltje 2021. november elsején állt elő azzal, hogy 

becslése szerint Karácsony mintegy félmilliárd forintból korteskedett.

 Arra is kitért, hogy nem idegen számára a főpolgármester adományozói köre, és már ekkor azt kérte, hogy adják át neki a plakáthelyeket. 

Én nyilván ismerek néhány adományozóját, akit nem fogok megnevezni. […] Hazai nagyvállalkozói üzleti körök vannak igen, akit én legalábbis tudok

 – jelentette ki akkor Márki-Zay Bohár Dánielnek. 

A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje később azt is bevallotta, hogy külföldről is érkeztek források a kampányukba. Idén július 12-én az ATV-ben például elismerte, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz hasonlóan a 99 Mozgalom is gyűjtött pénzt külföldről. 

Érdekesség, hogy Márki-Zay szinte fillérre pontosan eltalálta a Karácsony mozgalmához befolyó kampánypénzének nagyságát, amit szintén 2023 júliusában a Mandinernek úgy indokolt, hogy „jól tippelt”

Közismert, hogy a szóban forgó pénzek nagy része a Bajnai-féle DatAdat-csoportnál kötött ki. 

Márki-Zay Péter 2022. március 22-én és idén szeptember 19-én is beszélt arról, hogy a DatAdat és a Bajnai-kör Karácsony Gergely mögött állt az előválasztás első fordulójában, ám a második fordulóban – plakáthelyek átadásával – már az ő szekerét tolták.

Az biztos, hogy az előválasztáson ez a társaság, tehát a DatAdat és a Bajnai Gordon-kör, ők Karácsony Gergely és a 99 Mozgalom mögött álltak és a második fordulóban, az utolsó pillanatban még tőlük mi kaptunk plakátfelületeket. Tehát magyarul el tudtuk intézni azt Karácsony Gergelynél és Karácsony Gergellyel, hogy az utolsó néhány napra az ő plakátfelületeinek egy részét sikerüljön a mi közös kampányunkra átragasztani. […] Az utolsó néhány napban már sikerült, mondom, a plakátfelületeiket az én támogatásomra buzdító plakátokra cserélni

 – fejtette ki Márki-Zay a Hit Rádió minapi adásában. 

A hódmezővásárhelyi polgármester tehát arról beszélt, hogy – mintegy operatív módon – „Karácsony Gergelynél és Karácsony Gergellyel” tudta elintézni, hogy a a 99 Mozgalom által foglalt plakáthelyeket használni tudja. 

Ez a jövőbeli vizsgálatok szempontjából is fontos elem lehet, hiszen Karácsony eddig a mozgalom ügyei kapcsán mindig a pénzes emberére, Perjésre mutogatott.

 Márki-Zay mondatai alapján azonban Karácsonynak nagyon erős ráhatása lehetett a 99 Mozgalom ügyeire.

Szintén fontos adalék lehet az az erőteljes amerikai jelenlét és kapcsolatrendszer, amiről a baloldal közös kormányfőjelöltje szintén vallott. Az jó ideje világos, hogy mikor 2021 októberében Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára a baloldali előválasztás második fordulója előtt, a dollárok és az amerikai szakértők a hódmezővásárhelyi polgármester Mindenki Magyarországa Mozgalma felé mozdultak el. Minderre maga Márki-Zay Péter szolgáltatott bizonyítékot, aki 2022. május 18-án elújságolta, hogy Karácsony Gergely stábjából örökölte meg az amerikai kampánytanácsadókat. Azt is mondta, hogy 

…nem én döntöttem a napi kampánykérdésekben, hanem már sok kampányt levezető magyar és amerikai kampányszakértők (akiket a Karácsony-stábból örököltünk).

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje tehát rengeteg fontos részletet elárult azon 99 Mozgalom ügyeiről, amely részben az ő kampányát is fedezte. Beszélt Karácsony Gergely mozgalma kapcsán – konkrétumok nélkül – nagyvállalkozókról, külföldi finanszírozásról, a költések nagyságáról, amerikai tanácsadókról és Karácsony Gergelynek a 99 Mozgalom döntéshozatalában játszott szerepéről is.

Érdekesség, hogy Márki-Zay nem tért ki Karácsony pénzes emberének, a vagyonnyilatkozatai kapcsán is kényes helyzetbe került Perjés Gábornak a szerepére. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

"Kopasz tojásfej" - saját focistája gúnyolta ki a Manchester United bukott edzőjét

origo.hu

Atomfegyverről szóló parancsot adott ki Putyin

borsonline.hu

Íme a négy legmakacsabb csillagjegy mind közül – Köztük vagy?

mandiner.hu

Nagy Ervinnek egy óra is elég volt Magyar Péterből – fontos döntést hozott

ripost.hu

Rendelhetsz gyalog a McDrive-nál? Komoly vita alakult ki, itt az étterem válasza

vg.hu

Üzemanyag: kihirdették az új árakat – szerdától megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

origo.hu

Gyorshajtáson kapták L.L. Juniort

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.baon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Nagy az esélye, hogy az USA belekeveredik az ukrán háborúba

POLITIK

Ma iktatják be Vlagyimir Putyint a Kremlben

POLITIK

Az izraeli hadsereg ismét megindult Gázában

POLITIK

Most a NATO-t fenyegeti Oroszország