Szlovákiában Orbán Viktor szövetségese nyerte a választásokat

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

3 hónapja

12 ezer ukrán férfi menekült el a sorozás elől

Súlyos büntetések várnak rájuk.

A határrendészet adatai szerint a múlt év végéig több mint 12 ezer ukrán férfi próbálta illegálisan elhagyni az országot, akik el akartak menekülni a besorozás és a háború elől. A harcokban már rengetegen vesztették életüket, egyes becslések szerint pedig egy katona várható élettartama a fronton csupán négy óra.

Ukrajna törvényjavaslatot készít elő, amely büntetné azokat a katonakorú férfiakat, akik a hadiállapot idején illegálisan átlépték a határt – közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter május végén.

Törvényjavaslatot készít elő az ukrán belügyminisztérium, amely alapján büntetnék azokat a katonakorú férfiakat, akik a hadiállapot idején illegálisan átlépik a határt, vagyis azokat, akik külföldre menekülnek a besorozás elől – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Jelenleg nincsenek szabályok arra vonatkozóan, hogyan lehet felelősségre vonni azokat, akik illegálisan utaznak külföldre, most elkezdik kidolgozni a részleteket és a háború befejezése után hoznak végleges döntést, közölte Ihor Klimenko belügyminiszter. – Most beszéltünk erről, és elkezdjük tanulmányozni a nemzetközi tapasztalatokat – mondta.

Hogyan bánjunk azokkal a polgárainkkal, akik már egyszer megszegték a törvényt? Felelősségre kell vonni őket a törvényszegésért. Azt hiszem, minden polgár ezt akarja, és meg fogja érteni, ha az állam korlátozza ezeknek az állampolgároknak a további mozgását, legalább külföldön

– fogalmazott a miniszter a The New Voice of Ukraine angol nyelvű ukrán hírportál szerint. Az ukrán törvények szerint a 18–60 év közötti férfiaknak – bizonyos kivételekkel – tilos külföldre utazniuk a hadiállapot idején.

Az ukrán határrendészet adatai szerint a hadiállapot kihirdetésétől a múlt év végéig több mint 12 ezer ember próbálta meg illegálisan elhagyni Ukrajnát, közülük 15-en meghaltak. Több mint 2100 büntetőeljárást indítottak okmányhamisítás, illegális személyszállítás és behívóelkerülés miatt. Vádat emeltek 950 ember ellen, és több mint 350-et vontak büntetőjogi felelősségre. A szolgálat közölte, hogy 12 vízbe fulladt ember holttestét találták meg az ukrán–román határ folyószakaszai mentén, és további három holttestet a hegyekben.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint ugyanakkor már több mint 8,2 millió ember menekült el Ukrajnából csak Európába, akik között szintén sok a férfi. Egy részük legálisan hagyta el a háborúban álló országot, sokan azonban ezzel megszegték a hatályos törvényeket, ők azok, akik megpróbáltak elmenekülni a besorozás és a háború elől.

Érthető ugyanakkor, hogy sokan ki akarnak bújni a szolgálat alól, a harcokban ugyanis már így is rengetegen vesztették életüket. A legfrissebb információk szerint 124-131 ezer ukrán áldozata volt eddig a háborúnak, közülük 15-17 ezren vesztették életüket.

Az elmúlt hónapokban a leghevesebb harcok Bahmut környékén folytak. A város nem rég orosz fennhatóság alá került. Korábban az ott folyó összecsapásokat egy ott harcoló amerikai katona úgy jellemezte, hogy egy igazi „húsdaráló”.

Mint mondta, a kelet-ukrajnai frontvonalon egy katona átlagosan mindössze négy órát él. Látható tehát, miért menekültek el rengetegen Ukrajnából.

Arról azonban nincs adat, hányan rettegnek attól, hogy bármikor besorozhatják őket az országban, akár kényszerrel elhurcolva az utcáról őket.

Arról, hogy ukrán férfiakat hogyan kényszerítik katonák arra, hogy velük tartsanak, számos videó felkerült a közösségi oldalakra, bár ezek hitelességét nem lehet ellenőrizni.

Az ukránok ellenállása a besorozás ellen azonban érthető, hiszen nap mint nap telnek meg a temetők gyászoló családokkal, nap mint nap kapnak rossz híreket hozzátartozók a fronton harcoló szeretteikről.

