Létrehozva: 2023.08.15.
Módosítva: 2023.08.16.

Biden Ukrajnával törődik, a hawaii tűzvésszel nem...

Sokan felkapták a fejüket a közömbösségre...

Ron Paul volt texasi kongresszusi képviselő kifogásolta, hogy Joe Biden Amerikai elnök újabb 24 milliárd dollárt követel Ukrajnának, miközben a hawaii tűzvész képei épp most sokkolták nemcsak az Egyesült Államokat, de az egész világot is. 

 

Bident jobban érdekli Ukrajna vesztes háborúja, mint a hawaii tűzvész

Joe Bident jelenleg sokkal jobban foglalkoztatja az ukrajnai háború, mint a hawaii tűz

Fotó: Dimitar DILKOFF / AFP

Az oroszhirek.hu számolt be róla, hogy Ron Paul volt kongresszusi képviselő kikelt az amerikai elnök ellen, miután a demokrata vezetés a Mauin történt pusztítás közepette újabb 24 milliárd dollárt szeretne összekalapozni Ukrajnának. 

„Nehéz megnézni a közelmúltban készült felvételeket a Mauin történt pusztításról, és közben hallani, hogy Biden elnök azt mondja a kongresszusnak, hogy újabb 24 milliárd dollárra van szüksége Ukrajnának” – fogalmazott Paul.

Paul emellett kifogásolta azt is, hogy jelenleg az Egyesült Államok egy olyan háborúra költ milliárdokat, amely nem az ő érdeke, miközben az USA szétesni látszik. A Heritage Foundation elemzése egyébként egyértelműen meg is mutatja ezt, hiszen az alapítvány kiszámolta, hogy az eddigi amerikai anyagi segítség minden egyes amerikai háztartástól 900 dollár elvételét jelenti.

A volt képviselő emellett az is megpendítette, hogy vajon hány amerikai szeretné inkább látni ezt a 900 dollárt a zsebében, mint a Lockheed-Martin, a Raytheon és az ukrán oligarchák zsebében –, megjegyezve, hogy most már még a Biden-párti média is elismeri, hogy Ukrajna nem nyer, és nem is nyerhet.

„Ha továbbra is pénzt öntünk egy vesztes ügybe, az csak csődhöz vezet itthon és még több halott ukránhoz a tengerentúlon” – zárta Paul.

A Maui szigetén tomboló tűzvész teljesen felperzselte Lahaina városát. A természeti katasztrófa után csak elszenesedett fák, kiégett autók és porig rombolt házak maradtak az egykor 13 ezres településből. Minden megsemmisült, kivéve a város középső részén található Maria Lanakila katolikus templomot és a mellette lévő paplakot. A két épület teljesen sértetlenül átvészelte a pusztítást, még csak a falaik sem kormosodtak meg - írja a New York Post online kiadása. 

A Maria Lanakila katolikus templom és a mellette lévő paplak sértetlenül átvészelte a tűzvészt

A helyszínen készült videók azt a benyomást keltik, mintha a tűz szándékosan elkerülte volna a templomot, hiszen körülötte minden porig égett. Érthető okokból a helyiek csodáról beszélnek, és többen úgy gondolják: Isten így üzent, hogy van még remény.

"Lahaina egészét felemésztette a tűz. Minden elveszettünk. A Maria Lanakila templom viszont még mindig áll, csakúgy, mint a paplak. Ez a remény szimbóluma"

- fogalmazott egy helyi lapnak Terrence Watanabe, a közeli Szent Antal plébánia lelkésze. 

Jeffrey Chang plébános azt mondta, hogy az 1846-ban épült templom megmenekülése a remény jelzőfénye Lahaina lakosainak, és Isten üzenete, hogy a várost újjá kell építeni.

