Létrehozva: 2023.07.30.

Életveszélyesek Karácsony Gergely új biciklisávjai - videó!

Nem csak dühítőek sokak számára, de konkrétan balesetveszélyesek is Karácsony legújabb bringjasávjai az Üllőin. Van olyan karó, amit betettek egy kereszteződésbe, bárki nekimehet, de valójában a bringásokat sem védik, hiszen hajlékonyak. A mentő viszont dugóban nem tud majd haladni.

 Mint arról a Ripost is korábban beszámolt: a koronavírus-járvány ideje alatt már festettek fel kerékpársávokat az Üllői útra, akkor a buszokkal közösen használhatták őket, ami igen balesetveszélyes ötletnek bizonyult, úgyhogy meg is szüntették nem sokkal később. Most azonban újra átadták a kerékpárosoknak ezt a sávot, ami máris komoly feszültségeket és veszélyes helyzeteket okozott. A probléma gyökere a forgalmas, háromsávos út kétsávosra való szűkítése és az újonnan kialakított biciklisáv logikátlan és szakszerűtlen kialakítása. Sokan támogatják azt az alapötletet, hogy kellenek bringautak a fővárosba, de nem mindegy sem a helyszín, sem a kialakítás. Az Üllői úton most egy olyan forgalmas útszakaszt sikerült lecsökkenteni két sávra, ami óriási dugókat fog okozni, bringás alig van rajta, ráadásul a sávot olyan zöld karók választják el az úttól, ami életveszélyessé is teszi ezt a szakaszt. 

Motoros a bringasávban - kerékpáros sehol Fotó: Bánkúti Sándor / Metropol

Senki sem tud félreállni az oszlopoktól

A legnagyobb probléma az, hogy az új biciklisáv a város egyik legforgalmasabb útvonalán került kialakításra. Az Üllői út rendkívül fontos szerepet tölt be a város közlekedésében, így az autósok számára is elengedhetetlen. Az autóforgalom és a biciklisek száma között óriási az eltérés, míg rengeteg autó közlekedik ezen az útvonalon, bringás csak elvétve néhány. A helyszíni tapasztalatok azt mutatják, hogy a bringások fele továbbra is a járdán jár, nem használják az új sávot, amit ráadásul zöld, hajlékony műanyag cölöpökkel szegélyeztek, amelyek nem nyújtanak megfelelő védelmet a biciklisek számára, hiszen hajlékonyak. Ezzel szemben a mentősöknek, kukásoknak, taxisoknak vagy áruszállítóknak megnehezíti a dolgát, de még a lerobbant autók félreállítása is problémát okoz.

A mentőket is akadályozza, dugóban rosszabb lesz

A környéken rengeteg egészségügyi intézmény van, így a mentők sűrűn járnak az úton. Egy mentőscsapat a Metropolnak elmondta: eddig a buszsávban gyorsan tudtak közlekedni, most a zöld karók miatt sokkal nehezebb lesz az életmentés. Ha pedig csúcsidőben beáll az Üllői, csak a szerencsén múlik majd, hogy ne haljon meg a szállított beteg.

Dugóban állnak az autók az Üllőin Fotó: Bánkúti /  Metropol

A taxisok is felháborodtak

Több taxist is megkérdezett a lap, hiszen nekik az utca a munkahelyük és a sávlezárás őket érinti az egyik leg húsbavágóbban. Minden megkérdezett taxis fel van háborodva az értelmetlen intézkedésen. Ők is azt tapasztalják, hogy több taxis használta korábban a sávot, mint ahány biciklis most használja. Attól tartanak, hogy most már ők is be fognak szorulni a csúcsidőben lévő dugókba.

A kereskedők is háborognak

A Metropol egy videót is készített a témában, ahol többen azt kifogásolták: túl széles a bringaút. Le is mérték, összesen három és fél méter. Egy férfi pl. amiatt panaszkodott, hogy nem tudnak már megállni az áruszállítók amíg lepakolnak, fel kell most már állniuk a járdára, ha nem akarják zavarni a forgalmat. De a lap által megszólaltatott vállalkozók és építő munkások is ugyanezen a véleményen vannak: a bicikliút miatt nem tudják rendesen végezni a munkájukat.  

Az áruszállítók a járdára kényszerülnek Fotó:  Metropol

A kihajtásnál is akadályt jelent

A zöld karók ráadásul túl közel kerültek a kereszteződésekhez is, így a ki- és behajtók előtt akadályt jelentenek. Többen számoltak már be arról, hogy az autók nekimennek ezeknek a karóknak kifordulás során, mert  nem lehet látni őket. Volt, aki maga számolt be, hogy olyan közel rakták, hogy összeütközött vele, mikor kifordult. 

A bringásoknak sem jó

A három és félméteres biciklisáv előtt még a bringások is értetlenül állnak, szerintük sem volt értelme ekkora szakaszt lezárni. Sokan azt vetik Karácsony szemére a főpolgármester közösségi oldalán, hogy az eszetlen és autósellenes lépései miatt az autósok megutálják a bicikliseket: ,,a jogosan felháborodott autósok végül minket köpnek le”, így végül azokon csattan az ostor, akik nem tehetnek semmiről. 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zöldet kaptak a gyalogosok Budapesten, erre a semmiből megjelent a motorosok réme - videó

origo.hu

Sokkoló fotó került elő Csernobilról

borsonline.hu

Új partnere van Tóth Gabinak: magyar sztár oldalán kezdi újra

vg.hu

Új üzemanyagárak jönnek: szerdától a benzin kicsivel, a dízel sokkal olcsóbb lesz

ripost.hu

Ezt kell tenned most az eperpalántával, hogy májusban ontsa majd a gyümölcsöt

hirtv.hu

Szijjártó Péter reagált Macron hajmeresztő kijelentésére

origo.hu

Eddig nem hallott részleteket mesélt a börtönéletről az RTL Klub sztárja

travelo.hu

Teljesen szokatlan jelenség: bőgnek a szarvasok Somogyban

life.hu

A tartós megoldás: a hüvelyflóra regenerálása a mindennapokban (hirdetés)

origo.hu

Így válasszunk műfüvet! Közel 40 százalékkal nőtt a műpázsitot választók száma ( hirdetés)

life.hu

Nem csak a tűrőképességeden múlik, hogyan éled meg a havivérzéssel és a PMS-sel járó fájdalmakat (hirdetés)

kviz.mandiner.hu

Ezzel a játékkal most e-book olvasót vagy akár repülőjegyet is lehet nyerni!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb baloldali politikus állhat bíróság elé erőszakos bűncselekmény miatt

INSIDER

Brüsszel már márciustól ránk akarja sózni a migránsok tízezreit

INSIDER

Karácsony próbálja mismásolni botrányait, de a "levágásra ítélt pulykákat" nehéz lesz átvernie

INSIDER

Orbán Viktor felszólalásával kezdődik az országgyűlés tavaszi ülésszaka,, itt követheted élőben

INSIDER

Rétvári Bence: a szigorításoknak köszönhetően ma nyolcszor annyi pedofil ül börtönben, mint a baloldali kormány idején

INSIDER

Így fogyhatsz ugrálás és futás nélkül: megdöbbentő eredményeivel hódít a Ringa Dance

INSIDER

Folyamatos aggodalom az életük: fél szívvel született a kis Bogi

INSIDER

Újra együtt Orbán Viktorék - fotó