Az ukrajnai háború elhúzódásával egyre több esemény mutat a konfliktus szélesebb körű eszkalációja felé.  − Oroszország és az észak-atlanti szövetség közti háború, amely számunkra a legrosszabb forgatókönyv, nem lehetetlen − fogalmazott a minap a cseh hadsereg vezérkari főnöke. Karel Rehka leszögezte: ebben az esetben Csehország a kezdetektől fogva részese lenne a konfliktusnak, a haderő nagyobbik része a NATO tervei alapján azonnal bekapcsolódna a harcokba. Noha a védelmi szövetség alapítószerződésének híres 5. cikkelyének − amely szerint egy tagállamot érő külső agresszió esetén a többi tagállam saját maga elleni külső agresszióként tekint rá, ezáltal pedig kollektívan lépnek fel ellene − alkalmazását sok rejtély és kérdés övezi, az szinte biztos, hogy a legtöbb tagállam Csehországhoz hasonlóan hadviselő féllé válna egy ilyen forgatókönyv esetében. Ez pedig azt is jelentené, hogy a hadseregek mozgósításba kezdenének.

Annak ellenére, hogy sok országban hasonlók a szabályozások, a NATO-nak továbbra sincsk egységes sorozási mechanizmusa. A tagországok többségében már nincs kötelező sorkatonai szolgálat, azonban így is vannak olyanok, ahol ez a rendszer a mai napig működik. 

Az ukrajnai háború elhúzódásával egyre több esemény mutat a konfliktus szélesebb körű eszkalációja felé. − Oroszország és az észak-atlanti szövetség közti háború, amely számunkra a legrosszabb forgatókönyv, nem lehetetlen, lehetséges − fogalmazott a minap a cseh hadsereg vezérkari főnöke. Karel Rehka leszögezte, ebben az esetben Csehország a kezdetektől fogva részese lenne a konfliktusnak, a haderő nagyobbik része a NATO tervei alapján azonnal bekapcsolódna a harcokba. Noha a védelmi szövetség alapítószerződésének híres 5. cikkelyének − amely szerint egy tagállamot érő külső agresszió esetén a többi tagállam arra saját maga elleni külső agresszióként tekint, ezáltal pedig kollektívan lépnek fel vele szemben − alkalmazását sok rejtély és kérdés övezi, az szinte biztos, hogy a legtöbb tagállam Csehországhoz hasonlóan hadviselő féllé válna egy ilyen forgatókönyv esetében. Ez pedig azt is jelentené, hogy a hadseregek mozgósításba kezdenének.

 

Eltérő sorozási mechanizmusok

Annak ellenére, hogy sok országban hasonlóak a szabályozások, a NATO továbbra sem rendelkezik egységes sorozási mechanizmussal. 

A tagországok többségében már nincs kötelező sorkatonai szolgálat, azonban így is vannak olyanok, ahol ez a rendszer a mai napig működik. 

Ilyen országok Dánia, Észtország, Görögország illetve Finnország. Ezekben az országokban a felnőttkor betöltése után a férfiaknak egy, a törvényben meghatározott ideig csatlakoznia kell a fegyveres erőkhöz. A kiképzés elvégzése után pedig tartalékos erőként lesznek számontartva, és bizonyos feltételek mellett behívhatók a hadseregbe. 

Az elmúlt időszakban a korábbi tendenciákkal ellentétben egyre több ország vezetné vissza a katonai szolgálatot, annak ellenére, hogy a vasfüggöny lehullását követő évtizedekben az országok sorra hagytak fel a sorkatonaság intézményével. Azonban az ukrán háború kirobbanását követően a megváltozott geopolitikai helyzetre reagálva számos országban megkezdték a sorkatonaság visszavezetésének tárgyalását. 

Lettország például nemrég fogadott el egy jogszabályt, amelynek értelmében idéntől először csak önkéntes alapon, majd pedig fokozatosan újra bevezetik a sorkatonai szolgálatot, amely 2024-től válik kötelezővé. Lettországban 2007-ben törölték el a kötelező szolgálatot, és ezután a lett fegyveres erőket hivatásos hadsereggé alakították át, amelyet önkéntesek egészítenek ki. A kötelező sorozás a 18 és 27 év közötti lett férfiakat érinti, míg a lett nők önkéntesként jelentkezhetnek a 11 hónapos katonai kiképzésre. Azok a lett férfiak, akik vallási vagy lelkiismereti okok miatt visszautasítják a kötelező sorkatonai szolgálatot, helyette közösségi munkát végezhetnek a lett védelmi minisztérium által felügyelt létesítmények egyikében. 

Jelenleg békeidőben 14 európai államban írnak elő sorkatonai szolgálatot valamilyen formában. 

Az előírások javarészt 18 éven felüli férfiakra vonatkoznak, akiknek néhány hónaptól egy évig terjedő sorkatonai szolgálaton kell részt venniük. Azonban ez a szolgálatot, néhány esetet kivéve, kiválthatják valamilyen más szervezetben is, például az önkéntes tűzoltóságokon vagy civil rendfenntartó szerveknél.