 

Ahogy arról a Ripost is beszámolt, keddről szerdára virradó éjszaka a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigetén, Mauin hirtelen tűzvész tört ki. A lángok teljesen véletlenszerűen csaptak fel a sziget különböző pontjain, a tűz pedig hirtelen és nagyon gyorsan terjedt szét a nagyjából nyolcszáz kilométerre tomboló Dóra hurrikán heves széllökései miatt. A helyieknek esélyük sem volt felkészülni a természeti katasztrófára, sokan szó szerint az óceánba menekültek a lángok elől. 

A tűzvész egyértelműen Lahaina városban végezte a legnagyobb pusztítás. Lahaina a Hawaii Királyság fővárosa volt egykor, évente mintegy kétmillió turista kereste fel, a szigetre látogatók mintegy 80 százaléka itt nyaralt. Hawaii állam kormányzója, Josh Green úgy fogalmazott, hogy évekig tart majd újjáépíteni a várost. A CNN tudósítása szerint csak az hónapokba telik majd, hogy felmérjék a gazdasági károkat.

Lahaina városát teljesen felperzselte a tűzvész

A hatóságok eddig 89 ember halálát erősítették meg, több száz főt pedig eltűntként tartanak nyilván. Az ő felkutatásukat nehezíti, hogy a szigeten nincs áram- és internetszolgáltatás. A kormányzó szerint várható, hogy az áldozatok száma még növekedni fog. A mostaninál nagyobb pusztítást csak egy évszázaddal korábban, 1918-ban kitört erdőtűz (Cloquet fire) okozott az aszály sújtotta Minnesota északi részén, 

 

Hawaii főügyésze bejelentette, hogy "átfogó vizsgálatot" indítanak arról, hogyan reagáltak a hatóságok az erdőtüzekre, miközben egyre több a kérdőjel, hogy a hatóságok elég gyorsan figyelmeztették-e a lakosokat.

A megbízott kormányzó arra kérte az turistákat, maradjanak távol Maui szigettől. A már ott lévő látogatókat pedig felszólította, hogy hagyják el tűzvész által leginkább érintett településeket, az evakuálásukhoz buszokat szerveztek, ezekkel viszik ki őket a repülőtérre.

Elszenesedett fák, kiégett autók, porig rombolt házak – egy drónfelvétel tanúsága szerint mindössze ennyi maradt a Hawaiihoz tartozó Maui szigetén található településből, amely évente mintegy kétmillió látogatót vonzott. 

Lahaina városában tovább folytatták a romok átkutatását, amelyek között újabb holttesteket találtak, így nyolcvan fölé emelkedett a halálos áldozatok száma. A tűzoltók szombaton is több helyen küzdöttek bozóttüzekkel, miközben folytatták a romok átkutatását.

A Szövetségi Vészhelyzet-kezelési Ügynökség (Federal Emergency Management Agency) összesítése szerint az újjáépítéshez mintegy 5,52 milliárd dollárra (mintegy 1850 milliárd forint) lesz szükség Lahaina városában, amelynek történelmi központja szinte teljesen elpusztult.

A település egykor a Hawaii Királyság fővárosa volt, és a sziget egyik legnagyobb turisztikai látványossága.

A 13 ezres kisvárosba pénteken visszatérhettek a lakók, hogy felmérjék a tulajdonukban esett károkat, a hatóságok ugyanakkor az éjszakai órákra kijárási tilalmat rendeltek el, a mobiltelefon-szolgáltatás és áramszolgáltatás még szombaton is akadozott.

A várost kedden érte el a tűzvész, amelynek pontos keletkezési okát egyelőre vizsgálják. A beszámolók szerint a száraz bozótban és erős szélben a lángok rendkívül gyorsan terjedtek, és volt, akit menekülés közben értek utol, a szerencsések a tengerben találtak menedéket a tűz elől.

Az eddigi vizsgálat azt állapította meg, és a Hawaii vészhelyzet-kezelési központ adatai is azt mutatják, hogy a természeti katasztrófákra figyelmeztető szirénák nem léptek működésbe, valamint amikor a tűz elérte a lakott területet, akkor már részben megszűnt a mobiltelefon-szolgáltatás, a kommunikációs hálózat is részben megsemmisült.

