Létrehozva: 2023.07.05.

Nagy siker a védőnői rendszer átalakítása

Hiába okoskodnak a baloldalon...

Június elsején léptek életbe a védőnői rendszert érintő átalakítások, amelyek új alapokra helyezték az Európában egyedülálló hálózatot. A változásokról Bábiné Szottfried Gabriella, az OKFŐ főigazgató-helyettese beszélt az Origónak.

A védőnői szolgálatot a több mint 100 évvel ezelőtt uralkodó népegészségügyi állapotok, a magas csecsemőhalandóság és a rossz higiéniai gyakorlatok hívták életre Stefánia belga királyi hercegnő védnökségével, a Heim Pál gyermekgyógyász kezdeményezésére. A védőnők a várandósgondozástól kezdve a nővédelemig számos témával foglalkoznak, ők az egyetlenek, akik prevenciós szakemberként a családok otthonában végeznek gondozó munkát.

A hálózatot Ugron Gábor belügyminiszter tette kötelezővé 1917-ben, azóta is egyedülállónak számít Európában, gyakorlatilag csak Finnországban vannak hasonló szerepet betöltő egészségügyi dolgozók.

Az egészségügyi törvény módosításával vette kezdetét az alapellátás átalakítása, ez pedig a védőnői hálózatot is érinti. A védőnői rendszert érintő átalakítások július elsején léptek életbe, ezekről beszélt az Origónak Bábiné Szottfried Gabriella.

Az OKFÖ főigazgató-helyettese elmondta, hogy a munkáltatói jogkörök és a szakmai irányítás területén is fontos változások történtek. Az utóbbi az Országos Kórházi Főigazgatósághoz, míg előbbi az irányító vármegyei intézményekhez, illetve a klinikákhoz került.

EDDIG A VÉDŐNŐKNEK KÖRÜLBELÜL 2200 MUNKÁLTATÓJA VOLT, MOST A KLINIKAI KÖZPONTOKKAL ÉS AZ IRÁNYÍTÓ VÁRMEGYEI INTÉZMÉNYEKKEL EGYÜTT 22.

"A mostani védőnői átalakítást megelőzte másfél évvel ezelőtt a kollegiális védőnői mentorrendszer elindítása. Minden mentorunk kapcsolatban van az ő területéhez tartozó összes védőnővel. Gyakorlatilag az elmúlt másfél évben meg tudták alapozni azt a tudást és azt a bizalmat, amely egy ilyen átalakításhoz szükséges" - mondta Bábiné Szottfried Gabriella.

Rengeteg pozitívuma van a védőnői rendszer átalakításának

FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Arról is beszélt, hogy a munkáltatói jogokat július elsejétől a védőnők fölött az irányító vármegyei intézmények gyakorolják úgy, hogy az alapvető munkáltatói jogokat a főigazgató, a munkáltatói jogokat pedig a vármegyét irányító mentor gyakorolja.

Még az adatfeldolgozások időszakában vagyunk, de az már most látszik, hogy tömeges felmondásra, illetve szerződés meg nem kötésére nem mutatnak jelek. Akik nem folytatják tovább, azoknak a nagy része, 21 fő nyugdíjba megy és néhányan az egészségügy más területén folytatják tovább a munkájukat. A legfrissebb adataink szerint körülbelül 21-en hagyják el a pályát" - ismertette.

A legjelentősebb pozitívom, amit az átalakítás hozott az OKFÖ főigazgató-helyettese szerint, hogy nem csak az irányítás szakmai, hanem a munkáltatás is szakmai. Azok a munkáltató jogkört gyakorló mentorok, akik a vármegyéket irányítják, rendkívül jól ismerik a védőnői szakmát, tisztában vannak a követelményekkel és úgy tudják mentorálni és segíteni a területükhöz tartozó védőnőket, hogy figyelembe veszik egyrészt az adott terület speciális igényeit (különös tekintettel a prevenciós programok minél szélesebb körű hozzáférésére), másrészt az adott kollega szakmai igényeihez igazodó továbbképzési lehetőségeket tudnak ajánlani, biztosítani.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiadták a riasztást: lecsap a vihar Magyarországra

origo.hu

Atomfegyverről szóló parancsot adott ki Putyin

borsonline.hu

Négy csillagjegy, akinek még idén új állás után kell néznie

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

ripost.hu

Ki a jobb? Egymásnak ugrottak a drukkerek Szoboszlai miatt

magyarnemzet.hu

Így szavaznának az emberek, ha most hétvégén lennének a választások

origo.hu

Gyorshajtáson kapták L.L. Juniort

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. május 6-12.: Páratlan lehetőségek

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.baon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Nagy az esélye, hogy az USA belekeveredik az ukrán háborúba

POLITIK

Ma iktatják be Vlagyimir Putyint a Kremlben

POLITIK

Az izraeli hadsereg ismét megindult Gázában

POLITIK

Most a NATO-t fenyegeti Oroszország