A legtöbb államban a kötelező sorkatonai szolgálatot letudókat a továbbiakban tartalékosként tartják nyilván, több helyen időnként visszahívják őket „emlékeztető” kiképzésekre. Az ukrajnai háború miatt más európai országokban is felmerült a kötelező sorkatonai szolgálat visszavezetése, például Németországban és Hollandiában is, ahol a skandináv modellt követnék az intézkedés támogatói. 

Máshol az önkéntes jelentkezést kívánják ösztönözni, például Lengyelországban mindjárt az ukrajnai orosz invázió után, tavaly márciusban bevezették az új rendszert, miszerint önkéntesen csatlakozni lehet a hadsereghez, ahol fizetést kapnak a katonák. A jelentkezők havi közel ezereurós bért kapnak, egyéves kiképzés után pedig beléphetnek a hivatásos hadseregbe.

Több NATO-tagországban azonban nincsen a férfiakat terhelő kötelező sorkatonai szolgálat. A hadsereghez pedig a felnőttkor betöltésekor vagy bizonyos feltételek mellett már 17 évesen is csatlakozni lehet. 

 

A mozgósítás is nemzeti hatáskör

A háborús helyzet esetén történő mozgósításról sincs egységes rendelkezés a NATO-országok között. Így pedig minden tagállam maga döntheti el, hogy milyen korosztályt tesz hadkötelessé, illetve a nők kérdése is nemzeti hatáskörben marad. Ugyanis az említett országok egyikében sem terjed ki a kötelező katonai szolgálat a nőkre, annak ellenére, hogy más, nem európai országokban a nőket is érinti ez a kötelezettség. Ilyen ország például Izrael, ahol mindkét nem képviselőire két év és nyolc hónap kötelező sorkatonai szolgálat vár. 

A legtöbb országban besorozás alól mentesítő körülmény, ha valaki miniszteri vagy megválasztott képviselői pozíciót tölt be. Szintén mentesülnek még a bevándorlók és a kettős állampolgárok − attól függően, hogy az állampolgárságuk szerinti országokban mik a szabályok. 

Emellett mentesítő körülmény, ha valaki valamilyen krónikus betegségben − fizikai vagy mentális − szenved. Egyes beszámolók szerint mind az oroszok, mind az ukránok közt akadtak olyanok, akik hamis orvosi papírok vásárlásával akarták elkerülni a besorozást.

Azonban a közvetlenül a NATO irányítása alatt álló egységekbe már egyértelműbb feltételek mellett is be lehet lépni. Ebben az esetben nemtől függetlenül, minden 21 és 60 év közötti személy jelentkezhet, aki ismeri a francia vagy az angol nyelvet, és már van alapkiképzése. Emellett pedig van állampolgársága egy NATO-tagországban. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szenzáció: ez lesz Magyarország balatoni fővárosa!

origo.hu

Vetkőzős tánccal mutatkozott be a TV2 párkeresőjének legújabb szereplője - videó

mindmegette.hu

1500 csirkét tartottak illegálisan Petőfiszállásnál: elrendelték az állomány felszámolását

hirtv.hu

Robert Fico: Igen a humanitárius segítségre, nem a fegyverszállításra

ripost.hu

Ki ne hagyd: ekkor jön az őszi csillaghullás

magyarnemzet.hu

Szoboszlai varázslatai, sumákoló VAR és drámai liverpooli vég két piros lap után

origo.hu

Így ment neki Köllő Babett Tóth Gabinak

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. október 2.: az Oroszlán meglepő hírt kap, a Halakat erős megérzései segítik

ripost.hu

Tiszta vizet öntött a pohárba Tóth Vera és a férje: ezt gondolják valójában Tóth Gabiék válásáról

ripost.hu

Októberi horoszkóp: ez a csillagjegy lesz a hónap nyertese

life.hu

A tested csodákra képes: így veszi fel a harcot a kórokozók, baktériumok ellen(x)

ripost.hu

Iszonyú baleset: nyolc méter mély kútba zuhant egy tinilány

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Járdán parkolás? Buszsáv? Mozgássérült parkoló? Karácsony Gergelyt nem érdekli a KRESZ

POLITIK

Felrobbant egy ház Esztergomban, egy TEK-es meghalt...

POLITIK

Az OTP feljelentette Karácsony Gergelyt és mozgalmát

POLITIK

Brüsszel az amerikai befektetők érdekét védi a magyar gazdákkal szemben

POLITIK

Kevesebb pénzt ad Amerikai Ukrajnának

POLITIK

Medvegyev megfenyegette az ukrajnai brit kiképzőket

POLITIK

Szijjártó Péter így kommentálta a szlovákiai választásokat

POLITIK

Lövöldözés, támadások a magyar határon