A folyatódó mentéshez, és a károk felmérésére a washingtoni szövetségi kormány további forrásokat bocsát Hawaii rendelkezésére, miután Joe Biden elnök csütörtökön súlyos katasztrófahelyzetet hirdetett.

A mentésbe már a hét első felében bekapcsolódtak a hadsereg egységei és helikopterei. A lakott településre átterjedt bozót- és erdőtűz a Hawaii-szigetek történetének egyik legsúlyosabb és legtöbb halálos áldozatot követelő természeti katasztrófája, aminél több halottat, 150-et csak az 1946-os szökőár hagyott maga után – írta az MTI.


Az Egyesült Államok újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnának a saját készleteiből

A fegyverszállítmányt az elnöki felhatalmazás (Presidential Drawdown Authority) alapján az amerikai katonai készletekből hívják le, ami lehetővé teszi, hogy az eszközök rövid idő alatt Ukrajnába érkezzenek

Az Egyesült Államok 200 millió dolláros (mintegy 70 milliárd forintnyi) új fegyvercsomagot küld Ukrajnának – jelentette be az amerikai külügyminisztérium hétfőn.

Az Egyesült Államok újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnának a saját készleteiből

Patriot-rendszer

Fotó: AFP

Az újabb, 200 millió dolláros csomag a 44. lehívás az amerikai készletekből, amelyet az Egyesült Államok Ukrajnának juttat.

A múlt héten megjelent előzetes kormányzati információk szerint a biztonsági segítség tartalmaz irányított rakétákat többek között Patriot légvédelmi rendszerekbe, valamint egyéb rakétákat, aknamentesítő felszereléseket és 12 millió lőszert kisebb fegyverekbe.

A védelmi minisztérium – a Pentagon – múlt heti összesítése alapján az Egyesült Államok a háború kezdete óta 43 milliárd dollár értékű katonai támogatást nyújtott Ukrajnának az orosz agresszió elleni védekezéshez, köztük 2000 Stinger légelhárító-, és több mint 10 ezer Javelin páncéltörő rendszert, valamint több mint 2 millió 155 milliméteres löveget bocsátott az ukrán erők rendelkezésére, ami a leggyakrabban használt lőszertípus.

A Fehér Ház ugyanakkor pénteken megerősítette, hogy hosszabb időbe telik, amíg Ukrajna megkaphatja a megígért amerikai F–16-os vadászgépeket, ami az ország melletti hosszú távú amerikai elköteleződés része. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora egy sajtóbeszélgetésen azokra a médiajelentésekre reagált, melyek szerint Ukrajna szóvá tette, hogy a következő nyárnál előbb ukrán pilótáknak nem lesz lehetőségük F–16-os vadászrepülők használatára Oroszország ellen.

 

origo.hu

Hátborzongató titok a kolumbiai város körül: nem bomlanak el a holttestek

origo.hu

Agyonlőtték a brit miniszterelnököt

borsonline.hu

Ennyi volt: 18 év után válik a sztárpár, mindenkit sokkolt a bejelentés

magyarnemzet.hu

Leválthatják Zelenszkijt az orosz–ukrán háború vége előtt, de Putyin is cserélni fog

ripost.hu

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

mandiner.hu

Amerikai katonai szakértő: Még a háború vége előtt leválthatják Zelenszkijt

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Rózsaszínre festette az eget a sarki fény! Ha lemaradtál róla, van egy jó hírünk: ekkor lesz újra látható - Galéria!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Leválthatják Zelenszkijt?

POLITIK

Újabb erőszakos palesztinpárti megmozdulások

POLITIK

Ezért fontos a magyar védelmi ipar fejlesztése

POLITIK

Magyarország fejlődését támogatják a kínai megállapodások