Létrehozva: 2023.08.14.

Életveszélyesek lehetnek az új fővárosi kerékpársávok

Akadályozzák a betegellátást és a rendőrséget is...

Karácsony Gergely főpolgármester azon újabb lépése, hogy a Váci és az Üllői út kerékpársávjai mellé szakszerűtlenül karókat helyez ki, veszélyes, dugókat okoz, akadályozza a betegellátást és a rendvédelmi szerveket - nyilatkozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek hétfőn.

Rétvári Bence elmondta: Karácsony Gergelynek már három éve volt rá, hogy új bicikliutakat építsen Budapesten. Hozzátette: valós előre lépések helyett azonban csak látszatintézkedések történtek. 


Karácsonyék legújabb dilettáns lépése veszélyezteti a rendvédelmi szervek munkáját és a betegellátást

FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

A városvezetés azzal foglalkozik, hogy újabb sávokat zár le a fővárosban szakszerűtlenül- mondta az államtitkár, megjegyezve: ez eddig elsősorban az autósokat bosszantotta, de a Váci úti és

ÜLLŐI ÚTI LEZÁRÁS MÁR A MENTŐKET ÉS RENDÉSZETI KIVONULÓ EGYSÉGEKET IS AKADÁLYOZZA.

Előzetes egyeztetés nélkül történt a lezárás, így hirtelen még nagyobb értetlenséget és riadalmat szült a karózás - szögezte le Rétvári Bence.

MINT MONDTA, ÚGY LÁTSZIK, ELŐZETESEN SENKI NEM GONDOLTA VÉGIG, HOGY A LÉPÉS MILYEN NEHÉZSÉGEKET OKOZHAT A MENTŐK, RENDŐRÖK ÉS TŰZOLTÓK KÖZLEKEDÉSÉBEN, HELYSZÍNRE ÉRKEZÉSÉBEN.

Az elsőre is látható, hogy a sürgősségi feladatok elvégzését nem könnyíti, hanem minden bizonnyal megnehezíti a változás - fogalmazott.

Az államtitkár rámutatott: az életmentésben a gyorsaság kulcsfontosságú. Fontos lenne, hogy a főváros olyan lépéseket tegyen, amelyekkel segíti a mentők, rendőrök, tűzoltók munkáját, és ne olyanokat, amelyekkel akadályozza és kifejezetten veszélyezteti - mondta.

Megjegyezte: az elhatárolt terület, azaz a karós biciklisáv csökkenti a forgalom szempontjából használható teret, és a forgalomban résztvevők a sáv elzárása miatt nehezebben tudnak majd lehúzódni és elengedni a szirénázó mentőt, rendőrt, tűzoltót.

Jól tudjuk, mennyi minden múlhat egy gyors kiérkezésen, ilyenkor minden perc számít - fogalmazott.

HOZZÁTETTE: A KARÓZÁSSAL A HELYSZÍNRE ÉRKEZÉSI IDŐ MEGNŐHET, A MEGÁLLÁS NEHEZEBBÉ VÁLHAT, EZ VESZÉLYEZTETI A BETEGELLÁTÁST, A RENDŐRSÉGI ÉS TŰZOLTÓSÁGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁST.

Mint ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk új biciklisávokat adtak át az Üllői úton. Azonban ezek a kerékpársávok nagy feszültséget váltottak ki és olykor veszélyes helyzeteket alakított ki.

mentőautó, mentők, mentő, életmentő,
Megnehezíti a mentősök életét az új kerékpársávok Fotó: Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala

Az új sávot, amit ráadásul zöld, hajlékony műanyag cölöpökkel szegélyeztek azt a bringások alig használják. Viszont a kukások, a taxisok, vagy éppen a mentősök életét nagyban megnehezíti. Utóbbiak most egy Facebook-posztban akadtak ki a kerékpársávra.

Mint írták a mentősök is támogatják a biztonságos kerékpározást a fővárosban, azonban az újonnan kialakított biciklisávok nagyban megnehezítik a mentőautók közlekedését. Az OMSZ szerint buszsávokból kialakított kerékpárutak ugyanis keskenyek, ahhoz, hogy a mentőautó biztonságosan haladjon rajta, az oszlopok ráadásul még a parkolást is megnehezíthetik egy-egy helyszínen.

Az életmentők próbálnak alkalmazkodni az új helyzethez, ez azonban nem mindig egyszerű, ezért a közlekedők megértését kérik!

- írja Facebook posztjában az Országos Mentőszolgálat.

 

Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke szerint az intézkedés tovább fokozza a közúti járműforgalmi dugók kialakulását.

Ha a valódi szándéka a fővárosnak arra irányult, hogy jól elkülönítse a kerékpárosokat, rollereseket a közúti forgalmi sávok szűkítésével, és úgy, hogy emellett minden egyéb jármű számára megakadályozza azok használatát, akkor ezt sikernek könyvelhetik el, de ezzel az intézkedéssel csak tovább fokozzák a közúti járműforgalmi dugók kialakulását – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke. Kiemelte:

minél több forgalmi sávot alakítanak át, annál több és állandó lesz a dugó. 

Véleménye szerint ez már most látható és tapasztalható Budapesten, amit persze nem mindenki fogad nagy ovációval. 

Korábban többen írta arról, hogy Budapest baloldali vezetése az Üllői úton a korábbi buszsávot bicikliúttá alakította át, ami rendkívüli módon három és fél méter széles. A sávot zöld, hajlékony műanyag cölöpökkel szegélyezték, amelyek nem nyújtanak megfelelő védelmet a bicikliseknek.

A környéken rengeteg egészségügyi intézmény található, így a mentők sűrűn járnak az úton, akik eddig a buszsávban gyorsan tudtak közlekedni. Többen „Geri-karóknak” hívják a cölöpöket. Az esetről a napokban az Országos Mentőszolgálat és Balogh Samu, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke között élénk vita bontakozott ki, mivel a mentők kifogásolták, hogy a kihelyezett karók gátolják őket a mozgásban.

 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egyre nagyobb a pánik az európai fővárosokban az orosz-ukrán háború miatt

origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi

borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

vg.hu

Bőnyi késelés: otthonról hozta a kést a kislány

origo.hu

Ilyen lesz a megújult valóságshow Gáspár Győzőről

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Íme a négy legintelligensebb csillagjegy – Te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Hídpénz-botrány: Verőlegények és a kötözős banda

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való